Home Recepten*gratis recepten Ierse potato farls / aardappelbrood
potato farls Ierse aardappelbrood recept boxty irish recipe

Ierse potato farls / aardappelbrood

door Linda Terrizzi

Heb je een restje gekookte aardappelen over? Dan is dit de perfecte manier om het op te maken! Ierse ‘potato farls’ (of aardappelbrood) is zo’n leuk receptje waar je alle kanten mee uit kan. 

De Ieren eten de ‘farls’ bij het ontbijt. Met een gebakken ei, verschillende soorten worst en zelfs nog wat witte bonen. Voor mij is zo’n uitgebreid ontbijt een beetje té, vandaar dat ik ze graag maak voor bij het avondeten.



In het originele recept gaat als smaakmaker alleen wat zout. Ik voeg hier graag knoflook, rozemarijn en peper aan toe. Maar voel je vooral vrij om te experimenteren met kruiden. Met wat kerrie / massalapoeder maak je er een variatie op roti van. En met mexicaanse kruiden een variatie op tortilla.

Het woord ‘farl’ komt van het Gaelische ‘fardel’, wat ‘vier delen’ betekent. Die hoef ik  natuurlijk niet uit te leggen, kijk maar eens naar de vorm van dit lekkere aardappelbrood! Met dit recept maak je 2 platen, of 8 ‘farls’.

potato farls Ierse aardappelbrood recept boxty irish recipe


INGREDIËNTEN:

  • 500 gr aardappelen
  • 100 gr tarwebloem
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1 el fijngehakte rozemarijnnaaldjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 50 gr roomboter
  • extra bloem, om te bestuiven

BEREIDING POTATO FARLS:

Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar. Giet daarna het water af en stamp de aardappelen fijn. Dit gaat natuurlijk ook prima met een restje aardappelen van de vorige dag.



Hak de knoflook en rozemarijn fijn en voeg die samen met de roomboter, het zout en de peper toe aan de gestampte aardappelen. Voeg vervolgens ook de tarwebloem toe en kneed het geheel tot een deeg.

potato farls Ierse aardappelbrood recept boxty irish recipeNeem een bol van het deeg ter grootte van een tennisbal. Bestuif je werkblad nu goed met bloem en rol de bol uit tot de grootte van je koekenpan. De farls worden het lekkerste wanneer er nog ‘n laagje bloem aan de uitgerolde plaat kleeft.

Bak de plaat in een verhitte, droge koekenpan op matig vuur totdat ze gaar en goudbruin zijn. Snijd hem vervolgens in vier stukken en serveer de potato farls met wat je het lekkerste vindt.

Tips: beleg ze met kaas, of serveer ze naast een lekkere stobá!




Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

Informatie:
recipe image
Recept
Ierse potato farls / aardappelbrood
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 768 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend