maïssoep uit Trinidad vegan recept antilliaans eten jurino

Maïssoep uit Trinidad – Vegan!

door Linda Terrizzi

Deze traditionele maïssoep is heerlijk op ’n koude dag. Met de zelfgemaakte dumplings erin, is het een complete maalijd.

Soms vergeten we weleens dat “de Antillen” uit méér eilanden bestaan dan alleen de ABC en SSS eilanden. Trinidad is er zo eentje! Omdat het eiland geen banden heeft met Nederland, hoor je er hier niet zoveel over. Maar dat is best zonde – er komen namelijk héérlijke gerechten vandaan!



Deze maïssoep is daar het perfecte voorbeeld van. Deze -van nature vegan!- maaltijdsoep is perfect om een grote groep mensen mee blij te maken. Hij is zó rijkgevuld dat je niet eens zou merken dat er geen vlees in zit.

We maken de soep natuurlijk met maïs, zowel losse maïskorrels als stukjes maïskolf. Omdat we er soep van maken, kun je die laatste trouwens ook prima diepgevroren kopen. Handig voor wanneer maïs niet in het seizoen is! …dat is dan weer iets waar we in Nederland rekening mee moeten houden.

maïssoep uit Trinidad vegan recept antilliaans eten jurino

Dit recept is voor een flinke pan maïssoep. Je haalt er 4 grote of 6 kleine porties uit.

Ingrediënten

Voor de soep:



  • 100 gr (gele) spliterwten
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 2 takjes bladselderij
  • 300 gr pompoen, in blokjes
  • 3 wortels
  • 1 rode paprika
  • 3 maïskolven, in stukken van 3cm
  • 1 blikje maïs van ongeveer 300 gram
  • 200 gr vastkokende aardappelen
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1 madame Jeanette peper
  • 1,5 liter bouillon (groente)
    (of kippenbouillon, als het niet vegan hoeft)
  • 1 blikje / 400 ml kokosmelk
  • enkele takjes koriander
  • zout naar smaak

Voor de dumplings:

  • 125 gr tarwebloem
  • een snufje bakpoeder
  • 2 el gesmolten boter of margarine
    (margarine als het vegan moet zijn, natuurlijk)
  • 75 ml plantaardige (of gewone) melk
  • een snufje zout
  • een snufje suiker

Bereiding maïssoep:

Week de spliterwten een uurtje in warm water.

Snijd de knoflook, de ui, de selderij, de pompoen, de paprika en de wortels klein. Snijd vervolgens de maïskolven in stukken van zo’n 3 cm. Zet de groenten nu nog even apart.

Neem vervolgens een grote pan en verhit daarin de olie op matig vuur. Fruit hier de groenten in, totdat ze iets kleuren. Dit duurt zo’n 5 minuten. Haal vervolgens de helft van de groenten uit de pan en zet die weer even apart.



Giet de spliterwten af en voeg ze daarna toe aan de overige groenten. Voeg daarna ook de bouillon, het zout, de peper en (eventueel!) de madame Jeanette peper toe. Afhankelijk van de gewenste hitte kun je de peper heel laten, halveren, of juist in kleine stukjes snijden.

Kook de soep nu zo’n 45 minuten, totdat de spliterwten uit elkaar vallen en de maïssoep binden. Haal de hele/halve madame Jeanette peper daarna eventueel uit de soep.

Je kunt de soep nu pureren met een staafmixer. Ik houd ervan om dit snel te doen, zodat er nog wat stukjes groenten overblijven. Natuurlijk kun je de soep ook helemaal glad blenden, net wat jij het fijnste vindt!

Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg de groenten toe die je net apart hebt gezet. Voeg vervolgens ook de maïskolven en maïskorrels toe. Laat de soep nu nog zo’n 30 minuten koken, terwijl je de dumplings maakt.

Om de dumplings te maken, neem je een grote kom en mengt daarin de bloem, het zout, de suiker en het bakpoeder. Vervolgens maak je een kuiltje in het midden en giet daar de gesmolten boter/margarine en de (plantaardige)melk in. Kneed het geheel tenslotte tot een plakkerig deeg. Dit duurt zo’n minuutje. Het is belangrijk om het deeg vooral niet te lang te kneden!

maïssoep uit Trinidad vegan recept antilliaans eten jurino

Voeg daarna de kokosmelk toe aan de soep en wacht totdat de maïssoep opnieuw kookt. Rol vervolgens het deeg van de dumplings uit tot een ‘slang’ van zo’n centimeter dik. Snijd deze ‘slang’ daarna in stukjes van zo’n 4 centimeter en voeg ze één voor één toe aan de kokende soep.



Wanneer de dumplings beginnen te drijven zijn ze gaar en kun je de maïssoep serveren. Voeg nét voor het serveren (eventueel) de gehakte koriander toe. Eet smakelijk!

Probeer ook eens

Ben je gek op soep? Probeer dan ook eens onze traditionele soep van geitenvlees (sòpi di kabritu)!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Maïssoep uit Trinidad - vegan recept!
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1184 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)