Home Recepten*gratis recepten Koffie Kesio met Bonomi koffie
bonomi koffie nederland koffie kesio quesillo recept antilliaans

Koffie Kesio met Bonomi koffie

door Linda Terrizzi

Ben jij ook zo gek op koffie én op toetjes als ik? Dan zal onze koffie-kesio die we hebben ontwikkeld i.s.m. Bonomi koffie ongetwijfeld één van je favorieten worden. De sterke koffie zorgt er namelijk voor dat de kesio niet té zoet wordt. De combinatie van de iets bittere karamel en de koffie is echt hemels!

Échte, goede koffie

Zoals de meesten van jullie weten, ben ik getrouwd met een Italiaanse. En nog voordat we werkelijk getrouwd waren, kreeg ik van haar familie een stevige inburgeringscursus. Zo mocht ik mijn spaghetti niet meer snijden (the horror!) maar leerde ik het draaien op mijn vork. Ik leerde dat kaas en vis samen écht niet konden en ik kreeg les in de logica achter verschillende soorten koffie en hun speciale momenten.

Mijn kopje oploskoffie (met veel suiker, want ‘zo doen wij dat op Curaçao’) voldeed niet langer en ik leerde de smaak kennen van een echte cappuccino en een echte –in poppenhuisservies geschonken- espresso. Wat zijn die kopjes klein! Als je een Hollandse bak koffie gewend bent, is het wel even wennen dat er maar 2 slokjes in een kopje espresso zitten, maar eerlijk is eerlijk: de smaak is ongeëvenaard!

Thuis kwam er al gauw een espressomachine in de plaats van mijn zakjes koffie uit de supermarkt. En daarbij hoort natuurlijk goede koffie, bij voorkeur hele bonen. Want wist je dat de smaak van gemalen koffie héél snel achteruit gaat? Koffiebonen houd je gemakkelijk een aantal maanden goed, maar wanneer de koffie al gemalen is, moet hij eigenlijk binnen twee weken op zijn, anders smaakt hij al gauw nergens meer naar…

bonomi koffie nederland koffie kesio quesillo recept antilliaans
Wij gebruikten voor dit recept de “Bonomi Blu” koffie

Bonomi Koffie uit Italië

In de tijd dat we getrouwd zijn (inmiddels alweer 15 jaar!) hebben we denk ik ALLE koffiemerken uit de supermarkten al uitgeprobeerd. Sommige merken bevielen beter dan anderen, maar bij geen enkel merk smaakte de koffie toch zo lekker als in Italië. Je kunt dan ook bedenken hoe blij ik was toen we een voorstel tot samenwerking kregen van het Italiaanse koffiemerk ‘Bonomi’.

Tegenwoordig is hun koffie (die al sinds 1886  vlakbij Milaan gebrand wordt) namelijk ook in Nederland te verkrijgen. Je kunt de koffiebonen per kilo kopen via hun webwinkel. En ben je er nog niet zeker van dat dit “jouw” kopje koffie is? Dan kun je ook eerst een proefpakje bestellen.

Koffie in de kesio

Voor onze koffie-kesio maakten wij gebruik van de ‘Bonomi Blu koffie’. Dit is een blend van 100% Arabica bonen, dus garantie voor een volle, romige smaak. Het fijnste van deze koffie is, dat je hem zowel in een espressomachine als in een kleine mokkamachine kunt gebruiken. En dat is voor ons weer een pluspuntje: als we op vakantie gaan binnen Nederland, nemen we dat mokkamachientje graag mee om ook op het vakantieadres lekkere koffie te kunnen drinken.

Omdat er relatief weinig koffie (in totaal 3 espresso-shotjes) in de kesio gaat, is het natuurlijk van belang dat deze van goede kwaliteit is. Met lekker veel smaak en natuurlijk ook lekker sterk. Zo krijg je de echte, volle koffiesmaak aan de kesio, wat een mooie tegenhanger is voor de zoete, gecondenseerde melk.

Wil je –net als wij- ook de Bonomi Blu (of één van de andere soorten koffie uit de webwinkel van Bonomi) gebruiken voor de kesio? Vergeet dan bij het bestellen niet de kortingscode antilliaans-eten te gebruiken. Daarmee krijg je namelijk ook nog eens 10% korting op ALLES!

En heb je je eigen bedrijf? Dan zou je eens moeten kijken naar het zakelijke aanbod van Bonomi, ze hebben namelijk ook een speciale B2B pagina op hun website.

bonomi koffie nederland koffie kesio quesillo recept antilliaans

RECEPT VOOR KOFFIE KESIO

Met dit recept maak je ongeveer 10 (kleine) porties kesio, of 6-8 grote stukken.

INGREDIËNTEN

  • 6 eieren
  • 2 blikken (2x400ml) gezoete, gecondenseerde melk
  • 200 ml volle melk
  • 3 shotjes espresso (100 ml in totaal)
  • 50 ml koffielikeur
  • 200 gr kristalsuiker

BEREIDING

Verhit de kristalsuiker in een droge pan op matig vuur. De suiker zal beginnen te smelten. Roer voorzichtig met een houten lepel, totdat alle suikerkristallen zijn gesmolten en je een gladde, amberkleurige karamel overhoudt. Let op dat de karamel niet verbrandt!

Giet de hete karamel in een ovenschaal en zorg ervoor dat de saus de bodem en iets van de zijkanten van de schaal bedekt. De karamel zal nu hard worden, dit is prima. Verwarm daarna de oven voor op 180 graden.

Klop de eieren los in een grote kom en voeg daar de gecondenseerde melk, de melk, de espresso en de koffielikeur aan toe. Roer het geheel tot een glad beslag. Dek de ovenschaal vervolgens af met aluminiumfolie en plaats hem in een grotere schaal of braadslede.

Vol de grotere schaal nu met water. Het water mag nét onder de rand van de schaal met de kesio komen. Zet beide schalen samen in de oven en bak de koffie-kesio ongeveer 90 minuten ‘au bain Marie’, of totdat het midden is gestold.

Laat de kesio afkoelen tot kamertemperatuur en keer daarna de ovenschaal om op een groot bord. Je zult zien dat de harde karamel een mooie, donkerbruine saus heeft gemaakt die de kesio extra lekker doet smaken.  Laat de kesio nu verder afkoelen in de koelkast. Eet smakelijk!

bonomi koffie nederland koffie kesio quesillo recept antilliaans


Informatie:
recipe image
Recept
Koffie Kesio i.s.m. Bonomi koffie
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 1086 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend