kakina kakiña kakinja kokkienen zeeuwse babbelaars toffee taffy antilliaans recept karamel caramel jurino

Kakiña / kakinja – Antilliaanse toffee

door Linda Terrizzi

Kakiña (of kakinja) is de Antilliaanse versie van Zeeuwse Babbelaars. Het zijn snoepjes van (karamel) toffee die je -wanneer het mengsel begint uit te harden- snel in de gewenste grootte snijdt. Daardoor krijg je mooie, goudkleurige snoepjes die lekker langzaam smelten in de mond.

Kakiña of kokkienen

De naam (en het recept) komt van het Zeeuwse ‘kokkienen’. Zo worden de babbelaars in bepaalde delen van Zeeland genoemd. De originele kokkienen zijn meestal wel wat groter dan de babbelaars die je tegenwoordig in de winkel vindt, maar het recept is hetzelfde.Op de Antillen wordt de kakiña verkocht in kleine kraampjes langs de weg. Bij deze kraampjes kun je nog veel meer ‘kos dushi’ (ons woord voor snoepgoed) kopen. Natuurlijk kun je de recepten van al dat lekkers terugvinden in onze categorie snoep.

Ingrediënten:

  • 150 gr kristalsuiker
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 60 ml water
  • 30 ml azijn
  • een mespunt zout
  • 30 gr roomboter

kakina kakiña kakinja kokkienen zeeuwse babbelaars toffee taffy antilliaans recept karamel caramel jurino

Bereiding kakiña:

Vet een bakplaat in met boter. Doe daarna de suiker en de basterdsuiker samen met het water en de azijn in een pannetje en verhit deze op matig vuur. Wanneer het mengsel kookt, voeg je de boter en het zout toe.

Laat het mengsel vervolgens inkoken totdat het ’t ‘harde karamel stadium’ bereikt.  Heb je een suikerthermometer? Dan stop je met koken wanneer de thermometer een temperatuur tussen de 136 en 140 graden Celsius aangeeft.

Heb je geen thermometer? Dan kun je de temperatuur van het mengsel testen door ’n klein druppeltje in een glas koud water te laten vallen. Wanneer er direct een hard, breekbaar balletje ontstaat is de temperatuur hoog genoeg. (foto 1)Neem de massa nu van het vuur en roer het even door voordat het het uitstort op de ingevette bakplaat. Wanneer het mengsel begint te stollen, bewerk je het met een mes. Dit kun je ’t beste doen door steeds de randen naar binnen te vouwen.  Herhaal dit totdat de massa stevig genoeg is om met de hand tot een rol te vormen. (foto 2)

LET OP: de suiker kan nog heet zijn!

kakina kakiña kakinja kokkienen zeeuwse babbelaars toffee taffy antilliaans recept karamel caramel jurinoVet nu je handen in met boter en maak een rol van het mengsel. Trek de rol uit, vouw hem over zichzelf heen en herhaal dit enkele malen.  (foto 3)

Op een gegeven moment voel je dat de massa stijf begint te worden. Het zal dan ook zijn doorzichtigheid verliezen en een prachtige gouden glans krijgen. (foto 4)Trek de kakiña nog een laatste maal uit, totdat je een snoer van zo’n anderhalve centimeter krijgt. Knip het snoer met een schaar vierkante stukjes en laat deze hard worden.

Wil je de kakiña verpakken? Gebruik dan het liefste bakpapier. Door de snoepjes individueel te verpakken kunnen ze niet aan elkaar gaan plakken.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens

Ben je gek op Antilliaans snoepgoed? Bekijk dan hier onze hele collectie!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Heb je één van onze recepten geprobeerd? Dan zien we graag een foto van het resultaat! Je kunt die via Facebook sturen, óf op Instagram je foto taggen met #antilliaanseten

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.Pin dit recept

kakina kakiña kakinja kokkienen zeeuwse babbelaars toffee taffy antilliaans recept karamel caramel jurino


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
kakiña / kakinja - Antilliaanse toffee of babbelaars
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1798 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)