Home Blog Niet geschikt voor toeristen
blank

Niet geschikt voor toeristen

door Linda Terrizzi

In Gambia wordt het me duidelijk hoeveel onze Antilliaanse keuken nog steeds beïnvloed wordt door onze West-Afrikaanse afkomst. 

Het is de zomer van 2013. Samen met mijn vrouw en drie kleine kinderen stap ik uit het vliegtuig en ik voel de Afrikaanse warmte over me heen komen. Banjul ruikt die avond, zoals overigens elke avond, naar een mengsel van stof, wierook en houtskool. Even buiten het vliegveld worden we begroet door een vriend die we enkele maanden daarvoor via internet hebben leren kennen.

Deze ‘local’ zal ons de weg wijzen buiten de toeristische gebieden, naar de plaatsen waar alleen échte Mandinka’s, Wolof en Fula’s samenkomen.

In Gambia bij de locals

Wanneer ik achter het stuur van de krakkemikkige jeep kruip, word ik toch wel een beetje angstig. Ik had heus niet verwacht dat de auto’s hier door de Nederlandse APK’s zouden komen, maar een wagen met een kapotte benzinemeter, slecht werkende remmen en een spinnenweb van barsten in de vooruit is toch wel een échte uitdaging.

Wanneer we uit de stad richting de kleinere dorpjes langs de rivier de Gambia rijden, kan ik het niet helpen om aan mijn thuisland te denken. Het klimaat, de mensen en de met de hand geverfde huisjes en winkels doen me toch wel héél veel denken aan Curaçao.

Het is Authentiek Gambiaans eten! Niet geschikt voor toeristen…

Onze vriend Yusupha, naar eigen zeggen een ‘proud Mandinka’, besluit dat het meteen tijd is om ons wat uit de lokale keuken te laten proeven. Hij loodst ons naar een klein eethuisje waar een vrouwelijke kok op de grond in een grote pot aan het roeren is. “You must try this! – It’s authentic Gambian food!” – echt eten uit Gambia, zegt Yusupha.

Ik ben benieuwd naar wat ik in de pot zal aantreffen… het is inmiddels aardedonker en verlichting is erg schaars, dus wat het precies is, is voor mij een raadsel.

serrekunda gambia antilliaans eten

Yusupha begint uit te leggen dat het gerecht in de grote pot wel een “acquired taste” is. De meeste buitenlanders vinden het maar niks. Het is écht Afrikaans eten… niet geschikt voor toeristen. Wanneer de kok uiteindelijk een grote lepel van het gerecht in een plastic kom schept en dit aan ons voorzet, is het me direct duidelijk: niks ‘authentiek Gambiaans’.. dit is Antilliaanse Jambo! Slijmerige okrasoep met allerlei soorten vis en schelpdieren.

Logisch dat de toeristen daar niets van moeten weten – dat vertellen wij ze op Curaçao ook! Het enige verschil met ‘onze’ soep is de kleur. De soep in Gambia heeft een prachtige, dieprode kleur en die van ons… nou ja… die lijkt een beetje op een moeras zeg maar. De rode kleur is natuurlijk te danken aan de flinke hoeveelheid rode palmolie die er hier doorheen gaat. Naar wat ik heb gehoord een hele theekop per liter!

Tijdens mijn verblijf in Gambia kom ik de ene culturele plaats na de andere tegen. Van de cel waar Kunta Kinteh in verbleef voordat hij naar Amerika werd verscheept tot aan de grenzen van het vroegere Koninkrijk van Mali.

    “Dit is waar mijn cultuur begon. Hier liggen mijn roots. Dit is thuis.”

In deze periode wordt het me duidelijk hoeveel onze, Antilliaanse keuken (nog steeds) beïnvloed is door de West Afrikaanse eetcultuur.

‘Onze’ pastechi worden hier ‘meat pies’ of ‘fish pies’ genoemd en smaken exact hetzelfde als thuis. Rund-, geit- en schapenvlees wordt hier -net als bij ons- urenlang gestoofd om het extra mals te krijgen. En de saus die over bijna elk gerecht gaat? ‘hopi pika!’, oftewel héél erg heet!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Heb je één van onze recepten gemaakt? Stuur ons dan een foto via Facebook of tag je Instagram-foto’s met #antilliaanseten – vinden we hartstikke leuk!

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend