Home Recepten*gratis recepten 5 tips voor luchtige Johnny Cakes
5 tips voor luchtige johnny cakes recept

5 tips voor luchtige Johnny Cakes

door Linda Terrizzi

De Johnny Cake is een heerlijk, luchtig broodje die je bakt in de olie. Op de Antillen worden ze vaak gegeten met een vulling van kaas of salade. Je kunt de Antilliaanse Johnny Cake prima zelf maken. Het recept vind je natuurlijk op onze site.

Toch is er soms wat extra hulp nodig, want de eerste keer kunnen ze weleens mislukken. Wees niet bang: je bent niet alleen… het is één van de meest voorkomende problemen: platte, harde Johnny Cakes! Onmogelijk om open te snijden en gewoon níet zoals je ze wilt hebben.Lees daarom snel onze checklist met 5 tips om je volgende ‘batch’ met Johnny Cakes extra luchtig te bakken:

1. Kneed het Johnny Cake deeg niet te lang

Vaak denken we ‘hoe langer hoe beter’ wanneer het gaat om deeg kneden, maar niets is minder waar: deeg op basis van soda kneed je het beste niet té lang. Brooddeeg (met gist) moet zo lang mogelijk gekneed worden om de gluten in het meel te ontwikkelen. Soda-deeg wordt taai wanneer je er teveel aan zit. Het beste is om het deeg zo lang te kneden tot het glad is – vooral niet langer.

Antilliaans Johnny Cake - Johnny cakes recept

2. Laat het deeg voor de Johnny Cakes even rusten

Na het kneden is het verstandig om je deeg 15 minuten met rust te laten. Het kan dan wat afkoelen (de warmte van je handen heeft écht invloed op je resultaat) en is straks makkelijker uit te rollen. Wat ons gelijk brengt op punt drie:

3. Rol de Johnny Cakes tot de juiste dikte

Wanneer je het deeg uitrolt, kun je het beste ‘plakken’ maken van zo’n 1,5 centimeter dik. Op die manier zorg je ervoor dat het deeg straks dun genoeg is om snel gaar te worden in de hete olie, maar toch genoeg ‘body’ heeft om uit te zetten en een luchtig broodje te creëren. Als je plakjes te dun zijn, blijft de Johnny Cake gegarandeerd plat… en omgekeerd: laat je het deeg te dik, dan worden de broodjes van binnen niet gaar.4. De juiste temperatuur

Het is belangrijk dat de olie écht heet is. Tussen de 170 en 175 is optimaal. Wanneer je een frituurpan gebruikt, kun je dit als setting op de pan kiezen. Gebruik je een ‘normale’ pan? Maak dan een aantal kleine bolletjes deeg die je achterhoudt om te testen. Leg de bolletjes in de olie. Je hebt de juiste temperatuur te pakken, wanneer de Johnny Cakes direct beginnen te bruisen en naar boven komen drijven. Een getraind oor zal op een gegeven moment het geluid hiervan herkennen.

5. De juiste rijsmiddelen

Gebruik je genoeg bakpoeder? Is het niet te oud? Staat het niet te lang open? …bakpoeder bestaat (onder andere) uit een basisch en een zuur ingrediënt. Deze twee ingrediënten vormen een reactie wanneer ze in aanraking komen met vocht of warmte. Ze zullen gaan bruisen en creëren zo kleine luchtbelletjes waardoor het deeg verandert in een lekkere Johnny Cake.

Je kunt ook je eigen bakpoeder mengen door 1 deel citroenzuur (poeder) te mengen met 2 delen baksoda (soda bicarbonaat) – in droge vorm kun je deze ingrediënten mengen en samen bewaren. Wanneer er water toegevoegd wordt, zullen ze gaan bruisen en een reactie teweeg brengen die deeg of beslag laat rijzen.

Succes! Je vind ons recept voor de lekkerste Johnny Cakes hier: RECEPT


Liever een video?

Bekijk je liever een video waarin wordt laten zien hoe je de lekkerste Johnny Cakes5 t bakt? Dat mag! In onderstaande video laat ik je precies zien hoe het in zijn werk gaat:

Informatie:
recipe image
Recept
5 tips voor luchtige Johnny Cakes - Antilliaans-eten.nl
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 1689 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend