gezonde ijskoffie frappuccino starbucks HEMA recept

De lekkerste (gezonde!) ijskoffie

door Linda Terrizzi

Nu het zo warm is, lijkt een kop hete koffie af en toe geen goed plan. Maar hey, ik snap ’t… we willen tóch allemaal onze ‘caffeïne-fix’, zodat we goed kunnen blijven functioneren. Wat is er dan lekkerder dan een flink glas ijskoffie?

Een ‘iced latte’ of ‘Frappuccino’ – hoe je het ook noemt: koffie is ijskoud ook onweerstaanbaar lekker!IJskoffie uit de winkel

Deze drankjes kun je natuurlijk kopen. Maar daaraan zitten meteen twee enorme nadelen. Ten eerste: een ijskoffie uit de winkel is best duur. Leuk voor een keertje, maar dus niet dagelijks, en al helemaal niet als je er met z’n vijven tegelijk eentje wil.

Het tweede nadeel is ook niet geheel onbelangrijk: ijskoffie staat vaak stijf van de room en mierzoete siroop. En dat tikt qua calorieën echt enorm aan. In een doorsnee ijskoffie uit de winkel (Starbucks, HEMA) zitten al gauw meer dan 500 calorieën.

Superzonde om die op zo’n manier naar binnen te krijgen. Mijn vrouw zegt altijd: “daar eet ik liever een stuk taart voor!” Ter vergelijking: een glas van onze ijskoffie bevat slechts zo’n 50 calorieën. Dat is dus -inderdaad- een tiende!

Zelfgemaakte ijskoffie

Vandaar ons recept voor een redelijk gezonde ijskoffie. Op deze manier kun je elke dag van ’n glas genieten en zijn zowel je portemonnee en je suikerspiegel je achteraf dankbaar.Wanneer je vegan of koolhydraatarm eet, kun je nog wat (kleine) aanpassingen maken wat betreft de melk of zoetstof. Ook dan is dit een prima basisrecept voor ijskoffie.

Ik zeg er wel meteen bij: Ik ben getrouwd met een Italiaanse en die houden dus doorgaans van HELE sterke koffie. Na 15 jaar huwelijk ben ik hier ook ’n beetje aan gewend geraakt. Deze ijskoffie is dus ook éxtra smaakvol en niet zo ‘melkachtig’ en zoet als de ijskoffie uit de winkel. Mocht je dat zelf lekkerder vinden: gewoon wat experimenteren met de hoeveelheid melk en suiker. Je kunt het eigenlijk niet fout doen!

Dit recept is voor 2 glazen ijskoffie. Voor meer of minder kun je het recept verdubbelen/halveren.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes sterke (espresso)koffie, in totaal zo’n 80 ml
  • 2 tl suiker (naar smaak!)
  • 16 ijsblokjes
  • 100 ml volle melk

Verder nodig: een sterke blender. Heb je wel een blender, maar is deze niet zo sterk? Koop dan in de supermarkt ‘crushed ice’. Dat is voor het apparaat veel makkelijker te verwerken dan de hele ijsblokjes.Bereiding ijskoffie:

Zet de koffie en los er de suiker in op, terwijl het nog heet is. Laat de koffie vervolgens even afkoelen tot kamertemperatuur.

Neem de beker van de blender en doe hierin de ijsblokjes. Giet er vervolgens de melk en de gezoete koffie overheen.

Zet de blender aan en maal het geheel in zo’n 30-50 seconden tot een glad en romig geheel. Je kunt nu eventueel kiezen om meer melk, suiker of zelfs een lekkere koffie-siroop toe te voegen (maar het hoeft niet!)

Serveer de ijskoffie in een flink glas, met een rietje. Drink smakelijk!


Ben je gek op koffie? Probeer dan ook eens onze ‘Café al Ponche‘ (voor koudere dagen!)


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Iijskoffie maken: De lekkerste (gezonde) ijskoffie / Frappuccino - recept!
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1457 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)