Home Recepten*gratis recepten Low carb Johnny Cakes – koolhydraatarme versie!
low carb johnny cakes koolhydraatarme johnny cakes recept koolhydraatarm

Low carb Johnny Cakes – koolhydraatarme versie!

door Linda Terrizzi

Het is zo’n beetje vraag #1 die we tegenwoordig ontvangen: kunnen Antilliaanse snacks (pastechi, Johnny Cakes, etc.) niet een keer low carb/koolhydraatarm gemaakt worden?

Het heeft even geduurd, maar het is ons toch éindelijk gelukt om een broodje te creëren dat koolhydraatarm is, gefrituurd kan worden en niet bestaat uit 90% lucht. 



Een luchtig broodje met mooie structuur

Op onderstaande foto kun je de structuur van onze low carb Johnny Cake zien. Lekker luchtig, maar toch met een stevige bite. Bonus: Deze Johnny Cakes hebben een extra krokant korstje!

blank

Vervangende ingrediënten

Wie een koolhydraatarm dieet volgt weet het: bakken is lastig! Alledaagse ingrediënten zoals bloem en suiker zijn bij deze levensstijl natuurlijk uit den boze. En tóch heb je af en toe trek in een broodje… of tenminste iets wat er op lijkt. Een Johnny Cake zou natuurlijk helemaal lekker zijn. Maar hoe zorg je er in hemelsnaam voor dat die binnen het dieet past?

“Gewone” Johnny Cakes bestaan uit niet veel meer dan bloem en suiker. We hebben eindeloos geëxperimenteerd met allerlei vervangingen. Meestal werden de broodjes óf loodzwaar (type baksteen!) of zó luchtig dat je eigenlijk niks te eten had.



Uiteindelijk is het ons gelukt om met redelijk eenvoudig te verkrijgen ingrediënten een mix te maken die een mooi, luchtig broodje oplevert dat genoeg is voor een kleine maaltijd. Eindelijk!

Het recept is voor ongeveer 6 low carb Johnny Cakes. Per Johnny Cake krijg je ongeveer 7 gram koolhydraten binnen. Wanneer je ‘t broodje belegt met een plakje kaas of bijvoorbeeld bakkeljauw, blijft het ook bij die 7 gram. Niet slecht, toch?

INGREDIËNTEN:

  • 125 gr tarwegluten
  • 50 gr sojameel
  • 50 gr amandelmeel
  • 30 gr kikkererwtenmeel
  • enkele druppels zoetstof (naar keuze)
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 zakje (8 gr) bakpoeder of wijnsteenbakpoeder
  • olie, om in te frituren

BEREIDING LOW CARB JOHNNY CAKES:

Begin met het maken van het deeg: Meng daarvoor de tarwegluten met het sojameel, het amandelmeel en het kikkererwtenmeel.

Voeg hier vervolgens ook het zout, het bakpoeder en de zoetstof aan toe. Roer deze “droge” ingrediënten nu goed door elkaar, totdat ze goed gemengd zijn.



Voeg ongeveer 200ml water toe aan het mengsel en kneed het tot een stevig deeg. Is het deeg té plakkerig? Voeg dan wat extra tarwegluten toe. Is het deeg te droog? Voeg dan wat water toe. Kneed het deeg nu tot een mooie, gladde bol en verdeel deze in 6 stukken.

low carb johnny cakes koolhydraatarme johnny cakes recept koolhydraatarm

Rol elk bolletje daarna uit tot een cirkel van zo’n 5mm dik. Omdat je het werkblad niet met bloem mag bestuiven, gaat dit het makkelijkste tussen 2 velletjes bakpapier!

Verhit de olie in een kleine pan. De laag olie moet minstens 4cm hoog zijn. Afhankelijk van de grootte van je pan zie je dus hoeveel olie er nodig is om de Johnny Cakes te maken. (een frituurpan is natuurlijk ook prima!)

Bak de low carb Johnny Cakes enkele minuten, totdat ze iets opzwellen en goudbruin kleuren. Laat de Johnny Cakes vervolgens uitlekken op keukenpapier, waar ze ook even de tijd krijgen om af te koelen.

Snijd de low carb Johnny Cakes tenslotte doormidden en vul ze met b.v. kaas, bakkeljauw of iets anders lekkers.



Eet smakelijk!


Probeer ook eens

Eet je graag koolhydraatarm? Probeer dan ook eens onze low carb Tiramisú!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Heb je één van de recepten gemaakt? Stuur ons dan een foto via Facebook, óf tag je Instagram-foto met #antilliaanseten – vinden we hartstikke leuk!

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

Informatie:
recipe image
Recept
low carb Johnny Cakes - koolhydraatarme versie
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 1339 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend