Home Blog Boek review: Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland
luilekkerland onno kleyn charlotte kleyn recensie book review jurino

Boek review: Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland

door Linda Terrizzi

Ik doe ‘t niet vaak, want het ontbreekt me nogal eens aan tijd… maar soms, heel soms verschijnt er een boek op de markt waar je wel iets over MOET schrijven. Dit is er zo eentje: Luilekkerland van Onno en Charlotte Kleyn. Dit vader-en-dochter team maakte een prachtige samenvatting van 400 jaar ‘koken in Nederland’.

Hij is culinair schrijver met meer dan 40 boeken op zijn naam en zij is historica met een master ‘Food History’ op zak. Ik bedoel… als íemand je iets kan vertellen over de (kook)geschiedenis van ons land, zijn zij het wel!

Domestic history

Wie mij kent, weet dat ik gek ben op Nederlandse geschiedenis. En dan met name, zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen “domestic history”. Dit zou je kunnen vertalen met “huishoudelijke geschiedenis”. De bekende mensen en de jaartallen van veldslagen kunnen me gestolen worden, maar hoe een simpele ziel een paar eeuwen geleden leefde, dát is interessant!

Wat aten mensen in de Middeleeuwen? Hoe kookte een keukenmeid uit de 19e eeuw? Welk gereedschap en welke ingrediënten gebruikten ze? Op al deze (en meer!) vragen krijg je antwoord in het mooie boek ‘Luilekkerland‘.

Recepten en achtergrond

Dikke bonus: er staan -naast de enorme hoeveelheid uitleg, achtergrond en mooie foto’s- ook nog eens 60 historische recepten in  het boek! Een mooie verrassing was de pistachetaart op bladzijde 39. Ik had er geen idee van dat die in Nederland in 1724 (!) ook al gemaakt werd. En ik moest stiekem best een beetje lachen toen ik las dat er ook toen al groene kleurstof (sap van spinazie en snijbietenblad) in ging. Er is dus niet zoveel veranderd…

luilekkerland onno kleyn charlotte kleyn recensie book review jurino

En wat dacht je van deze pudding die toch wel érrug veel op onze kesio lijkt?


De Antilliaanse keuken

Na het lezen van het boek kwam ik er dus opnieuw achter hoeveel de Antilliaanse keuken aan de Nederlandse te danken heeft, en hoe uitgebreid die oud Hollandse keuken eigenlijk is. Vaak hoor je dat mensen denken dat Nederlands eten altijd uit gekookte aardappelen, flauwe groenten en een stukje vlees bestaat, maar niets is minder waar.

Pas in de crisis- en oorlogsjaren uit de vorige eeuw is het een beetje ‘fout’ gegaan met de keuken: eerst was alles niet betaalbaar, daarna waren er überhaupt geen ingrediënten meer verkrijgbaar. Toen in 1949 eindelijk de distributiebonnen verdwenen en mensen weer wat geld hadden om uit te geven, kwamen de Amerikaanse invloeden in rap tempo op de markt. Voedsel uit blik, pakjes instant pudding en saus, kant-en-klaar maaltijden… oei!

In ‘Luilekkerland‘ kun je dus lezen dat het niet altijd zo geweest is. En gelukkig: dat het ook al lang niet meer zo is!

Waar vind ik Luilekkerland?

Het boek is verkrijgbaar in alle (internet)boekhandels, en bijvoorbeeld op Bol.com. Het kost €24,99 en daarvoor krijg je 288 pagina’s aan geschiedenis, foto’s, recepten en een héleboel achtergrondinformatie.

Het is zonder twijfel mijn nieuwe favoriete kookboek. Ik bedoel… 8 pagina’s aan bronnen waarvan de oudste uit 1393 komt, wow!

En wil je Charlotte online volgen? Dan kan dat via haar instagram account, @CharlotteKleyn.

luilekkerland onno kleyn charlotte kleyn recensie book review jurino


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

Informatie:
recipe image
Recept
Book review: Luilekkerland van Onno en Charlotte Kleyn
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 171 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend