Antilliaanse Johnny Cakes zijn gemakkelijk om te toveren tot een veganistische versie. Je merkt er qua smaak niks van, en ook bij de bereiding hoef je geen moeilijke toeren uit te halen. Deze vegan Johnny Cakes zijn een ideale snack of lunch voor wie wil genieten van deze Antilliaanse klassieker… maar dan dus 100% plantaardig!
Hoe maak je vegan Johnny Cakes?
De vegan Johnny Cakes maak je eigenlijk volgens ons oude, vertrouwde recept. Er zijn daarbij twee ingrediënten die je moet vervangen om de Johnny Cakes veganistisch te maken. Dat zijn de melk en de roomboter. Je raadt het al: die worden ‘gewoon’ 1 op 1 vervangen door sojamelk en margarine. Gebruik je liever geen margarine? Dan zijn kokosolie of zonnebloemolie ook prima. En in plaats van sojamelk zou je ook amandel- of havermelk kunnen gebruiken. Easy dus!
Vulling van tempeh met BBQ saus
Als vulling voor deze vegan Johnny Cakes gebruiken we het liefst deze lekkere stukjes tempeh. We maken er eerst een zelfgemaakte barbecuesaus voor en vullen het geheel aan met doperwten, ui en paprika. De saus maakt het geheel heerlijk friszuur met ’n tikkie rooksmaak.
Barbecuesaus
In de barbecuesaus die op deze vegan Johnny Cakes gaat doen we een ‘geheim ingrediënt’, namelijk liquid smoke. Het is een flesje met daarin een donkere vloeistof. Deze vloeistof is het gecondenseerde water wat vrijkomt bij het roken op houtsnippers. Het resultaat is een héél geconcentreerde rooksmaak, zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. Het goedje is zo sterk dat je er maar enkele druppels van nodig hebt in je gerecht. Liquid smoke is te vinden in barbecue(web)winkels.
Dit recept is voor 6 stuks
Ingrediënten:
- 6 vegan Johnny Cakes volgens ons recept
(vervang roomboter door margarine of kokosolie & vervang melk door plantaardige melk)
- 1 blok / 400 gr tempeh
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in blokjes
- 70 gr (1 blikje) tomatenpuree
- optioneel: 1/2 madame Jeanette peper, fijngesneden
- 400 gr doperwten (vers of bevroren)
- een bosje peterselie, fijngehakt
- 2 eetlepels witte azijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel zout
- enkele druppels liquid smoke (optioneel)
- eventueel extra water, als de vulling te droog is
Bereiding Vegan Johnny Cakes + vulling
Verhit de zonnebloemolie in een pan en fruit daarin de stukjes ui, samen met de paprika en het zout totdat de ui glazig ziet.
Snijd de tempeh vervolgens in dobbelsteentjes en voeg deze toe. Bak het geheel zo’n 5 minuten aan.
Voeg daarna de tomatenpuree, de azijn, de sojasaus en (eventueel) de madame Jeanette peper toe.
Voeg de doperwten, de suiker en de specerijen toe en roer het geheel daarna goed. Als de vulling iets te droog is, kun je eventueel wat extra water toevoegen.
Laat het geheel vervolgens zo’n 15 minuten sudderen en voeg dan de druppels ‘liquid smoke’ toe.
Voeg als laatste de fijngehakte peterselie toe en roer de vulling nogmaals goed door.
Haal de pan van het vuur en laat de vulling zo’n 10 minuten staan.
Vul de vegan Johnny Cakes met een aantal flinke lepels van de vulling.
tip: voor extra smaak kun je wat edelgistvlokken over de vulling strooien… zoals je anders zou doen met geraspte kaas!
Probeer ook eens…
Ben je op zoek naar meer vegan recepten? Probeer dan ook eens onze vegan ‘spareribs’ of deze lekkere vegan ‘fried chicken’!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.





