Dit product is niet alleen ‘leuk’, maar we zijn er zelf ook best ’n tikkie trots op: we hebben het natuurlijk over de favoriete rum uit Curaçao… Rum San Pablo!
Gemaakt in een familiebedrijf op het mooie Curaçao en na al die jaren nog steeds volgens origineel recept. Er zijn twee verschillende soorten rum beschikbaar: een lichte en een ‘gold’ variant. De lichte rum is fruitig en bijna zoet van smaak. Dit komt onder andere door het gebruik van de beste Caribische ingrediënten. Deze lichte rum is uitermate geschikt om ‘zo’ te drinken met wat ijs. Volgens kenners is het heerlijk om er wat frambozen of aardbeien in te laten weken, die de rum een nóg fruitigere smaak geven.
Golden rum
Daarnaast is er de ‘gold’ variant: een heerlijke rum met echte volle smaak en een tikje vanille – ideaal om te mixen en te gebruiken in toetjes (bolo pretu… anyone?) De rum van het Gold label wodt gerijpt in eikenhouten vaten en ook dát proef je!
Het is dus duidelijk: San Pablo maakt niet zomaar rum, ze maken een héérlijke rum van topkwaliteit! Dit is ook internationaal bekend. Zo heeft de rum van San Pablo in zowel 2007 als 2013 een bronzen medaille gewonnen bij de ‘San Francisco World Spirit Competition’.
Verkrijgbaar in Nederland
Op dit moment is Rum San Pablo nog niet heel bekend in Nederland. Bij enkele slijters (waaronder slijterij van Genderen in Spijkenisse) is de rum al verkrijgbaar. Ben je in de buurt? Dan is het absoluut de moeite waard om ten minste één fles mee te nemen. Op die manier ben je verzekerd van een heerlijke rum van topkwaliteit én help je (vanuit Nederland) de Curaçaose economie een handje. Een echte win-win situatie dus.
Ben je nieuwsgierig geworden of wil je weten bij welke verkooppunten je deze heerlijke rum al kunt kopen? Neem dan zeker een kijkje op de Facebook pagina van Rum San Pablo!
Recept met Ron San Pablo
Enne.. wij zouden geen ‘Antilliaans-Eten.nl’ zijn als we je niet een heerlijk recept met dit product zouden meegeven… dus bij deze het recept voor ‘BOLO DI RÒM’ (rum cake).
In deze cake wordt twee keer gebruik gemaakt van rum; eenmaal in het beslag en eenmaal in het glazuur. De alchohol in het beslag verdampt door het bakken, maar die in het glazuur blijft behouden. Wil je de cake geschikt maken voor kinderen? Ga niet aan de slag met rum essence, maar voeg de rum in het glazuur dan toe vóórdat het gekookt wordt. Op die manier blijft er geen alcohol over, maar wél de authentieke smaak van echte rum.
Ingrediënten:
- 250 gr tarwebloem
- 180 gr suiker
- 150 gr roomboter
- 4 eieren
- 1 pakje instant vanillepudding
- een snufje zout
- een dopje vanille essence
- 1/2 theelepel kaneel
- 50 ml donkere rum
- 1 zakje / eetlepel bakpoeder
- extra boter en suiker voor de bakvorm
- gehakte walnoten ter versiering
Voor het glazuur:
- 60 gr roomboter
- 100 gr suiker
- 50 ml water
- 50 ml donkere rum
BEREIDING BOLO DI ROM:
Vet een tulbandvorm of een bakvorm van ca. 24 cm in met boter. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrooi de bodem van het bakblik royaal met de gehakte walnoten.
Neem een kom en klop daarin de boter en suiker romig. Voeg de eieren, de vanille essence en de instantpudding toe. Klop nogmaals goed.
Neem een andere kom en meng daarin de tarwebloem, het zout, het bakpoeder en de kaneel. Voeg dit samen met de rum toe aan het vorige mengsel en roer het geheel met een lepel goed door elkaar.
Stort het beslag in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar (of tot een satéprikker er schoon uit komt)
Verwarm een steelpannetje en meng hierin de suiker, het water en de roomboter voor het glazuur. Kook het geheel totdat de suiker is opgelost. Laat het mengsel even afkoelen en roer er daarna de rum door.
Haal de cake uit de oven en laat deze afkoelen. Giet daarna het glazuur erover. – Eet smakelijk!
- Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Probeer ook eens
Ben je gek op Antilliaanse taarten? Probeer dan ook eens de traditionele cashewnoten taart (bolo di cashupete)!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




