Home Receptenbijgerecht ayaka / hallaca – pakketjes van maïsmeel, kip en groenten
ayaka hallaca recept antilliaans eten venezolaanse ayaca kerstmis jurino

ayaka / hallaca – pakketjes van maïsmeel, kip en groenten

door Linda Terrizzi

Ayaka is een klein pakketje van onder andere maïsmeel en kip. Voor extra smaak worden ze in bananenbladeren gewikkeld en zo gekookt.  Naast deze hoofd ingrediënten bevat een ‘goede’ ayaka onder andere paprika, noten, vruchten, augurken en ui. Afhankelijk van de grootte kun je dit gerecht zien als een snack óf als een mini-maaltijd. 

De oorsprong van de ayaka

Het recept komt van oorsprong uit Venezuela, waar het hallaca wordt genoemd. Handelaren uit Venezuela hebben ze ongetwijfeld met zich meegebracht wanneer ze hun producten op de Antillen gingen verkopen.De feestelijke pakketjes zijn dan ook al generaties lang ingeburgerd ‘bij ons’. In de kerstperiode kun je ze overal vinden. Van supermarkten tot bakkers en van restaurants tot bij thuiskoks. En natuurlijk maakt oma altijd de lekkerste!

Wanneer wordt Ayaka gegeten?

Men eet de Ayaka traditioneel met oud-en-nieuw en kerst. Maar natuurlijk smaken ze ook op een andere dag voortreffelijk! Je maakt de pakketjes van voorgekookt maïsmeel (bij voorkeur van het merk harina P.A.N.) die je vult met vlees, groenten, vruchten en saus. We gebruiken altijd voorgekookt maïsmeel, omdat je van rauw maïsmeel absoluut geen deeg kunt kneden. Het neemt namelijk geen water op!

Na het mengen van het deeg en het toevoegen van de vulling worden de pakketjes ingepakt in bananenbladeren. Dit is waar de échte smaaksensatie vandaan komt.

De bananenbladeren zelf worden overigens niet opgegeten. Ze worden, samen met de touwtjes die gebruikt zijn om het pakje dicht te binden, weggegooid. Je pakt de ayaka dus op je bord uit… écht als een cadeautje!

Ayaka dichtknopen

In deze video laat Linda je binnen 1 minuut zien hóe je een ayaka het beste kunt dichtknopen:

Recept voor ayaka’s

Door het kookproces krijgt het gerecht een diepe, complexe smaak. Je próeft gewoon hoeveel werk de kok heeft gehad! Eerlijk is eerlijk: het kost veel tijd, maar het is uiteindelijk niet moeilijk om ze te maken.

Wil je dit jaar zélf ayaka’s maken? Dat kan met het recept in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio


Probeer ook eens

Gek op gerechten met maïsmeel? Probeer dan ook eens de gebakken versie! Wanneer je maïsmeel/funchi namelijk een dag laat staan en de volgende dag in stukjes snijdt en opbakt, lijken het net frietjes. Een favoriet bij kinderen dus.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

ayaka hallaca recept antilliaans eten venezolaanse ayaca kerstmis jurino workshop


SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Ayaka / ayaca - Antilliaans kerstgerecht
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 2041 Review(s)

Meer lekkere recepten...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)