Home Recepten*gratis recepten Galiña alaparia – Gegrilde kip
galiña alaparia antilliaanse bbq barbecue kip gegrilde kip antilliaans-eten.nl jurino

Galiña alaparia – Gegrilde kip

door Linda Terrizzi

Galiña alaparia – wie kent het niet? Heerlijk malse stukken kip, perfect gebakken… mét streepjes!

Alaparia is eigenlijk gewoon een fonetische vertaling van het spaanse “a la parilla”, wat letterlijk “op de grill” betekent. De gegrilde kip is natuurlijk het lekkerst wanneer hij op de barbecue bereid wordt, maar met de heerlijke kruiden lukt hij ook prima in de oven of uit de grillpan.



Barbecue-smaak bij slecht weer

Een tip voor wanneer je wél de lekkere rooksmaak van de barbecue wilt, maar als het weer te slecht is om hem daadwerkelijk aan te steken: gebruik eens een paar druppels “vloeibare rook”. Tijdens het roken in een rookoven wordt rook opgevangen en gecondenseerd. Het resultaat is dan een donkere vloeistof met ontzéttend veel smaak. (en zonder kunstmatige geur- of smaakstoffen!) Je kunt dit kopen in kleine flesjes bij Amerikaanse webwinkels. Maar pas op: gebruik er écht heel weinig van. De smaak is zó geconcentreerd dat enkele druppels al voldoende zijn.

En maak je de kip liever zónder bot? Denk dan eens aan zo’n heerlijk Antilliaans broodje (pan será) of een aardappelsalade (salada di batata) voor erbij!

galiña alaparia antilliaanse bbq barbecue kip gegrilde kip antilliaans-eten.nl jurino

Ingrediënten:

  • 1,5kg. kippenvleugels
    (of poten, dijbeen en drumsticks gescheiden)
  • 100gr. roomboter
  • zout en peper naar smaak
  • 2 theelepels uipoeder
  • 1 theelepel komijn (poeder)
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde thijm
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen Spaanse peper
  • een halve kop zonnebloemolie

blank

Bereiding van de Galiña alaparia:

  1. Was de stukken kip en dep ze daarna droog met keukenpapier. De huid mag nu nog om de stukken kip blijven.
  2. Meng dan alle kruiden met de zonnebloemolie en giet dit mengsel nu over de kip.
  3. Zet de kip dan afgedekt in de koelkast voor tenminste 3 uur (maar het liefst een hele nacht!)
  4. Verhit de boter daarna in een koekenpan, totdat deze begint te schuimen.
  5. Bak de kip nu hierin even aan, totdat de buitenkant kleurt.
  6. Verwarm nu de grill (of een grillpan) voor op 180 graden.
  7. Plaats de kip dan onder de grill (of in de grillpan) en draai de stukken daarna elke 10 minuten om.
  8. De kip is nu in ongeveer 50 minuten gaar en krokant.
  9. Serveer met gebakken aardappel, funchi of rijst, (én een frisse salade!) zodat je een complete maaltijd krijgt..

Eet smakelijk!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je nu gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

 


SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend