Antilliaanse soesjes recept tonijn tuna kip galiña galinja profiteroles jurino krioyo

Antilliaanse soesjes met kip of tonijn – VIDEORECEPT

door Linda Terrizzi

Antilliaanse soesjes worden vaak gevuld met salade van kip of tonijn. Waar Nederlanders hun soesjes graag met slagroom vullen, toveren Antillianen ze het liefst om tot een hartig hapje. Gevuld met onze ‘beroemde’ kip of tonijnsalade zijn ze een ideale traktatie voor feestjes.

Ze zien er ook zo mooi uit! Tóch blijven sommigen (waaronder onze dochter Shannon) erbij dat soesjes het lekkerste zijn met slagroom. Wil je ze dus net als zij toch liever zoet, maak dan de soesjes zoals aangegeven in dit recept en vul ze met custard of room.

Liever een video over de Antilliaanse soesjes?

In deze video laat ik je samen met Shannon zien hoe je de soesjes maakt. Na het bakken kun je ze dan vullen met jouw favoriete vulling!

We maken onze soesjes op de bekende manier; dus met een kookdeeg op basis van bloem, boter, melk en eieren. Daarna worden de soesjes opgespoten en in de oven gebakken.Bij het maken van soesjes is het héél belangrijk dat je de deur van de oven tussentijds niet open doet. De soesjes kunnen dan inzakken en mislukken!

Dit recept is voor 12-15 stuks.Ingrediënten

  • 100 ml water
  • 100 ml volle melk
  • 4 eieren
  • 100 gr tarwebloem
  • 100 gr roomboter
  • een snufje zout

Bereiding van Antilliaanse soesjes

Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kook nu het water samen met de melk in een middelgrote pan en voeg daarna de boter toe. Breng het mengsel opnieuw aan de kook terwijl de boter smelt.

Meng vervolgens de bloem met het zout en voeg dit in één keer toe aan het mengsel. Roer daarna krachtig tot een bal ontstaat. Het mengsel mag een sissend geluid maken. Haal nu het pannetje van het vuur en voeg één voor één de eieren toe onder voortdurend roeren.

Antilliaanse soesjes recept tonijn tuna kip galiña galinja profiteroles jurino krioyo

Let op: Pas wanneer één ei volledig is opgenomen mag je het volgende ei door het deeg mengen. Het deeg moet uiteindelijk zo dik worden als stevige pap; het mag op de bakplaat niet gaan uitlopen. Voeg tenslotte het laatste (vierde) ei daarom alléén toe wanneer het deeg nog niet uitvloeit.Doe het deeg daarna in een spuitzak en spuit daarmee 12-15 hoopjes op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de soezen over, want ze groeien nog iets!

Bak de soesjes vervolgens 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de oven uit en laat de soesjes nog ongeveer 20 minuten afkoelen in de oven (met de deur op een kier). Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster buiten de oven.

Snijd de soesjes tenslotte doormidden en vul ze met kip of tonijn of een andere vulling naar keuze. – Eet smakelijk!

Antilliaanse soesjes recept tonijn tuna kip galiña galinja profiteroles jurino krioyo

Het recept voor Antilliaanse soesjes

Dit recept is samen met de 2 bekende vullingen (dus kip én tonijn) terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Soesjes invriezen

Je kunt deze (Antilliaanse) soesjes op verschillende manieren invriezen. Als eerste kun je ervoor kiezen om het soesjesdeeg op een bakplaat te spuiten en het rauwe deeg zó in te vriezen. Wanneer je de soesjes later wilt bakken, kan dat direct uit de vriezer. Ze hebben dan alleen een paar minuten extra baktijd nodig.Ook kun je ervoor kiezen om de soesjes in te vriezen wanneer ze uit de oven komen. Let er dan wel op dat ze niet te dicht tegen elkaar (of iets anders!) aan liggen in de vriezer. We willen natuurlijk niet dat ze kapot gaan.

Helaas kun je de soesjes niet gevuld invriezen. Dit kan wél met roomsoesjes, maar de salade van kip of tonijn is hier niet geschikt voor. Wanneer je de soesjes gevuld zou invriezen, loopt het vocht uit de salade bij het ontdooien en worden de soesjes nat.

Probeer ook eens

Ben je gek op tonijn? Probeer dan ook eens onze pasteitjes met tonijnvulling (pastechi di tuna)!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Antilliaanse soesjes met kip of tonijn - recept
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1123 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)