Je hebt het al eerder kunnen zien in onze video; het liefst gebruik ik zelf géén dierlijke producten. Toevallig zijn Johnny Cakes prima ‘om te toveren’ naar een veganistisch recept. Je merkt er qua smaak niks van, en ook bij de bereiding hoef je geen moeilijke toeren uit te halen.
Veganistische Johnny Cakes
De Johnny Cakes maak je volgens ons oude, vertrouwde recept. Er zijn twee ingrediënten die je moet vervangen om ze veganistisch te maken. Dat zijn de melk en de roomboter. Je raadt het al: die worden ‘gewoon’ 1 op 1 vervangen door sojamelk en margarine. Gebruik je liever geen margarine? Dan zijn kokosolie of zonnebloemolie ook prima!
Vulling van tempeh met BBQ saus
Als vulling voor deze veganistische Johnny Cakes gebruiken we het liefst deze lekkere stukjes tempeh. We maken er eerst een zelfgemaakte barbecuesaus voor en vullen het geheel aan met doperwten, ui en paprika. De saus maakt het geheel heerlijk friszuur met ‘n tikkie rooksmaak.
Barbecuesaus
De barbecuesaus maakt gebruik van een ‘geheim ingrediënt’, namelijk liquid smoke. Het is een flesje met daarin een donkere vloeistof. Deze vloeistof is het gecondenseerde water wat vrijkomt bij het roken op houtsnippers. Het resultaat is een héél (héél!) geconcentreerde rooksmaak, zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. Het goedje is zo sterk dat je er maar enkele druppels van nodig hebt in je gerecht. Liquid smoke is te vinden in Amerikaanse winkels op internet, zoals bijvoorbeeld shopamerica (.nl) of usfoodz (.nl).
INGREDIËNTEN VULLING:
- 1 blok / 400 gr tempeh
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 klein blikje (70 gr) tomatenpuree
- optioneel: 1/2 madame Jeanette peper, fijngesneden
- 400 gr doperwten (vers of bevroren)
- een bosje peterselie, fijngehakt
- 2 eetlepels witte azijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/2 theelepel zwarte peper
- enkele druppels liquid smoke
- eventueel extra water, als de vulling te droog is
BEREIDING VULLING:
Verhit de zonnebloemolie in een pan en fruit daarin de stukjes ui, samen met de paprika en het zout totdat de ui glazig ziet.
Snijd de tempeh in dobbelsteentjes en voeg deze toe. Bak het geheel zo’n 5 minuten aan.
Voeg nu de tomatenpuree, de azijn, de sojasaus en (eventueel) de madame Jeanette peper toe.
Voeg de doperwten, de suiker en de specerijen toe en roer het geheel goed. Als de vulling te droog is, kun je extra water toevoegen.
Laat het geheel zo’n 15 minuten sudderen en voeg dan de druppels liquid smoke toe.
Voeg als laatste de fijngehakte peterselie toe en roer de vulling nogmaals goed door.
Haal de pan van het vuur en laat de vulling zo’n 10 minuten staan.
Vul de Johnny Cakes met een aantal flinke lepels van de vulling.
tip: voor extra smaak kun je wat edelgistvlokken over de vulling strooien… zoals je anders zou doen met geraspte kaas!






SOULFOOD Recepten
Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.