Home Recepten*gratis recepten Quarantino Cupcakes
Quarantino cupcakes limoncello cupcakes arancello recept recipe Sardinia products

Quarantino Cupcakes

door Linda Terrizzi

Deze cupcakes met Quarantino likeur zijn fris, zomers en puur van smaak. Je maakt ze met een basis van sponscake (dus superluchtig) een siroop met Quarantino -een frisse mix van limoncello en arancello- en een fluweelzachte roomkaasfrosting.

De cupcakes krijgen een infusie van likeur. Nu is dat per cakeje natuurlijk vrij weinig, maar wil je toch het zekere voor het onzekere nemen omdat er kinderen of zwangere dames mee-eten, dan kun je de siroop van tevoren even (een minuutje) koken. Je houdt dan wél de smaak van de likeur, maar de alcohol verdampt volledig.

Samenwerking met Sardinia Products

Deze cupcakes zijn ontstaan uit een samenwerking die we aangingen met Sardinia Products. De vraag was of we een fles van hun nieuwe Quarantino likeur wilden proberen en er een recept bij konden maken. Met zo’n grappige naam vonden wij dat in ieder geval de moeite waard.

Quarantino is uitgevonden in 2020, dus toen zo’n beetje de halve wereld in quarantaine zat. Daarnaast speelt het in op de naam van de uitvinder, Robertino. De drank is een mix van limoncello en arancello, die bij Sardinia Products dan ook ‘Limontino’ en ‘Arantino’ worden genoemd.

Deze drankjes worden gemaakt op de ouderwetse manier. Helemaal puur, zonder kleur- en smaakstoffen. Voor de smaak wordt enkel gebruik gemaakt van biologische sinaasappels en citroenen uit de ‘blue zone’ van Sardinië. Dit is één van de vijf plaatsen op aarde waar de mensen (wetenschappelijk bewezen!) gezond ouder worden dan in de rest van de wereld. De vruchten komen uit de boomgaard van de ouders van Robertino, waar de familie al generaties lang citrusvruchten verbouwt.

Quarantino cupcakes limoncello cupcakes arancello recept recipe Sardinia products

Onder de indruk

Hoewel het begon als ‘gewone samenwerking’ waren Linda en ik ontzettend onder de indruk van de likeur, en dat gebeurt écht niet zo vaak! Toen Linda het proefde, zei ze ook meteen: “Zie je, zó maak je limoncello!” – een wereld van verschil met de merken limoncello die bij de slijter staan en stuk voor stuk vol zitten met kleur- geur- en smaakstoffen.

“De dranken van Sardinia Products zijn zó puur… het lijkt alsof mijn opa ze zelf heeft gemaakt!” en dat is inderdaad precies hoe het is. Door een combinatie van citrusschillen, graanalcohol en suiker zijn deze likeuren alleen maar te omschrijven als EERLIJK en PUUR. Er zitten geen ingrediënten in die er niet in horen, en wat kun je dát goed proeven zeg!

Een gek weetje: Linda kan niet tegen chemische citroen- en sinaasappelsmaakstoffen. Niet in drank, niet in ijs en niet in snoepjes. We hebben nog altijd geen idee wat het precies is, maar ze wordt echt ziek van de smaakstoffen. In het begin dacht ik dat ‘t maar onzin was, maar ze haalt het overal echt feilloos uit. En dat was bij de limoncello en Quarantino van Sardinia Products dus duidelijk níet het geval!

Diezelfde avond hebben we zelf (ja, echt zelf – dus niet gesponsord, maar van onze eigen centjes) nog drie flessen besteld. Één daarvan is bestemd voor mijn schoonvader, een nogal kieskeurige Romein die ongetwijfeld het verschil gaat proeven tussen deze likeur en een variant limoncello ‘uit de grote fabriek’.

De Quarantino en limoncello van Sardinia Products is trouwens ook een stuk minder zoet dan die je in de winkel vindt. We hebben zelf de stoute schoenen aangetrokken en het suikergehalte gemeten (echt heel nerdy, met een refractometer) en we kwamen uit op zo’n 28%. Ter vergelijking: sommige commerciële varianten bevatten wel 50% suiker!

Quarantino cupcakes limoncello cupcakes arancello recept recipe Sardinia products

Terug naar de cupcakes

Die cupcakes dus… die wilden we de échte Italiaanse smaak meegeven. En hoe kan dat beter door de bodem extra luchtig te maken, namelijk van sponscake? Op de foto’s zie je trouwens twee varianten van de cupcakes. Eentje zoals we ‘m kennen, namelijk in een papiertje, én eentje in een glas. Waarom? Omdat je met de cupcakes in ’n glas écht helemaal los kunt gaan met de likeur.

Denk hierbij aan een tiramisú of een Zuppa Inglese, waarbij de cake zich volledig mag volzuigen met drank. Dit is volgens ons echt de lekkerste variant, maar houd je van een subtielere smaak óf eten er kinderen mee, dan kun je het beste gaan voor de cupcakes in een papiertje. Daar gaat ongeveer een eetlepel van de trempeersiroop in, die na bereiding zo’n 15% alcohol bevat.

Bovenop gaat dan een luchtige roomkaasfrosting die we maken zónder boter. Ook in de frosting komt natuurlijk ’n beetje van de likeur terug. We doen er graag nog een schepje bovenop en voegen op het laatst ook nog ’n pipetje met pure likeur toe. Voor de liefhebbers, natuurlijk. Deze kun je voor het eten van de cupcake leegknijpen voor nóg meer smaak. De pipetjes kun je vinden bij groothandels, bakwinkels en bij Chinese online-winkels.

Dit recept is voor zo’n 20-24 cupcakes

Quarantino cupcakes limoncello cupcakes arancello recept recipe Sardinia products

Ingrediënten:

Voor de cake

  • 4 eieren
  • 90 gr suiker
  • 80 gr bloem
  • 10 gr maïzena
  • Een snufje zout

Voor de frosting

  • 200 gr roomkaas (b.v. Monchou of Mascarpone
  • 300 ml slagroom
  • 200 gr poedersuiker
  • 1 el Quarantino
  • 2 zakjes klop-fix

Voor de trempeersiroop

  • 200 ml Quarantino likeur
  • 100 ml water
  • 100 gr suiker

En verder

  • Extra Quarantino likeur, voor in de pipetjes
  • Schijfjes sinaasappel en citroen
  • Wat geraspte sinaasappel- en citroenschil

Bereiding Quarantino cupcakes

Quarantino cupcakes limoncello cupcakes arancello recept recipe Sardinia products

De cupcakes bakken

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakblik voor cupcakes met papiertjes.

Begin daarna met het maken van de sponscake. Hiervoor scheid je als eerste de dooiers van de eiwitten. Klop de eiwitten helemaal stijf en zet ze even apart. Klop vervolgens de dooiers met de suiker en het zout, totdat het een bijna witte kleur heeft. Zeef de bloem en de maïzena boven de eidooiers en klop het geheel nogmaals goed.

Meng dit nu voorzichtig met de eiwitten, door het door elkaar te spatelen.

Doe in elke cupcakevorm zo’n 2 eetlepels van het mengsel. Als het goed is, kun je met dit recept zo’n 20 vormpjes vullen.

Bak de cupcakes nu in 18-20 minuten gaar en goudkleurig. Laat ze vervolgens op een rooster afkoelen.

De frosting maken

Wanneer de cupcakes in de oven staan, kun je verdergaan met het maken van de frosting. Hiervoor klop je eerst de slagroom stijf met de zakjes klop-fix. Zet de slagroom vervolgens even apart en klop daarna de roomkaas met de poedersuiker tot een luchtig geheel.

Doe een eetlepel Quarantino likeur door het roomkaasmengsel en voeg vervolgens ook de geklopte slagroom toe. Zet de frosting in de koelkast om op te stijven, totdat je de cupcakes gaat versieren.

Trempeersiroop met Quarantino maken

Nu is het tijd voor de trempeersiroop. We hebben deze wat lichter (dus met minder suiker) gehouden, zodat je de smaak van de likeur extra goed proeft. Om de siroop te maken breng je het water en de suiker aan de kook. Wacht totdat de suikerkristallen zijn opgelost en haal de pan daarna van het vuur.

Je kunt de suikersiroop die je net hebt gemaakt mengen met de Quarantino likeur wanneer het onder de 50 graden komt. Eerst helemaal tot kamertemperatuur laten afkoelen mag natuurlijk ook.

Wil je alcoholvrije cupcakes maken? Kook de Quarantino likeur dan een minuutje mee.

Quarantino cupcakes limoncello cupcakes arancello recept recipe Sardinia products

De Quarantino cupcakes samenstellen

Nu gaan we de cupcakes maken! Hiervoor kun je als eerste 2 eetlepels van de trempeersiroop op elk cakeje gieten. Het liefst één per keer. Als de eerste eetlepel siroop is opgenomen, kun je een tweede toevoegen.

Wil je helemaal los gaan met de smaak? Doe de cupcakes dan in een glas of schaaltje en voeg 3 tot 4 eetlepels siroop toe.

Vervolgens doe je de frosting in een spuitzak en spuit op elke cupcake een mooie toef. Je kunt de cupcakes daarna afmaken door er een pipetje met Quarantino likeur in te steken, er wat sinaasappel- en citroenrasp over te strooien en in elke cupcake een stukje citroen of sinaasappel te steken.

Deze cupcakes kun je in de koeling 72 uur / 3 dagen goedhouden. Omdat ze een toef van roomkaas en slagroom hebben, mag je ze niet ongekoeld bewaren.

Eet smakelijk!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
blank
Informatie:
recipe image
Recept
Quarantino Cupcakes, met een mix van limoncello & arancello - RECEPT
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 2177 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend