Heerlijk luchtige vlechtbroodjes maak je natuurlijk het liefste zelf. Veel ingrediënten heb je er niet voor nodig, maar zoals voor alle soorten brood geldt: het geheim zit ‘m in het kneden van het deeg!
De afgelopen dagen zijn we er met z’n allen op een vrij pijnlijke manier achter gekomen dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat de winkels vol liggen met ‘ons dagelijkse brood’. Of dat het soms misschien helemaal niet mogelijk is om een winkel te bezoeken. Dan is het fijn om wat basisingrediënten achter de hand te hebben om zelf eens een lekker broodje te maken.
En niet alleen in zo’n situatie natuurlijk, want zelfgemaakt brood smaakt toch altijd stukken beter dan brood dat je hebt gekocht. Al is het alleen maar omdat er zoveel liefde in zit.
Brooddeeg kneden
Zoals bij alle soorten brood het geval is, zit de ‘kunst’ van deze luchtige vlechtbroodjes ook in het kneden van het deeg. De ingrediënten zijn simpel. We maken dan ook geen gebruik van meelverbeteraar of andere chemicaliën. Lekker natuurlijk! Des te belangrijker is het dus dat het kneden goed gebeurt, want alleen zo zorg je ervoor dat de gluten die in de tarwebloem zitten zich goed ontwikkelen. En dát maakt het brood nou zo mooi en luchtig.
Je kunt brooddeeg natuurlijk met de hand kneden, maar het is zwaar werk en duurt dan minstens een kwartier. Wij gebruiken voor dit soort recepten dan ook altijd liever een ‘short cut’, en laten het deeg door een goede mixer kneden. Lekker makkelijk!

De mixer van Maxima Kitchen Equipment
Voor het kneden van het deeg gebruiken wij deze planeetmenger van Maxima Kitchen Equipment. We hebben ‘m een tijdje geleden gekregen en hij bevalt écht heel goed. Het is een flink apparaat, dus je moet er wel plek voor hebben.. maar oh, wat issie sterk! Ze maken bij Maxima namelijk oerdegelijke horeca-apparaten, waarbij de kleinste versie meestal geschikt is voor thuisgebruik. Zo ook deze mixer. Hij past bij ons net onder de bovenkastjes in de keuken.
We hebben in het verleden meerdere planeetmengers / standmixers gehad en geen van die mixers hield het bij ons langer dan 2 jaar uit. Meestal draaide de motor kapot op deeg dat nét te zwaar was. Of de inhoud van de kom was niet toereikend.
Dat is bij deze MPM7 duidelijk niet het geval. Hij heeft namelijk een kom met een inhoud van maar liefst 7 Liter. Met z’n gewicht van 17 kilo (goedemiddag!) is het ook de eerste mixer die niet gaat ‘dansen’ wanneer hij brooddeeg aan het kneden is. Dus wanneer hij z’n werk doet, kan ik met een gerust hart de keuken uitlopen, zonder hem na een tijdje op de grond terug te vinden.
De planeetmenger is verkrijgbaar in 8 mooie kleuren. Wij gingen voor deze mixer in pastelblauw, dat past goed bij onze voorliefde voor alles 50s.

Verder naar de broodjes…
Wie vaak brood bakt, weet natuurlijk dat je een groot vlechtbrood (een ‘Challah’) normaal met 4 strengen deeg moet vlechten. Omdat deze broodjes best klein zijn, zijn 3 strengen al genoeg. Net zoals je ’n haarvlecht maakt dus. Je maakt van dit recept 10 vlechtbroodjes.
Ingrediënten:
- 500 gr tarwebloem
- 20 ml olijfolie
- 20 ml volle melk
- +/- 300 ml warm water
- 1 tl zout
- 1 el suiker
- een zakje (7 gr) gedroogde gist OF 25 gr verse gist
- 1 ei, om te bestrijken
- sesamzaadjes, ter versiering
Bereiding vlechtbroodjes
Verwarm de volle melk tot ongeveer lichaamstemperatuur. De melk mag niet heet aanvoelen! Meng er de gedroogde (of verse) gist door en laat dit mengsel zo’n 10 minuten staan, totdat het een beetje begint te schuimen.
Begin daarna met het mengen van de droge ingrediënten. Hiervoor neem je een kom (in ons geval de mengkom van de mixer) en zeeft de bloem erboven. Voeg daarna het zout en de suiker toe en roer goed.
Giet het gistmengsel op de bloem en giet er daarna ook de olijfolie en het water op. Kneed dit nu tot een soepel deeg. Met de machine duurt dit ongeveer 5 minuten, met de hand zo’n 15.

Wanneer het deeg na het kneden plakkerig blijft aanvoelen, mag je er wat extra bloem aan toevoegen. Sluit de mengkom vervolgens af met ’n laagje plasticfolie.
Laat het deeg zo ongeveer een uur rijzen op een warme plek, totdat het in volume is verdubbeld. Je kunt dit bijvoorbeeld in een oven doen op 35 graden, of (zoals wij) naast de houtkachel die brandt.
Na een uur neem je het deeg uit de kom en slaat de lucht eruit. Opnieuw kneden is niet nodig.
Vlechten…

Verdeel het deeg vervolgens in 10 bolletjes. Rol de bolletjes uit tot een ‘slang’ van ongeveer 60 cm. Neem een derde van de slang weg en plaats die in het midden van het overige stuk. Het deeg heeft nu de vorm van een hoofdletter T.
Maak een vlecht van de strengen deeg en vouw aan beide kanten de puntjes onder het broodje. Doe dit totdat je van alle bolletjes deeg een vlechtbroodje hebt gemaakt. Leg de vlechtbroodjes daarna op een met bakpapier beklede bakplaat.
Kluts het ei en bestrijk de broodjes hiermee (met een kwastje). Strooi er vervolgens nog wat sesamzaadjes over. De vlechtbroodjes mogen nu opnieuw een uur op een warme plek rijzen.

En bakken!
Verwarm de oven nu voor op 200 graden. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de vlechtbroodjes hier ongeveer 15 minuten in, of totdat ze goudbruin kleuren en hol klinken wanneer je er op tikt.
Laat de broodjes vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur (als het lukt!). Snijd ze tenslotte doormidden en beleg ze met je favoriete beleg. Eet smakelijk!
Probeer ook eens
Ben je gek op broodjes? Probeer dan ook eens onze traditionele ‘pan será‘!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




