vegetarische bitterballen pittige bitterbal recept vegan vegetarisch antilliaans snacks

Vegetarische bitterballen met groenten & kaas

door Linda Terrizzi

Deze vegetarische bitterballen maak je met verschillende groenten en geraspte kaas. Wij doen er daarnaast ’n flinke lepel kerrie (massala) poeder in, zodat ze lekker pittig worden!

Heel soms gebeurt het… dan krijg je ’n idee voor een nieuw hapje wat je ook meteen glashelder op je netvlies hebt. Een kruising tussen verschillende ‘bestaande’ recepten die samen weer iets nieuws en unieks maken.



Dat was dus het geval met deze pittige vegetarische bitterballen. Met een flinke hoeveelheid geraspte kaas hebben ze wel iets weg van onze traditionele kaasballetjes. Maar aan de andere kant zitten er ook weer lekker veel groenten in ‘verstopt’. Daarnaast maken we ze zoals je een lekkere kroket of bitterbal maakt, dus met een zelfgemaakte roux.

vegetarische bitterballen pittige bitterbal recept vegan vegetarisch antilliaans snacks

Vegan bitterballen

Als je nóg een stapje verder wilt gaan, denk ik dat dit recept ook prima te ‘veganizen’ is. Wanneer je de melk verwisselt met plantaardige melk en kiest voor margarine en vegan kaas ben je al ’n heel eind.

Het paneren kun je dan doen met een zogenaamd ‘flax egg’ in plaats van ei; dat is per ei 3 eetlepels gemalen lijnzaad + 1 eetlepel water.

Als je wilt natuurlijk… je kunt ze ook ‘gewoon’ maken zoals wij dat deden: vegetarisch dus!



Van dit recept maakte ik 30 bitterballen.

Ingrediënten:

  • 500 ml volle melk
  • 1/2 prei, heel fijn gesneden
  • 1 flinke winterwortel, in kleine blokjes
  • 200 gr bloemkoolroosjes
  • een takje bladselderij
  • 1 bouillonblokje (voor 500 ml)
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 250 gr geraspte kaas
  • 1 el kerrie/massala
  • optioneel: 1/2 madame Jeanette peper, fijngesneden
  • 50 gr roomboter
  • 50 gr tarwebloem

En verder:

  • 3 eieren, geklutst
  • 50 gr tarwebloem
  • ongeveer 300 gr paneermeel
  • frituur- of zonnebloemolie, om in te bakken

Bereiding vegetarische bitterballen

Begin met het koken van de groenten. Hiervoor snijd je de prei, de wortel en de bloemkoolroosjes héél fijn. Verhit daarna de melk in een pannetje en los er het bouillonblokje in op.

Doe de groenten bij de melk en voeg ook de peper toe. Laat de groenten vervolgens op een zacht vuurtje zo’n 10 minuten koken, totdat de blokjes gaar en zacht zijn geworden.



Ga nu verder met het maken van de roux: hiervoor verhit je de boter samen met de tarwebloem in een pannetje. Na een tijdje heeft de boter alle bloem opgenomen en hoor je het mengsel een beetje sissen.

Voeg nu de melk en groenten toe aan de roux en klop het geheel met een garde goed door. Verhit het mengsel totdat het opnieuw kookt en mooi is ingedikt. Je houdt nu een dikke saus over, die (wanneer hij heet is) zo dik is als Griekse yoghurt. Haal de pan vervolgens van het vuur en schep het mengsel over in een schaal.

Voeg nu de kaas en het de kerriepoeder toe aan deze ‘saus’ en roer het geheel goed door, totdat het een egaal mengsel is. Voeg eventueel ook de fijngesneden madame Jeanette peper toe. (Alleen als je van heet houdt natuurlijk!) De kaas zal smelten door de warmte van het mengsel.

Dek het mengsel voor de bitterballen af met een laagje plasticfolie en laat het helemaal afkoelen. Het is de bedoeling dat het héél koud en stevig wordt, dus wanneer het op kamertemperatuur is gekomen mag het nog 1 à 2 uur de vriezer in om op te stijven.

Zet nu 3 schaaltjes neer: één met bloem, één met de drie geklutste eieren en één met paneermeel.

vegetarische bitterballen pittige bitterbal recept vegan vegetarisch antilliaans snacks

Neem de schaal met bitterballen-vulling uit de vriezer en rol balletjes van het mengsel. Ik haalde precies 30 bitterballen uit dit recept.



Rol de bitterballen eerst even door de bloem, vervolgens door de geklutste eieren en als laatste door de paneermeel.

Tip: voor een extra krokant laagje kun je ze daarna nóg een keertje door het ei en de paneermeel halen!

Wanneer je alle bitterballen gepaneerd hebt, is het tijd om te frituren. Hiervoor verhit je de olie tot 170 graden. Bak telkens een (klein) aantal bitterballen tegelijk in de pan totdat ze goudbruin en gaar zijn. Dit duurt ongeveer zo’n 5 minuten.

Serveer de bitterballen tenslotte met mosterd of jouw favoriete sausje – eet smakelijk!


vegetarische bitterballen pittige bitterbal recept vegan vegetarisch antilliaans snacks

Probeer ook eens

Ben je gek op bitterballen? Probeer dan ook eens onze Antilliaanse bitterballen met een vulling van ham en paprika!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Pittige vegetarische bitterballen - met groenten en kaas
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 2047 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)