Deze Caribische panini maak je met gerookte kip, paprika, ananas en je zelfgemaakte salsa rosada.
De salsa rosada is zo’n recept… daar hebben we heel lang over getwijfeld. In zijn simpelste vorm is het namelijk niet veel meer dan een mengsel van ketchup en mayonaise en om dát nou een recept te noemen gaat misschien een beetje ver. Toch wordt deze saus op de Antillen (en eigenlijk in heel Zuid Amerika) veel gebruikt op broodjes en als dipsaus.
In de meeste versies van salsa rosada gaat naast mayonaise en ketchup trouwens ook nog peper, limoen en Tabasco en daarmee kom je qua recept toch alweer een heel eind.
We hebben er daarom voor gekozen om het mee te nemen in ons recept voor de Caribische panini. Het is namelijk de perfecte tegenhanger voor de gerookte kip en de zoete ananas!
Panini of panino?
Maak overigens nooit de fout om één zo’n broodje een ‘panini’ te noemen. Als ik dat thuis doe, krijg ik altijd op mijn kop van Linda. “Nee” zegt ze… “Panini is meervoud. Eén broodje is een panino. Net zoals één spaghettisliert een spaghetto is en één enkel hapje voor de maaltijd een antipasto”. Het is maar dat je het weet.
De grill van Maxima Kitchen Equipment
Deze panini kun je in een tosti-ijzer maken, maar ze smaken het beste wanneer je ze grillt. Dat kan op een rooster, in een grillpan of (en dat is nóg makkelijker!) op een contactgrill.
Wij gebruiken deze contactgrill van Maxima Kitchen Equipment voor het maken van de panini. Het fijne van dit apparaat is dat de grillplaten zich aanpassen aan wat er tussen ligt. Zo staan ze dus altijd in de goede houding en worden alle gerechten gelijkmatig gaar. Dus of je nu ’n dun stukje vlees grillt, of een monster van een sandwich – hij past sowieso tussen de platen van deze fijne contactgrill.
Bij Maxima Kitchen Equipment maken ze degelijke horeca-apparaten waarvan het kleinste model meestal ook geschikt is om thuis te gebruiken. Dit is dus ook de kleinste contactgrill uit hun assortiment. Ze zijn er ook met twee of zelfs drie van deze platen!
We hebben het apparaat gekregen van het team van Maxima en we hebben ‘m nu enkele maanden in gebruik. Hij wordt bij ons gebruikt voor van alles en nog wat! Niet alleen voor panini dus, maar vooral ook voor vlees, gegrilde groenten en zelfs (stevige) vis.

Dit recept is voor 4 panini
Ingrediënten:
Voor de panini
- 1 ongesneden, luxe brood (Wij gebruikten de Campagnard uit de liefde&passie serie van AH)
- 1 pot geroosterde paprika
- een verse ananas (eventueel ananasschijven uit blik)
- 1 gerookte kipfilet
- plakjes belegen kaas
- 1 krop Romaine sla
Voor de salsa rosada
- 3 el mayonaise
- 2 el ketchup
- het sap van 1/2 limoen
- 1/2 tl zwarte peper
- Tabasco naar smaak (maar toch minstens een tl)
Bereiding Caribische panini
Begin met het maken voor de salsa rosada. Hiervoor pers je een halve limoen uit en mengt het met de rest van de ingrediënten. Goed roeren en de saus is klaar.
Snijd nu dikke plakken van het brood, ongeveer anderhalf keer zo dik als een ‘normale’ boterham. Je hebt in totaal 8 plakken nodig. Snijd de gerookte kipfilet en de geroosterde paprika in dunne plakjes.
Snijd tenslotte ook dunne plakjes van de ananas. Gebruik je ananasschijven uit blik? Snijd ze dan één keer doormidden, zodat de schijven 2x zo dun worden.
Was daarna de sla en haal wat blaadjes los. Snijd vervolgens ook de kaas in plakjes.
Verwarm de grill voor op 225 graden.
Beleg de panini door als eerste op beide sneetjes brood wat van de salsa rosada te smeren. Beleg ze vervolgens met wat van de kip, de ananas, de sla, de kaas, de paprika.
Doe de tweede snee brood nu bovenop en leg de panini vervolgens onder de grill. Je mag de grill voor dit recept best stevig aandrukken, zodat de panini uiteindelijk nog de helft van de oorspronkelijke dikte heeft.
Grill de Caribische panini totdat de kaas gesmolten is en het brood lekker krokant is. Eet smakelijk!

Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




