krioyo saus antilliaanse saus sous kriyoyo

krioyo saus – Antilliaanse saus van tomaat, ui en paprika

door Linda Terrizzi

Krioyo saus (soms geschreven als sous Krioyo) is een heerlijke, Antilliaanse saus. Deze saus is zeer veelzijdig en kan eigenlijk bij bijna ieder gerecht worden gegeten. Het is de ideale ‘vriend’ van gebakken vlees zonder jus.

Met een portie rijst erbij maak je met deze saus een complete maaltijd. De Krioyo-saus is ook de perfecte manier om kinderen (ongemerkt) een behoorlijke hoeveelheid groente te laten eten!

What’s in a name?

Zoals je hebt kunnen lezen, gebruiken wij de naam ‘krioyo’ ook voor onze website en ons eerste kookboek. Maar wat betekent het nu precies? Krioyo is de Papiamentu vertaling van het woord “Creools”. Dit slaat terug op de traditionele keuken van de Nederlandse Antillen, waarin je verschillende invloeden kunt proeven. Het is een mengeling van Afrikaans, Spaans, Nederlands en Amerikaans. Zo ook deze saus!

Je kunt de krioyo saus bij bijna elke soort vlees eten. Het is bovendien lekker bij zowel rijst als ons traditionele maïsmeel gerecht, “funchi”.



Ingrediënten:

  • 2 el zonnebloemolie
  • 50 gr roomboter
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 70 gr/1 blikje tomatenpuree
  • 2 el ketchup
  • 1 el donkere sojasaus of ketjap manis
  • ½ bouilonblokje
  • zout en peper naar smaak
  • ½ madame Jeanette peper

Bereiding van krioyo saus

Verhit als eerste de olie samen met de roomboter in een diepe koekenpan en fruit hierin op laag vuur de stukjes ui, de knoflook en de paprikablokjes met een beetje zout. (Het zout is nodig om de groenten hun water te laten verliezen)

Voeg na 5 minuten de tomatenblokjes toe en laat het geheel daarna nog even doorkoken. Snijd daarna de madame Jeanette peper (zonder zaadjes en natuurlijk naar smaak!) in kleine stukjes en voeg ook deze toe aan de saus.



Los vervolgens het bouillonblokje op in een klein glaasje heet water en voeg dit toe. Voeg tenslotte ook de andere ingrediënten toe. De saus mag nu nog zo’n 5 minuten inkoken en is dan klaar voor gebruik.

Eet smakelijk!

Tip: Voor wie niet van stukjes houdt, kan de saus met een staafmixer of blender gepureerd worden.

Tips bij de bereiding

Bij de bereiding van krioyo saus moet je vooral letten op het voorwerk: het snijden van de groenten dus! Hoe kleiner je de stukjes snijdt, hoe sneller ze gaar zijn en hoe gelijkmatiger van smaak en zachter de saus wordt.



Heb je teveel saus gemaakt? Je kunt de krioyo saus prima invriezen! Gebruik een (ziplock) zakje of afgesloten plastic doos en plaats de saus in de vriezer. De saus blijft zo zeker 6 maanden goed.

Koelen kan natuurlijk ook: de saus blijft 72 uur (3 dagen) goed in de koelkast. Om de saus op te warmen gebruik je een pannetje of de magnetron.

Recept van krioyo saus

Je vindt het recept voor deze heerlijke Antilliaanse krioyo saus in ons nieuwe kookboek ‘de complete Antilliaanse keuken‘.

In het boek vind je echt álle recepten uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao. We hebben er zeven jaar over gedaan om deze 300(!) recepten te verzamelen. Het boek is dan ook een complete weergave geworden van onze keuken. Natuurlijk compleet met mooie kleurenfoto’s en een frisse lay-out.

Wil je meer informatie over het boek? Klik dan op de afbeelding hieronder.



de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

 

alternatieve spelling: sous kriyoyo / kriyoyo saus


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
krioyo saus - Antilliaanse saus met tomaat, ui en paprika
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1177 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)