Home Recepten*gratis recepten Stobá di bakijou – gestoofde bakkeljauw
stobá di bakijou stoba antilliaanse bakkeljauw recept jurino

Stobá di bakijou – gestoofde bakkeljauw

door Linda Terrizzi

Bakkeljauw is witvis (vaak kabeljauw) dat wordt bewaard in zout. Vroeger werd gezouten vis vooral door de armen gegeten. Verse vis bedierf namelijk snel en was dus alleen beschikbaar voor de rijken.

Het zouten zorgde ervoor dat de vis langer bewaard kon worden. Tegenwoordig is de ‘bakkeljauw’ een delicatesse en vaak duurder dan de verse variant! En niet zonder reden…. het zout geeft de vis flink veel extra smaak!



Dit recept is voor 4 personen.

INGREDIËNTEN:

  • 450 gram bakkeljauw (verkrijgbaar in elke toko)
  • 1 grote ui, in stukjes
  • 1 madame jeanette / scotch bonnet peper
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 1 steel bleekselderij, in kleine stukjes
  • 2 tenen knoflook
  • een klein blikje tomatenpuree (70gr.)
  • een kopje water
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel peper

Liever een video?

In deze video zie je precies hoe je de bakkeljauw kunt bereiden:

BEREIDING BAKKELJAUW:

Als eerste zet je de bakkeljauw een nacht van tevoren in ruim water. Ververs het water ‘s ochtends eenmaal.

Tip:  Te laat begonnen? Kook de bakkeljauw dan 3x in ruim water (steeds nieuw water!) – op die manier kun je het in ongeveer 15 minuten ontzouten, en dat spaart natuurlijk tijd!



Begin nu met het schoonmaken van de bakkeljauw. Was de vis en verwijder daarna alle vinnen, huid, graten, etc. (of koop kant-en-klare bakkeljauwfilet!)

Verwarm daarna de olie in de pan op laag vuur.

Fruit nu de ui, de selderij en de knoflook voor enkele minuten.

Voeg tenslotte de bakkeljauw (in stukjes) toe en laat op middelhoog vuur 5 minuten bakken.



Voeg daarna de tomatenpuree, het water, de spaanse pepers en de tomaten toe.

Laat het geheel nu ongeveer 20 minuten pruttelen, totdat de vis helemaal uit elkaar is gevallen.

Serveer de vis daarna met peper naar smaak en voeg eventueel wat vers gesneden peterselie toe voor de kleur.

Serveer er tenslotte rijst of funchi bij. – Eet smakelijk!


Probeer ook eens

Deze gestoofde bakkeljauw is perfect om te eten op één van onze traditionele Johnny Cakes. Die maak je gemakkelijk zelf met ons recept. Heb je daarna nog extra tips nodig om de Johnny Cakes mooi luchtig te krijgen? Ook die kun je bij ons vinden!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Heb je één van onze recepten gemaakt? Stuur dan even een foto via Facebook óf tag je creatie op instagram met #antilliaanseten – vinden we leuk!



Voor de nieuwste video’s kun je je nu gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

Informatie:
recipe image
Recept
Bakkeljauw - gestoofd, op z'n Antilliaans - Bakijou stobá
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 1325 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend