pan de jamon antilliaans kerstbrood recept antilliaans-eten.nl jurino

Pan de jamón – Traditioneel gevuld kerstbrood

door Linda Terrizzi

Pan de Jamón is een brood waarin het beleg wordt meegebakken. Je maakt het met ham, rozijnen, olijven en gedroogde pruimen. Op de Antillen is dit feestbrood zeer geliefd. We eten het traditioneel elke kerst. De naam is eigenlijk gewoon ’n Spaanse vertaling van ‘brood met ham’ (maar zo klinkt het natuurlijk veel minder leuk!)

Dit -van oorsprong Venezolaanse- feestelijke brood is best speciaal: Het ‘beleg’ van ham, pruimen, olijven en rozijntjes wordt namelijk niet achteraf geplaatst, maar meegebakken. Aan tafel hoef je ‘m dus alleen nog maar aan te snijden.

Natuurlijk gaan we ook dit jaar weer aan de slag met dit lekkere brood. Dat wordt dus kneden, uitrollen, beleggen en bakken… en dan: vrolijk kerstfeest en smullen maar!

Ingrediënten

  • 80 ml water
  • 2 el suiker
  • 7 gr/1 zakje instant-gist
  • 500 gr tarwebloem
  • 2 eieren
  • 150 ml volle melk
  • 4 el roomboter, gesmolten
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 5 plakjes spek
  • 350 gr ham, in plakken
  • 100 gr zwarte olijven
  • 100 gr donkere rozijnen
  • 2 el melasse (bij gebrek kun je ook stroop gebruiken)
  • 100 gr gedroogde pruimen

Bereiding pan de jamón

Los de suiker op in het water. Voeg de gist toe en laat dit samen 10 minuten staan, totdat het begint te schuimen.

Voeg vervolgens de tarwebloem, één ei en de melk toe aan het mengsel. Kneed het daarna tot het een uniform en compact deeg is geworden. Als het deeg blijft plakken, kun je uiteraard nog wat extra bloem toevoegen.

Kneed je het deeg met een machine? Dan is 5 minuten kneden voldoende. Als je het met de hand kneedt, kun je het beste 15 minuten aanhouden.
Wanneer het deeg voor de pan de jamón goed gekneed is, mag je het terugleggen in de kom en deze afdekken met een laagje plasticfolie. Laat het deeg zo een uur rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld in de oven op 35 graden. Als het goed is, is het deeg na het rijzen in volume verdubbeld.

Na het rijzen haal je het deeg uit de oven en kneed je het kort, totdat het weer zijn oorspronkelijke grootte heeft.

Verwarm de oven nu voor op 200 graden. (heteluchtoven: 190 graden).

Rol het deeg uit tot het ongeveer 1 cm dik is. De randen mogen iets dunner zijn. Smelt de boter en besmeer het uitgerolde deeg hiermee.

Vullen van de pan de jamón

Verdeel het spek, de ham, de rozijnen, de pruimen en de olijven nu gelijkmatig over het deeg. Rol het deeg losjes op en vouw de uiteinden onder de rol. Zorg ervoor dat het laatste stukje goed sluit en rol de ‘naad’ (dus waar het brood sluit) onder het brood. Leg het daarna op een met bakpapier beklede bakplaat.

Plaats de pan de jamón zo in de oven en bak hem in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin van kleur.

Klop vervolgens het andere ei samen met de melasse of stroop. Strijk dit mengel over het brood en bak het brood hierna nog 5 minuten. Laat de pan de jamón daarna minstens een uur afkoelen en snijd het tenslotte in plakken. Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op traditionele, Antilliaanse broodjes? Probeer dan ook eens onze ‘pan será‘!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Pan de jamon - traditioneel Antilliaans kerstbrood
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1787 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)