10 cakeproblemen en hun oplossing!

De 10 vervelendste cakeproblemen (én hun oplossing!)

door Linda Terrizzi

Het bakken van de perfecte cake kost wat oefening… daarom hebben we dit artikel opgesteld met daarin de 10 vervelendste cakeproblemen – én natuurlijk hun oplossing! Vanaf nu is het bakken van een mooie, hoge en gelijkmatig gerezen cake een fluitje van een cent. Cakeproblemen zijn verleden tijd met onze tips!

1 De cake heeft een bult in het midden

Dit probleem kan een aantal verschillende redenen hebben. Ten eerste kan het zijn dat je teveel bakpoeder hebt gebruikt. Het kan ook gebeuren dat het bakblik te klein is, waardoor de laag beslag té hoog was tijdens het bakken.

Maar verreweg de meest voorkomende oorzaak is een te hoge oventemperatuur. Op deze manier worden de randen van de cake al hard voordat het beslag de kans heeft gekregen om goed te rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult.

Oplossing: gebruik een voldoende groot cakeblik en zet de oven eens 5 tot 10 graden lager dan normaal. Een goede tip is om het cakeblik de eerste 30 minuten af te dekken met een laagje aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de warmte zich gelijkmatig over de zijkanten en het midden van de cake verdeelt.

2 De cake is ingezakt

Cakes kunnen inzakken door het tussentijds openen van de oven… het niet lang genoeg bakken of een teveel aan bakpoeder. Weet je zeker dat dit niet de reden was? Dan is het waarschijnlijk dat je het beslag van de cake té goed gemengd hebt.

Vooral wanneer je het beslag met een mixer mengt, loop je kans dat hij teveel rijst en daarna inzakt. Onze tip is dan ook: meng cakebeslag altijd met een lepel! Je mengt het beslag voor een ‘bolo di manteka’ liever te kort dan te lang.

3 Het beslag is over de zijkant van het blik gelopen

De reden voor dit probleem is een te klein bakblik. Voorkom dat het beslag overloopt door je bakblik nooit meer dan 2/3 te vullen. Heb je meer beslag? Neem dan een groter bakblik, of verdeel het laatste beetje beslag bijvoorbeeld over cupcakevormpjes.

4 De cake is droog en plat

Dit gebeurt wanneer je bakblik juist te gróót is. Wanneer het beslag minder dan de helft van het bakblik inneemt, kun je de baktijd met (minstens) tien minuten verkorten om een iets lagere cake te bakken. Natuurlijk is het ook mogelijk om een kleiner bakblik te nemen.

5 De cake is verbrand, maar toch niet gaar in het midden

Ook dit probleem wordt veroorzaakt door een té hoge oventemperatuur. De warmte laat de zijkanten van de cake dan te snel bakken en krijgt niet de tijd om het midden van de cake te bereiken.  De oplossing is natuurlijk om de oven iets lager te zetten.

Klik hier om #6 tot en met #10 te bekijken!

.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)