tèrt met salted caramel

Millionaires tèrt

door Linda Terrizzi

Dit recept combineert de klassieke, Antilliaanse tèrt met de heerlijke vulling van de Amerikaanse ‘Millionaires shortbread’. Het resultaat is een heerlijk gebakje van zanddeeg, gezoute caramelsaus en chocolade ganache… bijna té mooi om waar te zijn!

dit recept is voor 15-18 taartjesINGREDIËNTEN:

 • 175 ongezouten roomboter, koud
 • 225 gr tarwebloem
 • 75 gr suiker
 • 250 gr salted caramelsaus*
 • 100 gr melkchocolade
 • 100 gr pure chocolade
 • 100 ml slagroom
 • Extra roomboter om in te vetten

*Ingrediënten voor de caramelsaus:

 • 200 gr suiker
 • 100 gr ongezouten roomboter
 • 100 ml slagroom
 • ½ tot 1 theelepel zout (naar smaak)

BEREIDING:

Voor de salted caramelsaus:

Verwarm de suiker in een kleine pan op middelhoog vuur, terwijl je constant roert. Je kunt dit het beste met een (metalen) garde doen.

De suiker zal gaan smelten en klontjes vormen. Wanneer de eerste klontjes verschijnen, kun je het vuur wat lager zetten. Blijf roeren totdat alle klontjes zijn opgelost en je een donkerbruine massa over houdt. Pas op! Deze gebrande suiker is héél erg heet!

Voeg nu in één keer de boter toe. De suiker zal hierdoor erg hard gaan koken en stoom produceren – dit is normaal. Roer het geheel goed door elkaar, tot een homogene massa ontstaat.

Voeg de slagroom nu in een klein straaltje toe en blijf goed roeren. Het mengsel zal snel gaan koken en komt waarschijnlijk omhoog langs de randen van de pan. Blijf goed roeren totdat de slagroom volledig is opgenomen. Haal de pan van het vuur en roer het zout door de saus. Laat de saus nu helemaal afkoelen.Voor de tèrt:

Vet de taartvormpjes in met boter. (je kunt hiervoor ook een cupcake bakblik gebruiken!) Zorg ervoor dat de boter gekoeld is. Snijd de boter in dobbelsteentjes en kneed die samen met de tarwebloem tot kruimels. Voeg de suiker toe en kneed tot een luchtig (maar bros) deeg.

Duw stukjes van het deeg in de bakvormpjes. Zorg ervoor dat je een bodem met opstaande randjes  van ongeveer 1cm maakt. Zet de ongebakken taartbodems nu 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven nu voor tot 160 graden en bak de taartbodems daarna in 30 minuten gaar en goudkleurig. Laat ze daarna compleet afkoelen. Vul de tèrt tenslotte met een flinke lepel van de caramelsaus.

Voor de ganache:

Doe de chocolade samen met een klontje boter en de slagroom in een (glazen of porceleinen) schaal en plaats deze in een pan met kokend water. Wanneer de chocolade zo, au bain Marie, gesmolten is, roer je het geheel goed door elkaar totdat je een dikke saus krijgt.Neem telkens een eetlepel van de saus en verdeel die over de taartjes, totdat de caramel compleet bedekt is. Plaats de taartjes nu minstens een uur in de koelkast, totdat de ganache hard is geworden. – Eet smakelijk!

Je kunt de tèrt tot 3 dagen bewaren in een afgesloten doos… maar ik betwijfel of ze het zo lang uithouden.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)