Home Recepten*gratis recepten Oranje cronuts voor Koningsdag
cronuts recept zelf maken oranjetompouce Koningsdag Danerolles croissantdeeg

Oranje cronuts voor Koningsdag

door Linda Terrizzi

Cronuts zijn een kruising tussen een croissant en een donut. Ze worden gebakken als donuts, maar dus gemaakt van croissantdeeg. In deze versie versieren we de cronut met een oranje gekleurde ganache van witte chocolade. Dat vind ik lekkerder en het is een stuk minder zoet dan het klassieke donutglazuur op basis van alleen poedersuiker.

Om het extra feestelijk te maken vul ik de cronuts met zelfgemaakte custard. Voor het deeg maken we gebruik van het kant en klare croissantdeeg van Danerolles. Lekker makkelijk en snel klaar!

Bij ons in het dorp zijn de mensen zoals ze zeggen ‘heel Koningsgezind’. Elk jaar wordt er dus groots uitgepakt met Koningsdag. Ik moest daar, toen ik hier vanuit Dordrecht kwam wonen, best even aan wennen. Inmiddels weet ik niet beter of dat er elke 27 april ten minste één oranjetompouce gegeten moet worden. Anders is het gewoon niet echt feest.

Nu is het dus altijd een enorm gedoe om zo’n oranjetompouce te bemachtigen. Bij de bakkers staan meterslange rijen (nu helemaal, met de coronamaatregelen!) en die van de supermarkt zijn het toch gewoon nét niet. Voor dit jaar wordt het dus ’n alternatief gebakje. Overigens lijkt deze cronut in alle opzichten veel op de klassieke oranjetompouce: hij heeft een basis van luchtig laagjesdeeg, een vulling van room en lekker zacht oranje glazuur. Wat mij betreft dus een waardig alternatief voor deze Koningsdag!

cronuts recept zelf maken oranjetompouce Koningsdag Danerolles croissantdeeg

Het deeg van Danerolles

Zoals ik al zei maken we voor de cronuts gebruik van het croissantdeeg van Danerolles. Dat ken je misschien wel van vroeger. Al sinds de jaren ’70 wordt dit croissantdeeg in blik in de supermarkten verkocht. Het werkt eigenlijk heel simpel: je haalt het deeg uit de verpakking, rolt de croissantjes op en… bakken maar!

Het deeg kan vanuit de verpakking direct worden afgebakken. Ik zal het je eerlijk bekennen – vóór deze samenwerking had ik het deeg van Danerolles nog niet eerder geprobeerd. Ik had ooit ’n keer een blikje croissantdeeg van het huismerk van de supermarkt gekocht en daar had ik niet zulke goede ervaringen mee.

Deze cronuts waren het eerste wat ik maakte met het deeg van Danerolles en… wow! Ik was zó aangenaam verrast door de luchtigheid! Na het uitsteken van de deegcirkels was ik ’n beetje huiverig. Het deeg was ongeveer een centimeter dik, dus ik verwachtte cronuts te krijgen die maximaal 2 centimeter hoog zouden zijn. Niets was echter minder waar. Tijdens het frituren nam het deeg zeker 4x in volume toe. Het resultaat zie je op de foto’s: enorm hoge en luchtige cronuts. Top dus!

Ga je ook aan de slag met dit recept? Dan kun je een blikje normaal croissantdeeg (voor 6 stuks) of een blikje croissantdeeg XL (voor 8-10 stuks) kopen. Je vindt het deeg van Danerolles in het koelschap bij de supermarkt.

blank

Het recept voor de cronuts

Dit recept bestaat uit drie delen: we beginnen met het maken van de custard. Omdat dit moet afkoelen, doen we dit als eerste. Daarna bakken we de cronuts en als laatste maken we de chocolade ganache. Daarna is het een kwestie van samenstellen.

Je krijgt het beste resultaat als je dat laatste vlak van tevoren doet. Zo blijven de cronuts lekker luchtig. Als de custard té lang in de cronut zit, kan het een beetje vochtig en klef worden.

Dit recept is voor 6 cronuts. Wil je er meer maken? Dan kun je het recept simpelweg verdubbelen.

Ingrediënten:

Voor de custard

  • 500 ml melk
  • 35 gr custardpoeder
  • 2 el suiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Voor de cronuts

Voor de ganache

  • 100 gr witte chocolade
  • 100 ml slagroom
  • Optioneel: oranje chocoladekleurstof en sprinkles
cronuts recept zelf maken oranjetompouce Koningsdag Danerolles croissantdeeg

Bereiding oranje cronuts

Begin met het maken van de custard. Hiervoor doe je alle melk, op 3 eetlepels na, in een pan en verhit die samen met de suiker en de vanillesuiker. Roer de rest van de (koude) melk door de custardpoeder en voeg dit toe aan de melk in de pan. Breng het geheel aan de kook, terwijl je steeds goed roert.

Na enkele minuten zie je dat de custard dik wordt. Haal de pan nu van het vuur en giet de custard in een schaal. Leg er een laagje plasticfolie op. De folie moet de custard aanraken, zodat er straks geen vel op komt. Wanneer de custard op kamertemperatuur is gekomen, kun je het in een spuitzak doen en in de koelkast verder laten afkoelen.

TIP: Heb je geen spuitzak? Geen probleem: Gebruik ‘n stevig plastic zakje (bijvoorbeeld ‘n ziplock zakje) waarvan je een klein hoekje afknipt. Dat werkt ook al prima!

Ga nu verder met het bakken van de cronuts. Hiervoor neem je het croissantdeeg uit de verpakking en je rolt het in z’n geheel met een deegroller plat. We gaan voor ’n rechthoek van ongeveer 25×15 centimeter die 1 centimter dik is. Hieruit steek je met een ronde koekjesvorm 6 cirkels. Uit deze cirkels steek je met ’n kleine steker  (bijvoorbeeld de dop van een colafles) weer ’n cirkel uit het midden, zodat je een ring krijgt.

Verhit de olie tot 170 graden en frituur de deegringen hier enkele minuten in, totdat je luchtige en goudgekleurde cronuts krijgt. Laat deze afkoelen op keukenpapier.

Daarna maak je de ganache. Smelt de chocolade au bain Marie en roer er de slagroom door. Als het een glad geheel is, kun je er eventueel chocoladekleurstof aan toevoegen, zodat het oranje kleurt. Doop de cronuts hier voor de helft in en laat de ganache afkoelen, zodat het hard wordt. Wil je sprinkles toevoegen? Doe dat dan wanneer de ganache nog zacht is.

Wanneer de ganache is gestold, kun je de cronuts voorzichtig opensnijden en er een laag custard in spuiten. Plaats de bovenste helft van de cronut terug en… eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Als je deze cronuts lekker vond, zou je ons recept voor klassieke donuts ook eens kunnen proberen!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Informatie:
recipe image
Recept
Oranje Cronuts voor Koningsdag - recept voor makkelijke cronuts
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 637 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend