Home Recepten*gratis recepten Rijst koken: 4 manieren voor perfecte rijst!
rijst koken 4 manieren voor perfecte rijst recept

Rijst koken: 4 manieren voor perfecte rijst!

door Linda Terrizzi

Rijst koken: hoe kun je dat het beste doen? Rijst is voor twee derde van de wereldbevolking het meest gegeten voedsel. In Nederland eten we graag aardappels, op de Antillen soms funchi… maar rijst is iets wat ons allemaal verbindt. Er zijn veel verschillende soorten rijst en misschien nog wel méér manieren om rijst klaar te maken.

In dit artikel geven we je de meest voorkomende manieren én natuurlijk tips voor het beste resultaat! Want hoewel het super makkelijk lijkt, kan rijst koken soms toch fout gaan. Rijstkorrels die te gaar en papperig zijn, harde rijst die nog niet helemaal gaar is… of zelfs verbrande rijst! Dat willen we natuurlijk voorkomen.

Deze tips zijn voor het koken van ‘droge’ witte rijst. Dus Surinaamse rijst, pandanrijst, jasmijnrijst of basmatirijst. Andere bereidingen (bijvoorbeeld sushi of risotto) kun je niet op deze manier doen.

De 4 beste manieren om rijst te koken

Rijst kun je op verschillende manieren klaarmaken, net wat je voorkeur heeft. Wij koken zelf altijd volgens de ‘afgepast koken’ manier. Deze manier is geschikt voor in een pannetje, maar ook voor de rijstkoker.

rijst koken 4 manieren voor perfecte rijst recept

1. Afgepast koken

Door rijst afgepast te koken, doe je van tevoren de juiste hoeveelheid water en rijst in de pan. Na een kwartiertje is het gekookt en kan het vuur uit. Je hoeft dan verder niets meer te doen… al wordt de rijst nóg lekkerder wanneer je de pan nog 10 minuten extra dicht laat (zonder hitte).

Hoe je het doet? Voor 4 personen neem je 2 kopjes rijst. In een kopje past ongeveer 150 gram, dus 300 gram in totaal. Was de rijst goed – spoel het zeker zo’n 4x af met ruim koud water. Doe het nu in de pan en voeg 3 kopjes (dus anderhalf keer zoveel!) water toe en een theelepeltje zout.

Zo kun je de rijst op laag vuur in ongeveer 15 minuten gaar koken. Zoals eerder gezegd wordt de rijst ‘t lekkerste als je de pan daarna nog 10 minuten dicht laat.


2. Koken in ruim water

Dit is de makkelijkste manier van rijst koken. Het kan zo echt bijna niet fout gaan. Je kookt de rijst op deze manier net als pasta. In een pan met ruim water. Bij deze manier is het niet nodig de rijst vooraf te wassen, omdat het zetmeel in het water achterblijft als je het afgiet.

Om op deze manier rijst te koken vul je een pan met een ruime hoeveelheid (minstens een liter) water en twee theelepels zout. Hieraan voeg je de rijst toe – zo’n 2 kopjes voor 4 personen – en je laat het 10-12 minuten koken. Je kunt ondertussen proeven of de rijst gaar is.

Na het koken giet je de rijst af en doet het terug in de pan. Bonus: een klontje boter maakt het nóg lekkerder!


3. Rijst koken in de magnetron

Kook je rijst liever in de magnetron? Dat kan! En het wordt er helemaal niet minder lekker door… als je het goed doet, natuurlijk. En het grote voordeel: je kookt de rijst in de schaal waarin je het ook opdient. Dat scheelt weer afwas!

Om rijst te koken in de magnetron is het ook belangrijk dat je de rijst van tevoren spoelt. Zo’n 4x in ruim koud water is genoeg. Je gebruikt ook in dit recept weer 2 kopjes (300 gr) rijst.

Neem hiervoor een magnetronschaal en vul die met de gespoelde rijst. Hierover giet je 4 kopjes water, dus twee keer zoveel als de rijst. Nu kun je ook wat zout, olie of andere kruiden toevoegen. Dek de schaal af en plaats hem in de magnetron. Kook de rijst op 700 Watt in zo’n 20 minuten gaar.


4. Rijst koken in de rijstkoker

Een andere, veelgebruikte optie is de rijstkoker. Dit apparaat slaat automatisch af wanneer de rijst klaar is. Ik durf te beweren dat je bij 90% van de Antillianen, Surinamers en Indonesiërs een rijstkoker in huis aantreft.

Doordat de rijstkoker uitslaat als hij heter dan 100 graden wordt, kan de rijst niet overkoken of aanbranden. Wel zo handig! Het enige dat je bij deze methode hoeft te doen is de (gespoelde) rijst en het water in de rijstkoker plaatsen met wat zout erbij. Aanzetten en een kwartiertje later is de rijst klaar!


Smaak toevoegen: rijst koken in bouillon of kokosmelk

Witte rijst is lekker, maar soms wil je rijst die al op smaak is. Lekker als bijgerecht! Die smaak kun je achteraf toevoegen met een klontje boter of kruiden, zoals we doen bij de arros moro, maar dit kan ook tijdens het koken zelf.

Kook de rijst bijvoorbeeld eens in (kippen)bouillon, of een mengsel van water en kokosmelk. Extra lekker!

Op zoek naar rijstrecepten?

Dan ben je bij ons aan het goede adres! We hebben er al een aantal voor je op de website… en in ons kookboek ‘de Complete Antilliaanse keuken’ vind je er nog véél meer. Kome Dushi (eet smakelijk)!

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio
Informatie:
recipe image
Recept
Rijst koken - 4 manieren voor perfecte rijst! - RECEPT
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 202 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend