Gaan we nu alweer met de eer strijken voor een gerecht uit een ander land? Tja… nasigori is bij bijna elke snack en in bijna elk restaurant op de Antillen te koop. Natúúrlijk is het afgeleid van de Indonesische ‘nasi goreng’, wat letterlijk ‘gebakken rijst’ betekent. De Indonesiërs bakten restjes rijst van de vorige dag op met specerijen en groenten en aten dat als ontbijt.

Curaçaose nasigori is een beetje een voortborduursel hierop. We bakken rijst met sojasaus en trassi.. doen daar vlees bij, en als het even kan eten we het met ‘n portie gebakken aardappelen. Om de naam ‘nasigori’ is veel te doen: is het nu het gerecht dat zo heet, of noemen we de taugé zelf ‘nasigori’? (Taugé wordt op de Antillen ‘boonchi di nasigori’ genoemd, omdat het altijd in dit gerecht wordt gegeten!)



Om een lang verhaal kort te maken… het is gewoon lekker, en daar gaat ‘t om!

Ingrediënten

  • 600gr. gekookte witte rijst, afgekoeld
  • 500gr. kippendijen zonder bot, in blokjes
  • 100gr. restjes varkens- of rundvlees (optioneel)
  • 50gr. gedroogde garnalen
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels ketjap manis / donkere sojasaus
  • 2x 2 eetlepels olie
  • 2x 50gr. roomboter
  • 1 fijngesneden prei
  • 4 eieren
  • 300gr. taugé
  • een mespuntje trassi
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 100gr. doperwten (bevroren of rauw)
  • 1 madame Jeanette peper
  • zout en peper naar smaak

Bereiding:

Verhit olie en roomboter in een pan en bak de kip hierin rondom bruin.

Voeg zout en peper naar smaak toe, en bak de kip op laag vuur totdat hij gaar is.

Zet de kip apart.

Gebruik hetzelfde vet om scrambled eggs te maken. De eieren samen in het hete vet gieten en goed roeren totdat je kleine stukjes krijgt.

Doe de stukjes ei ook bij de kip. Maak hierna de pan goed schoon.

Snipper de uien, pers de knoflook, snijd de prei in ringetjes en snijd de paprika in kleine blokjes.

Verhit nogmaals olie en boter in een pan en fruit hierin de groenten op laag vuur.

Voeg de gedroogde garnalen, de trassie en de sojasaus toe en roer het geheel goed door elkaar.

Voeg nu de rijst toe en bak deze in de saus totdat alle rijst donker gekleurd is.

Voeg de doperwten en eventueel ook de restjes vlees toe en bak het geheel nogmaals 5 minuten.

Voeg als laatste de madame Jeanette peper, zout en peper naar smaak toe.

Doe de rijst bij de kip en de eieren en maak opnieuw de pan schoon.

Verhit opnieuw olie in de pan.

Bak de taugé op (heel!) hoog vuur in ongeveer 3 minuten knapperig.

Serveer de rijst met de kip en leg de taugé bovenop.

Je kunt de nasigori serveren met batata + saus, deze maak je natuurlijk volgens ons recept.