5 tips voor luchtige johnny cakes recept

5 tips voor luchtige Johnny Cakes

door Linda Terrizzi

De Johnny Cake is een heerlijk, luchtig broodje die je bakt in de olie. Op de Antillen worden ze vaak gegeten met een vulling van kaas, vis of salade. Je kunt de Antilliaanse Johnny Cake prima zelf maken. Het recept — inclusief video — vind je hier.

Toch is er soms wat extra hulp nodig, want de eerste keer kunnen ze weleens mislukken. Wees niet bang: je bent niet alleen… het is één van de meest voorkomende problemen: platte, harde Johnny Cakes. Onmogelijk om open te snijden en gewoon níet zoals je ze wilt hebben. Daar gaan we samen wat aan doen!Lees snel onze checklist met 5 tips om je volgende ‘batch’ met Johnny Cakes extra luchtig te bakken:

1. Kneed het Johnny Cake deeg niet te lang

Vaak denken we ‘hoe langer hoe beter’ wanneer het gaat om deeg kneden, maar niets is minder waar: deeg op basis van soda kneed je het beste niet té lang. Brooddeeg (met gist) moet zo lang mogelijk gekneed worden om de gluten in het meel te ontwikkelen. Soda-deeg wordt taai wanneer je er teveel aan zit. Het beste is om het deeg zo lang te kneden tot het glad is – en vooral niet langer.

Antilliaans Johnny Cake - Johnny cakes recept

2. Laat het deeg voor de Johnny Cakes even rusten

Na het kneden is het verstandig om je deeg 15 minuten met rust te laten. Heb je tijd? Dan is 30 minuten zelfs nog beter. Het kan dan wat afkoelen (de warmte van je handen heeft écht invloed op je resultaat) en ‘relaxen’. Zo is het straks minder elastisch en dus makkelijker uit te rollen. Wat ons gelijk brengt op punt drie:

3. Rol de Johnny Cakes tot de juiste dikte

Wanneer je het deeg uitrolt, kun je het beste ‘plakken’ maken van 7 mm tot een centimeter dik. Op die manier zorg je ervoor dat het deeg straks dun genoeg is om snel gaar te worden in de hete olie, maar toch genoeg ‘body’ heeft om uit te zetten en een luchtig broodje te creëren. Als je plakjes te dun zijn, blijft de Johnny Cake gegarandeerd plat… en omgekeerd: laat je het deeg te dik, dan worden de broodjes van binnen niet gaar.Bonustip: maak de randen van de Johnny Cakes iets platter dan het middelste gedeelte!

4. De juiste temperatuur

Het is belangrijk dat de olie écht heet is. Tussen de 170 en 175 is optimaal. Wanneer je een frituurpan gebruikt, kun je dit als setting op de pan kiezen. Gebruik je een ‘normale’ pan? Maak dan een aantal kleine bolletjes deeg die je achterhoudt om te testen. Leg de bolletjes in de olie. Je hebt de juiste temperatuur te pakken, wanneer de Johnny Cakes direct beginnen te bruisen en naar boven komen drijven. Een getraind oor zal op een gegeven moment het geluid hiervan herkennen.

5. De juiste rijsmiddelen

Gebruik je genoeg bakpoeder? Is het niet te oud? Staat het niet te lang open? Bakpoeder bestaat (onder andere) uit een basisch en een zuur ingrediënt. Deze twee ingrediënten vormen een reactie wanneer ze in aanraking komen met vocht of warmte. Ze zullen gaan bruisen en creëren zo kleine luchtbelletjes waardoor het deeg verandert in een lekkere Johnny Cake.

Je kunt ook je eigen bakpoeder mengen door 1 deel citroenzuur (poeder) te mengen met 2 delen baksoda (soda bicarbonaat) – in droge vorm kun je deze ingrediënten mengen en samen bewaren. Wanneer er water toegevoegd wordt, zullen ze gaan bruisen en een reactie teweeg brengen die deeg of beslag laat rijzen. Van dit bakpoeder heb je ongeveer de helft nodig als van bakpoeder uit de winkel, omdat het niet is aangelengd met zetmeel.Succes! Je vind ons recept voor de lekkerste Johnny Cakes hier: RECEPT


Liever een video?

Bekijk je liever een video waarin ik je laat zien hoe je de lekkerste Johnny Cakes bakt? Dat mag! We hebben ‘m hieronder voor je neergezet:

https://www.youtube.com/watch?v=XM9HF9xJND8

Johnny Cakes beleggen

Met onze tips moet het je lukken om de volgende keer heerlijk luchtige Johnny Cakes te bakken, net zoals op Curaçao, Aruba of Bonaire. En dan is de vraag natuurlijk: “waar beleg je ze mee?”. Zoals eerder gezegd zijn de Johnnies al onweerstaanbaar lekker met een simpel plakje kaas. Maar als je eens echt wilt uitpakken, kun je ervoor kiezen om ze te beleggen met de volgende dingen:

Deze gerechten zijn stuk voor stuk fijne opties om ’n Johnny Cake mee te beleggen. Mijn persoonlijke favoriet is de tonijnsalade. De kinderen kiezen er soms voor om hun Johnny te beleggen met jam of pindakaas. Zelfs dat is lekker!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.
Informatie:
Recept
5 tips voor superluchtige Johnny Cakes, hiermee lukken ze áltijd! +Recept
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 814 Review(s)
Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)