Deze chocoladecake maak je zonder eieren of zuivel. En… ook nog eens zonder (vreemde) vervangende ingrediënten. Het is de meest luchtige, zachte cake die je ooit hebt geproefd, zonder twijfel!
Als ik deze taart maak, laat ik mensen altijd eerst proeven voordat ik vertel wat erin zit. Als ze de ingrediëntenlijst van tevoren te zien krijgen, geloven ze namelijk nooit dat het lekker is. En eerlijk is eerlijk: ook ik geloofde er niks van voordat ik de cake voor ’t eerst maakte…
Er gaat in deze chocoladecake namelijk een groot glas water! Water!? Dat kan toch nooit lekk… – ssst! Jawel, dat is het wel! Beloofd!
Depression cake
Deze vegan chocoladecake wordt ook weleens ‘depression cake’ genoemd. Blijkbaar is het recept bedacht in de economische crisis van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Die periode werd in het Engels ook wel ’the great depression’ genoemd.
Veel mensen hadden geen geld voor dure ingrediënten als eieren en boter en gingen dus cake bakken met wat ze wel hadden. Water, bijvoorbeeld.

100% vegan
Doordat de ‘dure’ (dierlijke!) ingrediënten missen, is de taart ook meteen geschikt voor veganisten. Of mensen die bijvoorbeeld lactose-intolerant zijn. Ook voor de lijn is deze cake niet heel slecht, er zit bijvoorbeeld ‘maar’ 75 ml olie op ’n hele cake.
Liever een video?
Bekijk je liever een video van dit recept? Dat kan! In onderstaand filmpje laat Linda in minder dan een minuut zien hoe je deze lekkere chocoladecake maakt:
Ingrediënten:
- 200 gr tarwebloem
- 200 gr suiker
- 40 gr cacao (poeder)
- 225 ml water
- 75 ml olie (zonnebloem of arachide)
- 1 tl baking soda
- 2 tl azijn
- 1 zakje vanillesuiker
- een snufje zout
Bereiding vegan chocoladecake
Een kind kan de was doen bij deze cake, want het komt erop neer dat je alles in een kom gooit, even roert met ’n lepel en het beslag dan bakt… maar iets gedetailleerder:
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een bakblik in met boter, margarine of bakspray
Neem een flinke kom en meng hierin de droge ingrediënten. Dat is dus de bloem, de suiker, de cacao, de soda, de vanillesuiker en het zout. Roer het geheel goed door elkaar.
Voeg nu de olie, het water en de azijn toe en roer alles tot een glad beslag.
Stort het beslag in het bakblik en bak de chocoladecake in ongeveer 30 minuten gaar en luchtig. Bij deze cake kun je liever iets te kort dan iets te lang bakken, want hij droogt vrij snel uit de oven.
Laat de cake afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker. Je kunt ook een lekkere frosting maken om erop te doen. Je vindt op onze site verschillende recepten. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




