low carb tiramisu cheesecake recept

Veel mensen hebben ons gevraagd om meer koolhydraatarme recepten op onze site te plaatsen. Deze ‘low carb tiramisú’ is daar -wat ons betreft- heel geschikt voor.

Volg je géén koolhydraatarm dieet? Probeer dan onze Caribische tiramisú met ponche crema eens!



Koolhydraatbeperkt vs koolhydraatarm

We maken bij dit recept onderscheid tussen ‘koolhydraatbeperkt’ en ‘koolhydraatarm’. Het laatste moet passen in een dieet waarbij je per dag minder dan 20 gram koolhydraten binnen krijgt, waarvan 15 gram uit groenten. Dat is bijvoorbeeld fase 1 van het Atkins dieet. We noemen deze diëten ook wel ‘ketogeen’,  omdat het lichaam in ketose raakt van het consumeren van minder dan 20 gram koolhydraten per dag.

Een koolhydraatbeperkte versie van tiramisú is heel makkelijk te maken: Je neemt het originele recept en vervangt de lange vingers door koolhydraatarme sponscake. De suiker in de crème vervang je door zoetstof en klaar is kees! Het wordt lastiger wanneer je jezelf een ‘ketogeen’ dieet oplegt, waarbij je dus nooit meer dan 5 gram koolhydraten uit zuivel mag binnenkrijgen. Onderstaand recept is daar wél geschikt voor!

tiramisú of cheesecake

Eigenlijk mag dit gerecht zich niet echt tiramisú noemen. We maken immers geen verschillende laagjes van gedrenkte cake en mascarponecrème. En de bodem is harder dan je gewend bent bij ‘gewone’ tiramisú. Het is dus eigenlijk meer een cheesecake… of pudding… of… nou ja – het smaakt in ieder geval héél goed!

INGREDIËNTEN:

Voor de bodem:

  • 50 gr lijnzaad, gemalen
  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr kokosmeel
  • 100 gr roomboter, gesmolten
  • 50 gr erythritol, sucralose of andere zoetstof naar keuze

Voor de vulling:

  • 200 ml slagroom
  • 200 gr mascarpone of andere roomkaas
  • 50 gr erythritol, sucralose of andere zoetstof naar keuze
  • 100 ml sterke koffie (espresso)
  • 2 eetlepels donkere rum
  • wat cacaopoeder om te bestrooien
  • 8 blaadjes gelatine of 15 gr poedergelatine

BEREIDING LOW CARB TIRAMISÚ:

Bekleed een bakvorm van 20-22cm met bakpapier.

Maak nu eerst de bodem door gemalen lijnzaad met amandelmeel en kokosmeel te mengen.

Voeg zoetstof naar keuze toe en giet er de gesmolten boter over.

Roer het geheel door elkaar en plaats het in de bakvorm. Druk het mengsel met de bolle kant van een lepel plat, zodat je een stevige laag krijgt.

Laat de bodem zo minstens een uur in de koeling opstijven.

Maak ondertussen de vulling door de gelatine 10 minuten in water te laten weken.

Gebruik je blaadjes gelatine? Dan kun je ruim water nemen. Bij het gebruik van poedergelatine gebruik je 2 eetlepels water.

Klop de slagroom lobbig en meng er de roomkaas door.

Meng het geheel tot een glad papje.

Voeg er de rum en zoetstof naar keuze aan toe.

Verwarm de koffie totdat deze kookt.

Haal de koffie van het vuur en voeg na een minuut de gelatine toe.

Klop met een garde of vork totdat de gelatine is opgelost.

Voeg nu de koffie toe aan het slagroommengsel en roer nogmaals goed.

Giet dit op de taartbodem en laat het geheel in zo’n 6 uur in de koelkast opstijven.

Je hebt nu een taartje met één laag bodem en één laag vulling.

Aangezien de tiramisú meestal voor één persoon is, vinden wij ‘t het leukste om de taart doormidden te snijden en de twee helften op elkaar te plaatsen. Je tiramisú ziet er dan uit zoals die op de foto.

Bestrooi de tiramisú met wat cacaopoeder en eventueel nog wat zoetstof.

Eet smakelijk!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.