Deze heerlijke kokos en mango cake maak je op de ouderwetse manier. Gewoon, in een cakeblik en zonder al teveel frutsels. De smaak maakt het gebrek aan versiering dan weer hélemaal goed!
Taartgesprekken
Een tijdje geleden zaten Linda en ik te kletsen over taart. Doen we wel vaker, natuurlijk. Meestal gaat het dan over een nieuw recept voor een zo groot, mooi en kleurrijk mogelijke nieuwe taart. Maar deze keer liep het gesprek wat anders…
“Moet je eens denken…” zo begon ze. “Vroeger bakte ik weleens een cake en strooide er dan wat poedersuiker over. Daar was iedereen toen hartstikke blij mee. En het smaakte ook heerlijk. Dat was toen al prima geschikt voor een verjaardag.”
“Ehh ja, da’s waar.” antwoordde ik. Ik wist duidelijk niet waar ze naartoe wilde met dit statement.
“Later moest de cake worden doorgesneden en gevuld. Zo’n chocoladecake of slagroomcake, weet je wel? En wéér later moest de cake twee keer worden doorgesneden en gevuld, zodat je zo’n mooie gestapelde taart krijgt. Nog eens wat jaren verder en inmiddels nam niemand meer genoegen met een simpel taartje. Elke verjaardag moest er nu een taart op tafel verschijnen die minstens 2x gevuld was, afgesmeerd met botercrème in twintig kleuren en dan ook nog eens spectaculair versierd.
Eigenlijk zie je online ook niks anders dan enorme stapeltaarten, vaak met meerdere lagen… en dat voor elke verjaardag! Vroeger was dat alleen weggelegd voor bruiloften enzo. Waar is de tijd gebleven dat je iemand blij kon maken met een simpel plakje cake?”
Groter, mooier, beter, luxer…
Zo, die kwam wel even binnen. En inderdaad: zeker als je -zoals wij- veel met eten, recepten en foto’s bezig bent is het vaak een sport om jezelf elke keer te overtreffen. Met zo’n prachtige dripcake of fault line cake, bijvoorbeeld. En hoewel die ook superleuk zijn om te maken, zou je ze eigenlijk niet meerdere keren per jaar (voor elke verjaardag) moeten willen eten.
We zijn in het dagelijks leven veel met ‘versimpelen’ (in het Engels klinkt het trouwens beter: “Simplicity”) bezig. Genoegen nemen met wat je hebt, ontspullen, Marie Kondo, je kent het wel… maar met eten -en dan vóóral met taart- zijn we alleen maar meer, beter, groter en luxer gaan bakken.
Om een lang verhaal kort te maken: Tijd voor iets simpels dus! Maar simpel mag natuurlijk niet ten koste gaan van de smaak. En bij dit recept is dat ook zeker niet het geval.
Deze ‘pound cake’ met kokos en mango is namelijk een tropische smaakbom! En dat allemaal in zo’n simpele vorm – heerlijk!
Dit recept is voor een cakevorm van 22-26 centimeter lang.
Ingrediënten
- 275 gr tarwebloem
- 1 zakje (16 gr) bakpoeder
- een snufje zout
- 150 gr roomboter
- 150 gr kristalsuiker
- 3 eieren
- 1 (over)rijpe mango, in blokjes
- 120 ml kokosmelk
- 50 gr geraspte kokos
Bereiding kokos & mango cake
Vet een cakeblik in met boter en verwarm de oven voor op 175 graden.
Neem nu een grote kom en zeef daarin de bloem, samen met het bakpoeder. Voeg hier vervolgens ook het snufje zout aan toe.
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Neem de boter en suiker en klop deze vervolgens totdat het een romig geheel wordt. Dit duurt zo’n 2 minuten. Pureer de mango en voeg dit ook toe aan het mengsel. Roer het geheel nu goed door elkaar.
Kluts de eieren daarna door het botermengsel, steeds één tegelijk.
Voeg nu de helft van de bloem toe aan het botermengsel, samen met de helft van de kokosmelk. Klop het geheel door door elkaar. Wanneer alle ingrediënten zijn opgenomen voeg je de tweede helft van de bloem en de kokosmelk toe. Klop het beslag ook nu weer goed door elkaar.
Voeg als laatste de geraspte kokos toe aan het beslag.
Stort het beslag vervolgens in het cakeblik en bak de cake in zo’n 50 minuten gaar en goudkleurig. De cake is gaar als een satéprikker die in het midden gestoken wordt schoon uit de cake komt.
Laat de cake na het bakken zo’n 10 minuten in het blik afkoelen voordat je hem eruit haalt. Laat de kokos en mango cake tenslotte helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.
Eet smakelijk!
Je kunt de kokos en mango cake enkele dagen bewaren in een luchtdicht afgesloten trommel, of bijvoorbeeld in aluminiumfolie. Hij hoeft niet gekoeld te worden. Invriezen kan natuurlijk ook!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




