Home Recepten*gratis recepten Ovenschotel met ananas en zuurkool
ovenschotel met zuurkool en ananas le creuset recept Caribisch

Ovenschotel met ananas en zuurkool

door Linda Terrizzi

Ananas is ’n ingrediënt dat we hier thuis heel graag eten. En dan bedoel ik ook écht heel graag. Als fruit, in toetjes, op taart, maar net zo goed bij het avondeten. En ja – zeg het niet verder – er gaat bij ons thuis zélfs ananas op de pizza! Deze ovenschotel is dus ook echt een favorietje. Wanneer we ‘m maken is de schaal binnen no-time leeg.

Je maakt de ovenschotel met gehakt, zuurkool en ananas. Daarnaast gaat er ook nog prei, kaas en aardappelpuree in. Je hoort het dus al: een complete maaltijd in een ovenschaal!

ovenschotel met zuurkool en ananas le creuset recept Caribisch

De producten van Le Creuset

Nu we het er toch over hebben… de ovenschaal was, net zoals de borden en de pepermolen op de foto, een cadeautje van Le Creuset. Die ken je misschien wel van de prachtig gekleurde stoofpannen, servies en kookgerei dat in Frankrijk wordt geproduceerd.

Al sinds 1925 worden deze producten op dezelfde, ambachtelijke wijze gemaakt. Een basis van oersterk gietijzer met een prachtige, harde laag glimmend emaille. Dat gietijzer wordt trouwens in ’n mal gegoten die van zand is gemaakt. En na het gieten wordt de mal weer afgebroken. Zo komt het dus dat elke pan nét een beetje anders is dan de volgende. Helemaal uniek.

Wat nou zo cool is: ook de braadslede die we voor dit recept mochten gebruiken is gemaakt van gietijzer. Net zoals de pannen dus!

Inmiddels weten jullie al hoe gek ik ben op koken in gietijzer en deze braadslee is dus ook echt een product naar mijn hart. Het geleidt de warmte goed en houdt je gerecht ook na het koken goed warm. Wanneer we deze ovenschotel op tafel zetten, is hij zelfs bij de tweede keer opscheppen nog goed heet. Dat komt dus doordat het gietijzer de warmte zo lang kan vasthouden.

Wist je trouwens dat er een levenslange garantie op de pannen en ‘cookware’ van Le Creuset zit? Zoiets kun je natuurlijk alleen beloven als de kwaliteit echt goed is!

ovenschotel met zuurkool en ananas le creuset recept Caribisch

Tropische kleuren

Bijna alle producten van Le Creuset komen in super heldere kleuren waar je helemaal vrolijk van wordt. Mijn favoriete kleur is (hoe kan het ook anders?) hun ‘Caribbean Blue’. Daarvan hebben ze pannen, theepotten en servies. En voor de mensen die van de Antillen komen is het natuurlijk duidelijk: dat blauw is ook echt het blauw van onze Caribische zee!

Een dikke ‘dankjewel!’ dus aan Le Creuset voor deze tropisch gekleurde producten waarmee we mogen werken. Die geven straks ook een extra vrolijk tintje aan ons nieuwe kookboek.

Het recept voor de ovenschotel

Dit recept voor de ovenschotel met zuurkool en ananas is gemaakt voor ongeveer 6 personen. Maar als je het als (enige) hoofdgerecht eet, kun je ‘m misschien ook wel met 4 op.

Vegan optie: vervang het gehakt door vegetarisch gehakt en de kaas door vegan kaas en you’re good to go!

Ingrediënten:

  • 500 gr aardappelpuree (zelfgemaakt of instant)
  • 100 ml creme fraîche
  • 1 pak (500 gr) zuurkool
  • 200 gr geraspte kaas, belegen
  • 2 blikken (2x 300 gr) ananasringen
  • 1 flinke prei, in reepjes
  • 500 gr (rund)gehakt
  • 2 el olijfolie, om in te bakken
  • 1 el massala of kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak
ovenschotel met zuurkool en ananas le creuset recept Caribisch

Bereiding ovenschotel met zuurkool en ananas

Maak de aardappelpuree door gekookte aardappels te stampen, of door een pakje instant puree aan te maken. Meng de crème fraîche door de puree. Laat vervolgens de zuurkool uitlekken (je mag hier écht even goed in knijpen!) en meng dit ook door de aardappelpuree.

Verwarm de oven nu voor op 180 graden en vet een ovenschaal of braadslee in met boter.

Verhit daarna de olijfolie in een koekenpan en bak hier het gehakt rul in. Voeg de massala en de preiringen toe en bak het geheel, totdat de prei slap wordt. Breng het gehakt verder op smaak met zout en peper.

Nu is het tijd om de ovenschotel samen te stellen. Leg als eerste het gehakt-preimengsel op de bodem van de ovenschaal. Laat de ananasringen (uit één blik) uitlekken en verdeel ze over het gehakt.

Doe nu de aardappelpuree met zuurkool in de schaal en smeer deze glad uit over de ananasringen. Laat ook de ananasringen uit het tweede blik uitlekken en leg die bovenop de aardappelpuree. Maak de ovenschotel af door de geraspte kaas over de ananasringen te strooien.

Bak de ovenschotel in zo’n 30-40 minuten gaar en goudkleurig. Laat hem na ’t bakken zo’n 10 minuten afkoelen voordat je hem in stukken verdeeld. Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op ovenschotels? Probeer dan ook eens deze Caribische macaroni pie!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

Informatie:
recipe image
Recept
Caribische ovenschotel met zuurkool en ananas - recept
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 531 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend