Home Recepten*gratis recepten Zjozjoli (Antilliaans snoepgoed van Sesam)
zjozjoli zjozjolie antilliaans snoepgoed sesam sesamzaadjes boka dushi kos dushi recept jurino antilliaans eten

Zjozjoli (Antilliaans snoepgoed van Sesam)

door Linda Terrizzi

Eén van de traditionele Antilliaanse ‘boka dushi’ (snoepgoed) is Zjozjoli. Dit harde snoepje wordt gemaakt van sesamzaadjes, suiker, honing en specerijen.

Veel van ons traditionele snoepgoed is een combinatie van noten met suiker. Daaraan worden meestal natuurlijke smaakmakers toegevoegd. Je kunt hierbij denken aan gember, citroen of kaneel.Ingrediënten:

  • 300 gr sesamzaadjes
  • 50 ml honing
  • 100 gr bruine suiker
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • roomboter, om het bakblik in te vetten

Bereiding Zjozjoli:

Vet een bakblik van ongeveer 20x20cm in met roomboter en zet deze apart.

Doe nu de sesamzaadjes in een droge pan en verhit deze op laag vuur.

Blijf constant roeren, terwijl de sesamzaadjes een lichtbruin kleurtje krijgen. Dit duurt ongeveer 5 minuten.  Door de sesamzaadjes op deze manier te roosteren, heeft de zjozjoli straks veel meer smaak!

Haal de sesamzaadjes daarna uit de pan en laat ze even afkoelen terwijl je het suikermengsel maakt.Meng hiervoor de honing, de bruine suiker, de suiker in een pan. Voeg er ook de kaneel en gemberpoeder aan toe.

Verhit de pan nu op matig vuur, terwijl je constant blijft roeren.  Na ongeveer 3 minuten zal de suiker gaan smelten en houd je een heldere, gladde massa over.

Haal de pan nu van het vuur en roer de sesamzaadjes door het suikermengsel. Roer de sesam heel goed door de suiker, zodat elk zaadje bedekt is.

Stort het mengsel nu in de ingevette bakvorm. Om een mooie, gladde laag te krijgen kun je de achterkant van een lepel gebruiken om de zjozjoli goed aan te drukken.Laat de zjozjoli nu ongeveer 15 minuten afkoelen, of totdat het snoepgoed stevig is geworden. Let op: het mag niet helemaal afkoelen! Je kunt het voorzichtig uit het bakblik halen door met een mes langs de randen te gaan.

Snijd de zjozjoli tenslotte in stukken van 5x5cm. Laat het snoepgoed nu helemaal afkoelen en iets (aan de lucht) indrogen, voordat je ze bewaart.

zjozjoli zjozjolie antilliaans snoepgoed sesam sesamzaadjes boka dushi kos dushi recept jurino antilliaans etenJe kunt zjozjoli bewaren met stukjes bakpapier ertussen, of je kunt ervoor kiezen om de snoepjes individueel in cellofaan te wikkelen. Leg ze echter nooit op elkaar: ze zullen vastplakken!

Eet smakelijk!


Probeer ook eens

Ben je gek op Antilliaans snoepgoed? Probeer dan ook eens dit lekkere pinda snoepgoed (panseiku)!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Heb je één van onze recepten geprobeerd? Dan zien we graag een foto van het resultaat! Je kunt die via Facebook sturen, óf op Instagram je foto taggen met #antilliaansetenVoor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Zjozjoli - Antilliaans snoepgoed van sesamzaadjes
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1021 Review(s)

Meer lekkere recepten...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)