Funchikoekjes moet je eens geprobeerd hebben! Heerlijke zachte koekjes met de smaak van vanille en citroen… en ze zijn ook nog eens zó gemaakt… waar wacht je nog op?
Polenta wordt op de Antillen ‘funchi’ genoemd. We gebruiken soms wit, soms geel maïsmeel en maken daarvan een lekker bijgerecht voor het diner. Maar funchi is écht niet alleen geschikt om ’s avonds te eten. Wist je bijvoorbeeld dat je er ook heerlijke koekjes van kunt bakken?
Deze koekjes met polenta (funchi) en citroen zijn zacht en luchtig. De kern blijft lekker zacht en de geur van citroen ruik je door het hele huis. Reken er maar op dat deze kleine koekjes bij iedereen in de smaak zullen vallen!
Het beste? Je maakt ze echt in een handomdraai… dan nog eens 15 minuten in de oven en ze zijn klaar! Je maakt van dit recept zo’n 40 funchikoekjes.

Ingrediënten:
- 200 gr roomboter, ongezouten
- 300 gr maïsmeel van het merk Harina P.A.N.*
- 200 gr kristalsuiker
- 100 gr tarwebloem
- de geraspte schil + het sap van 1 citroen
- 2 eieren
- 1 tl bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- een snufje zout
* We gebruiken maïsmeel van het merk Harina P.A.N. omdat dat al is voorgestoomd. Hier kun je dus goed een deeg van kneden. Andere (vooral Italiaanse) merken maïsmeel zijn rauw en zijn dus niet geschikt voor het maken van de funchikoekjes.
Bereiding funchikoekjes:
Meng eerst de droge ingrediënten – dus het maïsmeel samen met de suiker, de tarwebloem, het bakpoeder, de vanillesuiker en het zout in een grote kom.
Snijd vervolgens de roomboter in dobbelsteentjes en knijp die met je vingers door het bloemmengsel. Je krijgt nu grove kruimels. Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Voeg daarna de geraspte schil en het sap toe aan het mengsel. Voeg tenslotte ook de twee eieren toe.
Kneed het geheel nu goed tot een plakkerig deeg. Het deeg blijft dus altijd ’n beetje aan je handen plakken, dit is normaal.
Verwarm vervolgens de oven voor op 190 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Rol daarna balletjes van het deeg, ongeveer zo groot als een walnoot.
Leg de balletjes met voldoende tussenruimte op de bakplaten. De koekjes lopen namelijk nog ’n klein beetje uit! Bak de funchikoekjes in zo’n 15 minuten gaar en goudkleurig. Laat ze tenslotte afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!
Tip: Je kunt de funchikoekjes zo’n 5-7 dagen in een goed afgesloten doos of trommel bewaren.
Probeer ook eens…
Ben je gek op gebak met maïsmeel? Probeer dan ook eens deze cake van funchi en sinaasappel!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




