Deze romige pompoenrisotto is echt zó lekker! Je maakt ‘m met linzen, pompoen en salie. En, als je wilt, een stukje kaas. Comfort food eerste klas.
Op het moment van schrijven is het herfst. Mijn absolute favoriete seizoen. Frisse ochtenden, mooi gekleurde blaadjes… en natuurlijk: pompoenen!
Op de Antillen zijn pompoenen het hele jaar door te krijgen, maar in Nederland vind je ze toch vooral in de herfst en winter. Het fijne van pompoenen is, dat je ze enorm lang kunt bewaren. Zo lang ze koel en droog staan en geen beschadigingen hebben, blijven ze goed. Ik heb weleens een pompoen (deze was ter decoratie!) gekocht in september, die tot het volgende jaar mei in ons huis heeft gestaan. Uiteindelijk begon hij na ruim ’n half jaar te rotten, maar wow – Wat een topper was dat!
Het beste resultaat
Wij maken deze lekkere pompoenrisotto met een stukje blauwaderkaas. Dat is iets waar niet iedereen van houdt. Je kunt deze kaas dan ook prima vervangen door ‘gewone’ belegen kaas, of zelfs helemaal weglaten uit het recept. In dat geval krijg je een heerlijke vegan versie.
Gebruik voor deze risotto het liefst Arborio of (nog beter) Carnaroli rijst. Deze rijst heeft een korte korrel en kan veel water opnemen. Zorg er in ieder geval voor dat er “risottorijst” op het pak staat. Surinaamse-, Parboiled- of Basmatirijst is voor dit recept helaas écht niet geschikt!
Dit recept is voor 4 personen.

Ingrediënten
- 400 gr risottorijst
- 200 gr gedroogde grauwe linzen
- 1 flespompoen
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 6 verse salieblaadjes of 1 tl gedroogde salie
- 2 el olijfolie
- 2 bouillonblokjes (kip of groenten)
- 50 gr blauwaderkaas (b.v. Gorgonzola)
- 1/2 tl gemalen zwarte peper
- zout naar smaak
Bereiding pompoenrisotto
Schil de flespompoen en snijd daarna het smalle gedeelte los van de bolle onderkant. De onderkant mag je nu even apart zetten.
Snijd het smalle gedeelte van de pompoen vervolgens in schijven van ongeveer 1 cm dik en doe deze samen met een liter water en de twee bouillonblokjes in een pan. Breng dit nu aan de kook. Na ongeveer 10 minuten is de pompoen gaar.
Meng vervolgens het water en de gekookte pompoen met een blender of een staafmixer tot een heel lichte ‘pompoensoep’. Houd dit daarna zachtjes aan de kook.
Neem nu een grote pan en verhit daar de olijfolie in op laag vuur. Fruit hierin de stukjes ui en knoflook en voeg daarna de rijst en linzen toe. Roer goed, terwijl je ervoor zorgt dat alle rijstkorrels een dun laagje olie hebben.
Voeg nu met een soeplepel steeds wat van de ‘pompoenbouillon’ toe aan de rijst en roer goed. Pas wanneer al het vocht door de rijst is opgenomen, voeg je een nieuwe lepel bouillon toe.
Snijd ondertussen het bolle gedeelte van de pompoen in dobbelsteentjes en snijd de salieblaadjes héél fijn. Doe deze na zo’n 15 minuten bij de rijst en laat ze vanaf daar meekoken.

Blijf steeds een lepel bouillon toevoegen wanneer het vocht door de pompoenrisotto is opgenomen. Proef ondertussen of de rijstkorrels al gaar zijn. Dit duurt ongeveer 35 minuten.
Zet nu het vuur uit en zorg ervoor dat de risotto iets dunner (vloeibaarder) is dan je hem uiteindelijk wilt hebben. Verkruimel de kaas en roer deze vervolgens door de risotto. Maak het gerecht daarna op smaak met zout en peper. Laat de pan vervolgens zo’n 10 minuten met het deksel erop staan.
Tenslotte dien je de pompoenrisotto op. Eventueel kun je er nu nog wat kaas over raspen. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op pompoen? Maak dan ook eens onze traditionele pompoenpannenkoeken!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Heb je één van onze recepten geprobeerd? Dan zien we graag een foto van het resultaat! Je kunt die via Facebook sturen, óf op Instagram je foto taggen met #antilliaanseten
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




