Home Recepten*gratis recepten Vegan pastechi • Antilliaanse pasteitjes gevuld met jackfruit
vegan pastechi veganistische antilliaanse pasteitjes recept jurino

Vegan pastechi • Antilliaanse pasteitjes gevuld met jackfruit

door Linda Terrizzi

Vegan pastechi zijn Antilliaanse pasteitjes met een veganistische vulling. Wij maken onze vulling van jonge jackfruit. Dat lijkt qua structuur heel erg op de kip- of bakkeljauwvulling die je in een pastechi gewend bent. Smullen dus!

Je ziet het steeds meer: vegan alternatieven voor bekende gerechten en snacks. En ook wij worden er regelmatig om gevraagd! Vooral de vraag naar een vegan pastechi groeit met de dag. Daar moesten we natuurlijk wat mee doen…



Nu vind ik vegan alternatieven vaak heerlijk, maar je moet wel goed weten welke vleesvervanger je in welk recept gebruikt. Je kunt deze vegan pastechi bijvoorbeeld vullen met tofu of vegetarisch gehakt, maar persoonlijk vind ik deze vulling met jackfruit stukken lekkerder. Waarom? Omdat het ook na het bakken zo lekker juicy blijft. De jonge jackfruit heeft van zichzelf weinig smaak en neemt de smaak van de saus dus goed op. Ook hoe het na ‘t bakken in kleine stukjes uiteenvalt is precies wat je wilt zien in een pastechi.

Aanpassing van het deeg

In het deeg van Antilliaanse pastechi kun je melk, roomboter en ei doen. Dat kan bij een vegan versie natuurlijk niet. Daarom kiezen we ervoor om te werken met water en zonnebloemolie. Met ‘n tikkie extra suiker is dat hartstikke lekker. En op de foto zie je hoe het resultaat wordt: superknapperige pastechi met een heerlijk ‘flaky’ deegje.

vegan pastechi veganistische antilliaanse pasteitjes recept jurino

Ingrediënten:

Dit recept is voor zo’n 20-25 kleine vegan pastechi

Voor het deeg



  • 400 gr tarwebloem
  • 175 ml water
  • 30 ml zonnebloemolie
  • een flinke snuf zout
  • 2 el suiker
  • 1 tl bakpoeder

Voor de vulling

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • ½ rode paprika, in blokjes
  • ½ groene paprika, in blokjes
  • 500 gr (2 blikjes) jonge jackfruit op water*
  • 70 gr (1 blikje) tomatenpuree
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl komijn
  • ½ tl koriander
  • zout + hete peper naar smaak

*let op dat je jonge jackfruit in water of “brine” koopt (dus geen rijpe jackfruit in siroop, die smaakt zoet!). Deze zijn te vinden in de toko of supermarkt. Ik gebruik de blikjes van fair trade die je bij Albert Heijn kunt vinden.

En verder…

  • olie, om in te frituren

Bereiding van de vegan pastechi

Begin met het maken van ‘t deeg. Hiervoor meng je alle ingrediënten uit de eerste lijst in een kom. Kneed ze goed door elkaar, totdat het mengsel een stevig deeg vormt. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan wat extra bloem toe. Is het juist te droog? Voeg dan wat extra water toe.



Doe het deeg daarna in de kom en dek het af met plasticfolie. Laat het even rusten, terwijl je de vulling voor de vegan pastechi maakt.

Laat de blikjes jackfruit vervolgens goed uitlekken en snijd de stukken jackfruit in reepjes. Verhit daarna de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en paprika, totdat de ui glazig ziet. Voeg vervolgens ook de stukjes jackfruit toe.

Voeg daarna ook de tomatenpuree, de sojasaus en de specerijen toe. Laat de jackfruit zo 10 minuten zachtjes stoven en maak de vulling op smaak met zout en hete peper. Na deze tijd mag je de jackfruit met ‘n aardappelstamper of lepel heel fijn prakken, zodat je een vulling overhoudt die lijkt op gepluisde kip of bakkeljauw.

Rol het deeg vervolgens uit tot een lap van zo’n 3 mm dik. Steek er daarna cirkels uit die je vult met ‘n eetlepel van de vulling. Maak de randen van de deegcirkels nat en vouw ze dubbel. Druk de randen daarna goed aan met een vork of gebruik ‘n raviolivorm om de vegan pastechi dicht te knijpen. Ga zo door totdat het deeg of de vulling op is.

Verhit nu de olie in een pan of friteuse tot 170°C. Frituur de vegan pastechi hier zo’n 5 minuten in, totdat ze gaar en goudbruin zijn. Laat ze tenslotte even afkoelen op keukenpapier, voordat je ze serveert – Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op pastechi en hoeven ze niet persé vegan te zijn? Probeer dan ook eens onze pastechi met tonijn!



Informatie:
recipe image
Recept
Vegan pastechi • Antilliaanse pastechi gevuld met jackfruit • RECEPT
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1552 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend