Home Recepten*gratis recepten Gebakken dorade met gremolata-crumble
dorade vis gebakken met gremolata freshly fish

Gebakken dorade met gremolata-crumble

door Linda Terrizzi

De dorade is een heerlijke vissoort die eigenlijk bij iedereen in de smaak valt. Het is een stevige witvis met een aangename, niet al te sterke smaak. Je kunt deze vis tegenwoordig steeds meer in Nederland vinden. Het vaakst zie je dat ze als ‘hele vis’ verkocht worden. In dit recept maak ik gebruik van doradefilet.

De filet van de dorade is al geschubd en schoongemaakt. Daarnaast zijn de graatjes verwijderd. Je kunt ze dus gemakkelijk bereiden en meteen eten. En dat is ook weleens fijn! We bakken ‘m deze keer krokant en gratineren hem dan met een lekker frisse gremolata crumble. Probeer het eens!

Vis op de Antillen

Op de Antillen zijn wij experts als het gaat om vis. We wonen tenslotte op een eiland en kunnen de lekkerste tropische vissen zó uit de zee halen. Meestal eten we de vissen (in hun geheel of in moten) krokant gebakken. Hierbij wordt bijna niets weggegooid. Omdat de vis zó krokant is, kun je namelijk zelfs de vinnen en huid eten.

Van kleins af aan zijn wij dus gewend om vis te eten die nog graatjes bevat. Filet zie je ‘bij ons’ dan ook bijna niet. In Nederland is het juist heel anders – daar houden veel mensen niet van graatjes en zijn visfilet en gepaneerde stukjes vis (b.v. kibbeling en vissticks) juist heel populair.

Mijn zoon is echt panisch voor graatjes. Hoewel hij vis best lekker vindt, is hij zó bang voor de graatjes, dat hij het liever niet eet. Zonde natuurlijk, want vis is juist zo gezond! Meestal krijg ik dan tijdens het eten de taak om zijn vis uit te pluizen en hem alleen de stukjes zonder graten terug te geven. Dat doe ik natuurlijk graag, maar het is best veel werk. Ondertussen is mijn eigen vis al koud geworden…

Voor de kinderen kies ik dus vaker vis die van tevoren al gefileerd is. Dat wil ik best zelf doen (zeker bij ‘n schol of makreel) maar eerlijk is eerlijk – het blijft een flink karweitje! En dan biedt het volgende uitkomst:

blank

De visbox van Freshly Fish

We kregen onlangs de vraag of we de visbox van Freshly Fish wilden uitproberen. Ken jij ze al? Bij deze webshop kun je vis online bestellen in een handige ‘box’ die je zelf kunt samenstellen. Alle vis is al gefileerd en schoongemaakt. Sommige soorten zijn zelfs al gepaneerd. Handig!

Hoe Freshly Fish werkt: je bestelt de doos à €59,- en mag daarbij zelf kiezen welke 8 soorten vis je erin doet. De schaaltjes gaan per 2 porties / 200 gram, dus in totaal bestel je zo’n 16 porties aan vis, garnalen of schelpdieren. De vis is vers ingevroren en wordt netjes en diepvries bij je thuisbezorgd. Nu hoor ik je denken (want dit dacht ik zelf ook) “100 gram diepvriesvis per persoon? Dat is nooit genoeg om een maaltijd mee te bereiden!”

Gelukkig had ik daarbij ongelijk; omdat de vis al helemaal is schoongemaakt, gooi je van dat gewicht niets weg. Waar je normaal een derde aan graatjes, vinnen en afval hebt, zijn de producten hier meteen geschikt voor gebruik. En nog ’n voordeel: de vis is niet (zoals diepvriesvis uit de supermarkt) overgoten met water voor het invriezen. Ken je dat: je koopt ’n kilo diepvrieszalm en na het ontdooien hou je 700 gram vis en een plas water over. Niet leuk. Dat is bij Freshly Fish dus niet het geval.

Wil je zelf ’n box uitproberen? Dan heb ik een kortingscode voor je waarmee je maar liefst €10,- korting krijgt (geldig t/m 31 maart) – Met de code VISPROBEREN10 kun je de box nu bestellen voor €49,- in plaats van €59,-

dorade vis gebakken met gremolata freshly fish

Het recept voor de dorade

Voor dit recept gebruikte ik de doradefilets van Freshly Fish. Deze zijn zo’n 100 gram per stuk. Ik reken er één per persoon. Je kunt voor dit recept ook andere visfilet gebruiken, zo lang het maar van een stevige witvis afkomstig is.

Dit recept is voor 4 personen. Halveren of verdubbelen kan prima! Ik serveerde de doradefilets met gebakken aardappelen en gebakken courgette.

Ingrediënten:

  • 4 stuks doradefilet
  • 50 gr tarwebloem
  • Zout en peper
  • Olie, om in te bakken
  • 1 bosje peterselie
  • De schil en het sap van ½ citroen
  • 50 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr paneermeel
  • Zout naar smaak
  • Optioneel: chilivlokken of cayennepeper, voor extra pit
dorade vis gebakken met gremolata freshly fish

Bereiding doradefilets met gremolata-crumble

Laat de vis ontdooien en dep de filets droog met wat keukenpapier. Snijd de huid van de vis driemaal licht in met een scherp mes. Dit doen we, zodat de filets straks niet kromtrekken in de pan.

Ga nu verder met het maken van de gremolata-crumble. Hak de peterselie fijn, pers het teentje knoflook uit en rasp de citroenschil. Meng dit samen in een kommetje. Voeg vervolgens ook het citroensap, de olijfolie, de paneermeel en zout naar smaak toe.

Houd je van pittig? Dan kun je wat chilivlokken of cayennepeper toevoegen.

Verwarm nu de oven voor op 180 graden. Heeft je oven een grillstand? Gebruik die dan vooral!

Bestrooi de filets met peper en zout en wentel ze daarna door de bloem.

Verhit vervolgens een laagje olie in een koekenpan en bak de filets hier kort in. Bak de vis eerst op de kant zonder huid. Dit mag je zo’n 2 minuten op hoog vuur doen. Draai de filets vervolgens om (dus op de huid) en bak ze in zo’n 5 minuten goudbruin en knapperig.

Leg de vis vervolgens op een schaal en schep de gremolata-crumble erover. Dit mag ’n mooi laagje van zo’n 5 mm dik worden. Druk de crumble goed aan. Zet de dorade zo’n 5 minuten in de oven/onder de grill, zodat de gremolata lekker geurig wordt, zonder dat de kruiden verbranden.

Serveer de dorade met (bijvoorbeeld) gebakken aardappelen, tartaarsaus en courgette – Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op gebakken vis? Probeer dan ook eens ons recept voor gebakken red snapper(piska korá hasá)

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

Informatie:
recipe image
Recept
Gebakken dorade met gremolata-crumble
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 2285 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend