Caribbean loaded fries kapsalon recept

Caribbean Loaded Fries

door Linda Terrizzi

Loaded Fries is zo’n beetje de Amerikaanse benaming van een Kapsalon. Het begint met friet, daar bovenop gaat vlees, een kaassaus en daar bovenop groenten. In deze Caribische versie maken wij onder andere gebruik van pulled chicken, ananas, bakbanaan en een lekker pittige kaassaus.

Natuurlijk denken we ook aan de vitamientjes en komt er heerlijke ingemaakte rode kool en spitskool bovenop. Wat een regenboog aan kleurtjes! Het is dan wel geen gezond gerecht, toch hebben we ’t wat ‘eenvoudiger’ gehouden dan de Amerikanen. En dan kan ’t best een keertje…



De friteuse

Jullie weten het misschien: telkens wanneer iemand op social media vroeg hoe hij/zij Johnny Cakes of Pastechi kon maken zonder friteuse, zei ik dat dat nooit een probleem hoefde te zijn… wij hadden immers óók geen friteuse thuis! Geloof je het zelf? We zijn inmiddels al 16 jaar getrouwd en nog nooit hebben we er eentje gehad. We frituurden alle hapjes altijd in een klein pannetje met olie. Zonder uitzondering.

Totdat… we een tijdje geleden een mooie friteuse van Maxima Kitchen Equipment kregen om uit te testen. Dát maakte de boel wel een stuk makkelijker! In deze friteuse past 8 liter olie en hij is voorzien van ’n handig kraantje waarmee je ‘m gemakkelijk leeg laat lopen. Ze hebben ook ’n kleinere variant waar 6 liter in past.

Verder met de loaded fries…

Vanzelfsprekend kun je met de toppings van deze loaded fries eindeloos variëren. Doe er eens gehakt op, of juist vegetarisch: scrambled tofu! Je kunt het zo gek niet bedenken, als er maar ’n flinke lepel van de kaassaus overheen gaat.

Liever een video?

Kijk je liever een video i.p.v. het lezen van een recept? Dat mag! In ongeveer 8 minuten laten we je zien hoe je zelf de lekkerste Caribbean loaded fries maakt:

Dit recept is voor 4-6 personen.

Ingrediënten:

  • 750 gr friet (wij gebruikten Vlaamse friet uit de diepvries)
  • olie om in te frituren
  • 3 kipfilets
  • 3 paprika’s, liefst in verschillende kleuren
  • 1 ui
  • 2 el grillkruiden*
  • 3 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak

    Voor de kaassaus
  • 30 gr bloem
  • 30 gr roomboter
  • 250 ml melk
  • 100 gr geraspte mozzarella
  • 100 gr geraspte oude kaas
  • 2 tl tomatenpuree
  • 1 tl chilivlokken
  • zout, peper en grillkruiden* naar smaak

    En verder…
  • 1/4 verse ananas
  • 1 bakbanaan
  • een klontje roomboter
  • 1/3 witte kool
  • 1/3 rode kool
  • 100 ml azijn
  • 200 ml water
  • 2 tl zout
  • 4 el suiker

    * De grillkruiden zijn een mengsel van 1 el cayennepeper, 1 el gerookt paprikapoeder, 1/2 el zwarte peper, 1 el zout, 2 tl koriander, 1 tl komijn en 1 tl tijm. Dit bewaren we in een potje en hier gebruiken we steeds iets van.

Bereiding Caribbean Loaded Fries

We beginnen met het maken van de pulled chicken. Hiervoor snijd je de paprika’s en ui in reepjes en legt die in een grote schaal. Snijd de kipfilet eenmaal doormidden. Voeg er de olijfolie, de grillkruiden* en zout & peper naar smaak aan toe en meng het geheel goed door elkaar.

Verwarm de oven daarna voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de kip en groenten hier vervolgens in één laag op en bak alles in zo’n 45 minuten gaar. Na de 45 minuten mag je de stukken kip met behulp van 2 vorken in draadjes ‘pluizen’.

Caribbean loaded fries kapsalon recept

Karameliseren van het fruit

Wanneer de kip in de oven staat, gaan we verder met het bakken van de bakbanaan en ananas. Je mag beide vruchten in plakken snijden en kort in de boter bakken. Net lang genoeg totdat ze aan de buitenkant een beetje bruin kleuren.



De rode kool & spitskool

Nu kun je verder gaan met het inmaken van de kool. Snijd de spitskool en rode kool in ragfijne reepjes en doe ze allebei in een aparte kom. Voeg bij elke kom 50 ml azijn, 100 ml water, 1 tl zout en 2 el suiker toe. Roer het geheel daarna goed door elkaar en laat de kool zo staan totdat je gaat serveren. Vlak voor het serveren mag je het water afgieten.

De pittige kaassaus maken

Vervolgens gaan we verder met het maken van de pittige kaassaus. Hiervoor zet je een koekenpan op matig vuur en je smelt hierin de boter. Voeg er daarna de bloem aan toe en roer goed, totdat de bloem helemaal is opgelost en het mengsel kookt.

Giet er daarna 250 melk bij en roer goed, totdat er geen klontjes meer in de saus zitten. Voeg nu extra grillkruiden*, chilivlokken en eventueel wat zout toe aan de saus en roer goed. Vervolgens mag de kaas erbij. Roer nogmaals goed totdat de kaas gesmolten is en voeg als laatste wat tomatenpuree toe om de saus een mooie kleur te geven.

Frietjes bakken

Bak de frietjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wij bakten ze zo’n 5 minuten op 180 graden in de frituur. Natuurlijk kun je ook zelf friet maken en die bakken… nóg lekkerder!

Samenstellen van de loaded fries

Nu is het eindelijk tijd om het gerecht samen te stellen! Hiervoor neem je een flinke schaal en legt hierop de friet. Vervolgens mag (een groot deel van) de kip en paprika er overheen en daarbovenop komt de kaassaus. Je kunt eventueel extra geraspte kaas toevoegen en het geheel nog even onder de grill zetten, hooguit een minuutje of twee. Dit hebben wij in de video ook even gedaan.

Maak de Caribbean loaded fries af met de stukken ananas, bakbanaan en de verschillende soorten kool. – Eet smakelijk!




Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Caribbean loaded fries / kapsalon RECEPT
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 2109 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)