inductie kookplaat inductiekoken tips

Koken op inductie – ja of nee?

door Linda Terrizzi

Sinds deze zomer hebben wij in onze keuken een inductiekookplaat laten plaatsen. Koken op inductie is de nieuwste manier van voedsel bereiden. Waar een gasfornuis eerst de norm was, zie je nu steeds vaker keukens met kookplaten die werken op inductie.

Zeker in luxe keukens en in alle uitvoeringen van de Siematic Keuken is koken op inductie inmiddels de norm. En dat is niet voor niets, want inductiekookplaten hebben echt meer voor- dan nadelen.

Mijn ervaring met gas, elektriciteit en inductie

Jarenlang heb ik gekookt op gas. Dat vond ik heel fijn, want gas kun je razendsnel hoger of lager zetten als dat nodig is. Zo voorkom je dat een pan melk overkookt of dat je eten aanbrandt. Twee jaar geleden zijn we verhuisd en in onze nieuwe woning zat een keuken met een elektrische kookplaat. Die zijn fijn en gemakkelijk schoon te maken, maar ze reageren niet zo snel als bij gas. Je moet dus altijd ’n beetje van tevoren plannen wanneer je elektrisch kookt.

Koken op gas vond ik fijn en gemakkelijk. Maar gas is natuurlijk minder goed voor het milieu en het schoonmaken van een gasfornuis en alle branders is best een vervelend klusje. En niet te vergeten: gas (en open vuur) is gevaarlijk.

Een elektrische kookplaat is wat dat betreft beter. Maar het vooruit denken en het trage reageren van de kookplaat vond ik zelf écht een dealbreaker. Met elektrisch koken was ik zeker 30% meer tijd kwijt en dat was toch wel erg zonde.

Inductie is wat dat betreft de perfecte ‘middenweg’: het reageert nóg sneller dan gas, werkt op elektriciteit en de kookplaat is glad en gemakkelijk schoon te maken. En inductie is zelfs nog veiliger dan elektrisch koken, omdat een lege kookplaat (dus zonder pan) zelf nooit heet kan worden, zodat je minder risico loopt om jezelf eraan te branden.

Hoe werkt een inductie kookplaat?

Inductiekoken houdt in dat er een stroom door een spoel van koperdraad loopt in de basiseenheid van een kookplaat. In combinatie met een vlakke, metalen pan maakt dit een magnetisch veld dat het eten razendsnel opwarmt en afkoelt. De kookplaat wordt dus niet zélf warm, zoals bij elektrisch koken. Het is echt een samenspel tussen de kookplaat en de pan die het voedsel verwarmt.

Om een ​​inductiekookplaat te gebruiken, heb je wel geschikte pannen nodig. Het oppervlak van de pan moet bijvoorbeeld van metaal zijn. Bijvoorbeeld van roestvrij staal, gietijzer, koper of aluminium. Pannen die niet van metaal zijn, maar bijvoorbeeld van glas of keramiek, worden door de kookplaat niet gedetecteerd. Deze kun je dus niet gebruiken.

Een kookplaat kiezen die bij je past

Natuurlijk is het kiezen van een kookplaat iets wat persoonlijk is. Misschien ben jij net zo gek op de functies van inductie als ik, en misschien ga je toch liever voor gas of elektriciteit. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog geen ervaring hebt met de verschillen en ze zelf eerst wilt uitproberen. In dat geval kan een goede keukenwinkel je bijstaan in je keuze. Meestal wordt een kookplaat aangeschaft in combinatie met een nieuwe keuken, maar het is dus ook heel goed mogelijk om – net zoals wij hebben gedaan – een nieuwe kookplaat in een bestaande keuken te laten plaatsen.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)