Banana fritters vindt bijna iedereen lekker! De meest gebruikelijke manier om bakbananen te bakken is op de Antillen ‘gewoon’ als schijfjes in een laagje olie. Maar wie trek heeft in een écht lekkere snack, bakt ze natuurlijk op deze manier!
Door de bakbananen een laagje van beslag te geven, maak je er iets heel speciaals van. Een lekker zoete snack die je los of bij ’t avondeten kunt eten.
Baka bana of pisang goreng
Overal waar de mooie, grote bakbananen voorkomen heb je een vorm van deze ‘banana fritters’: gefrituurde bananen in een beslagje. En in bijna elke keuken is het recept ongeveer gelijk. In Suriname noemen ze deze snack ‘baka bana’ en de Indonesiërs zouden zeggen dat het ‘pisang goreng’ is.
Op de Engelstalige eilanden van de Cariben noemen ze deze lekkere hapjes ‘banana fritters’, dus bij gebrek aan een “officiële” titel in het Papiamentu, houden we die naam maar aan.
INGREDIËNTEN:
- 3 bakbananen
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 50 gr maizena
- 50 gr suiker
- een snufje zout
- 200 ml spa rood of sprite
- zonnebloemolie om in te bakken
BEREIDING BANANA FRITTERS:
Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker, de maizena en het zout in een grote kom.
Voeg hier voorzichtig de spa rood / sprite aan toe en roer totdat je een dik beslag hebt.
Schil de bakbananen en snijd ze door midden.
Snijd beide stukken banaan nu in 4 plakken (in de lengte)
Verhit de olie in een wok of pan.
De olie dient ongeveer 175 graden te zijn.
Dompel elk stuk banaan in het beslag en frituur ze in enkele minuten totdat het korstje goudbruin is.
Laat de bananen uitlekken op keukenpapier.
Eet smakelijk!
tip: in Suriname eten ze deze ‘baka bana’ met pittige pindasaus – zeker een idee om eens te proberen!
Probeer ook eens
Ben je gek op banaan? Probeer dan ook eens deze traditionele gebakken bakbanaan in schijfjes (banana hasá)!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Heb je één van de recepten gemaakt? Stuur ons dan een foto via Facebook, óf tag je Instagram-foto met #antilliaanseten – vinden we hartstikke leuk!
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




