Home Recepten*gratis recepten Pulled Pork Sandwiches
pulled pork sandwiches broodje pulled pork recept recipe antilliaans jurino

Pulled Pork Sandwiches

door Linda Terrizzi

Het is een klassieker die niet voor niets geliefd is bij heel veel mensen: de pulled pork sandwich. Oftewel: een broodje met heerlijk zacht draadjesvlees van het varken. Urenlang gegaard, totdat het echt he-le-maal uit elkaar valt. Er zijn maar weinig dingen lekkerder dan dat!

Voor de beste ‘pulled pork’ maak je gebruik van een wat vetter stuk varkensvlees. Een schouder or procureur bijvoorbeeld. Door het lange garen op een lagere temperatuur krijgt het vet de tijd om compleet uit het vlees weg te smelten. Hierdoor blijft het vlees zacht en sappig en krijg je meteen een heerlijke jus. Hoe langer het vlees gaart, hoe meer het vet zachtjes wegsmelt, totdat alleen de draadjes van het vlees overblijven. Boterzacht en geschikt om zonder enige moeite uit elkaar te halen. En daar maken we dan deze heerlijke broodjes pulled pork van!

pulled pork sandwiches broodje pulled pork recept recipe antilliaans jurino

Pulled pork van de Procureur

Voor dit recept gebruiken wij de procureur van het varken. Dat is een deftige naam voor ‘nek, zonder been’. De procureur heeft een mooi vetgehalte (dat later dus wegsmelt en het vlees sappig houdt) en weegt zo’n 2 tot 2,5 kilo. Doordat het vlees van de procureur geen huid, grote zenuwen of botten bevat is het na ’t bakken meteen te verwerken tot pulled pork. Een kind kan de was doen, dus!

Vlees van Beimer Since 1957

Zo’n mooi (groot!) stuk vlees vind je natuurlijk niet in de supermarkt. Daarvoer moet je naar een slager of vleeshandel gaan. Onze keuze wat betreft mooi, vers vlees is Beimer Since 1957 in Enschede. Een mooi familiebedrijf dat al sinds 1957 aan de weg timmert. Ik hoor je al denken: “Enschede? Maar Jurino – jij woont in Sliedrecht! Dat is niet bepaald om de hoek?” – Klopt helemaal, maar wat is nu het mooie van Beimer:

Ze verkopen het vlees online, via hun webwinkel! Daardoor kunnen ze het binnen enkele dagen in heel Nederland leveren. Je pakket wordt netjes afgeleverd door een koerier, natuurlijk in een goed gekoelde box. Het vlees is daarnaast vacuüm verpakt en kan dus zó de koelkast of vriezer in.

Hoe die online verkoop zo gekomen is? Lorenzo van Beimer vertelde ons dat dat in eerste instantie met de Coronacrisis te maken had. Door alle maatregelen is de export van vlees namelijk enorm gedaald. En daar moet vanuit de industrie creatief mee omgegaan worden. Daardoor ontstond het idee om het vlees tegen exportprijs (dat is dus fors lager dan in de winkel!) te verkopen aan vrienden en familie. Dat beviel zo goed, dat er daarna verkoop vanuit de fabriek plaatsvond.

blank

Misschien heb je dat onlangs op ’t nieuws gezien: kilometerslange files naar het bedrijf doordat klanten de pakketten zelf kwamen ophalen. Dus werd het tijd voor de volgende creatieve oplossing: een webwinkel plus ‘echte’ winkel.

Zo zorgen ze ervoor dat de consument direct bij ‘de eerste schakel’ kan kopen. In deze ‘crisis’ fijn voor het bedrijf én de klant. Ze leveren mooie stukken vlees tegen mooie prijzen. Wij hebben inmiddels meerdere producten geprobeerd en daarvan zijn we best ’n beetje onder de indruk! Wat ze er zelf over zeggen klopt volgens ons dus ook helemaal:

“Wij nemen de ambacht uiterst serieus met respect voor mens en dier. Het is dan ook overbodig om te zeggen, maar de kwaliteit van onze producten staat altijd voorop!”

De broodjes & toppings:

Gebruik voor het maken van deze pulled pork sandwiches vooral de broodjes die jij ’t lekkerste vindt. In ons geval waren dat deze bruine puntjes, maar een pistoletje of zelfs ciabatta is ook prima geschikt.

Daarnaast kun je natuurlijk eindeloos variëren met de toppings. Ingemaakte rode kool (zie foto) staat natuurlijk prachtig, net zoals sla en augurk. Maar gebruik ook hiervoor weer net wat jij ’t lekkerste vindt.

Extra saus mag ook altijd, maar is eigenlijk niet nodig. Door de grote hoeveelheid kruiden die na het bakken door ’t vlees geroerd worden en het vocht en vet dat het loslaat, maakt het in de oven zijn eigen saus al.

Dit recept is voor een stuk of 10 broodjes. Wil je er maar 2, 3, of 4? Houd dan toch het recept aan (de procureur heeft nou eenmaal een bepaalde grootte), maar verdeel het vlees na ’t bakken over verschillende bakjes en vries een gedeelte in.

pulled pork sandwiches broodje pulled pork recept recipe antilliaans jurino

Ingrediënten:

  • Broodjes naar keuze
  • 1 varkensprocureur
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 el korianderzaad, gemalen
  • 1 el uipoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl cayennepeper (meer of minder naar smaak)
  • 1 el zout
  • 2 tl zwarte peper
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl suiker
  • 30 ml zonnebloemolie

En verder (optioneel, naar smaak):

  • ½ rode kool, in reepjes gesneden en in water met azijn gelegd
  • 1 winterwortel, julienne gesneden
  • 3 augurken, in plakjes
  • Blaadjes kropsla
  • Mayonaise of ketchup
  • Sambal / pika
  • Ringetjes bosui
pulled pork sandwiches broodje pulled pork recept recipe antilliaans jurino

Bereiding pulled pork sandwiches

Begin natuurlijk met het bereiden van het vlees. Aangezien dit zo’n 5-6 uur de oven in moet, is het belangrijk om op tijd te beginnen. Meng als eerste alle specerijen, het zout, de peper en de suiker uit de eerste lijst door elkaar. Je hebt nu een hele lekkere ‘dry rub’ gemaakt. Hiermee mag je de procureur helemaal ‘paneren’. Er mag echt ’n flinke laag specerijen op het vlees. Deze gaan na het bakken namelijk door het geheel heen.

Als het vlees compleet bedekt is met de specerijen, verwarm je de oven voor op 200 graden en leg je het vlees in een grote ovenschaal. Zet het vlees nu in de oven en bak het 30 minuten op 200 graden. Draai daarna de temperatuur naar beneden, tot ongeveer 140 graden. Laat het vlees zo nog minstens 5 uur zachtjes doorgaren.

Giet na 3 uur de zonnebloemolie over het vlees en bedek het met ’n laagje aluminiumfolie. Laat daarna vooral de tijd en warmte hun werk doen.

pulled pork sandwiches broodje pulled pork recept recipe antilliaans jurino

Als het vlees helemaal gaar is, haal je het uit de oven en kun je het met behulp van 2 vorken helemaal uit elkaar halen, totdat je alleen draadjes overhoudt. Roer de kruiden, het vet en het sap wat in de ovenschaal ligt goed door het vlees, zodat alle stukjes evenveel smaak hebben.

Maak nu de broodjes: snijd de broodjes doormidden en beleg ze met wat sla, de pulled pork, de ingemaakte rode kool, wortel en bosui. Maak de broodjes af met wat saus of sambal. Nogmaals: dit is geheel naar smaak. Zo lang het vlees maar goed gebakken is, zit je altijd goed! – Eet smakelijk!

Informatie:
recipe image
Recept
Pulled Pork Sandwiches - het lekkerste recept via Antilliaans-eten.nl
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 304 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Translate »
error:
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend