Amerikaanse laagjestaart met ‘drip’ van chocoladeganache
De dripcake is een Amerikaanse uitvinding die sinds een aantal jaar niet meer weg te denken is. De meeste taartenbakkers weten het: dripcakes worden héél veel gevraagd als pronkstuk op een verjaardag of feestje. Ze zien er dan ook prachtig uit: een hoge taart, opgemaakt met witte of gekleurde botercrème. Daar overheen een ‘drip’ van chocolade ganache en dan afgemaakt met wat je maar wilt. Snoepjes, donuts, toefjes slagroom – je kunt het zo gek niet bedenken!
Voor mijn verjaardag kregen we van Baktotaal Bouwhuis alle benodigdheden om zo’n spectaculaire dripcake te maken. Dat leek ons wel héél erg leuk! De meesten van jullie die regelmatig taarten bakken zullen de winkel ongetwijfeld al kennen, en ook wij waren er voor deze opdracht al vaste klant.
Voor deze taart gebruikten we vooral producten van Brand New Cake. Dit is een nieuw merk dat exclusief bij Baktotaal Bouwhuis te koop is. Het fijne aan dit merk is dat de producten van professionele kwaliteit zijn, maar in kleine hoeveelheden en voor een aantrekkelijke prijs verkrijgbaar zijn. Hierdoor kun je ook als thuisbakker/hobbybakker professionele producten gebruiken, zonder dat je daar een grote hoeveelheid van in huis moet halen.

Linda ging meteen aan de slag met de producten en hoe dat beviel lees je in dit artikel. Ik verklap het alvast: het resultaat mocht er (zowel qua uiterlijk als qua smaak) zijn!
Wat heb je nodig?
Voor deze samenwerking kregen we de volgende producten:
- Brand new Cake biscuit mix
- Brand new Cake botercrème mix
- Pure chocolade callets
- Brand new Cake gel-kleurstoffen
- Brand new cake suikerparels 8mm
We voegden daar zelf nog het volgende aan toe:
- 300 gr roomboter
- 750ml slagroom
- 2 zakjes ‘klop fix’
- 3 el poedersuiker
- 6 eieren
- Mini marshmallows
- Eetbaar bladgoud
Het resultaat was deze enorme dripcake van 24 centimeter doorsnede en uhmm… héél veel centimeters in hoogte ;)

Hoe maak je een dripcake?
Een dripcake ziet er spectaculair en bewerkelijk uit. Het recept bestaat inderdaad uit verschillende onderdelen; zo maak je eerst de sponscake, die je vult met botercrème of slagroom. Wij kiezen graag voor slagroom, omdat de taart dan veel lichter en luchtiger blijft. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze.
Daarna smeer je de taart af met botercrème. Als laatste gaat de ‘drip’ van chocoladeganache over de taart heen en wordt hij versierd met snoepjes. En hoewel dat best veel handelingen zijn, is het gelukkig niet heel moeilijk. Het is bijvoorbeeld een stuk makkelijker om een dripcake te maken dan een taart die bekleed is met fondant of marsepein!
Laten we beginnen met het maken van de taart…
De vulling
Wij maakten als eerste de vulling. Hiervoor gebruikten we, zoals eerder gezegd, slagroom. Dit maak je op de volgende manier klaar en geschikt om een taart te dragen:
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 2 zakjes klop fix
- 3 el poedersuiker
Bereiding
Klop de slagroom, samen met de poedersuiker en de klop fix, totdat het helemaal stijf is. We gebruiken de klop fix, zodat de slagroom straks langer opgeklopt blijft en het gewicht van de taart kan dragen.
Zet de opgeklopte slagroom in de koelkast, terwijl je verder gaat met het maken van de cake.
De cake

Wij maken deze dripcake met de biscuitmix van Brand New Cake. Bak je liever helemaal ‘from scratch’? Gebruik dan ons recept voor Pan Lefi.
De mix voor biscuit werkte heel fijn: Bij het mengen bleef de lucht goed ‘gevangen’ in het beslag. Dit werd heel stevig. Voor het eerst was er absolute zekerheid dat de cake na het bakken mooi stevig zou blijven en niet zou inzakken. Wanneer je een taart bakt voor een verjaardag of andere belangrijke gebeurtenis is die ‘peace of mind’ wel heel fijn, kan ik je zeggen!
Ingrediënten
- 330 gr Brand New Cake biscuitmix
- 6 eieren
- 35 ml water
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Meng de ingrediënten in een grote kom en klop ze met de mixer op de hoogste stand in zo’n 8 minuten licht en luchtig. Klop ze daarna op de laagste stand van de mixer nogmaals 3 minuten.
Vet een bakvorm (24-26 cm doorsnede) in en stort het beslag in de vorm. Bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar en goudkleurig.
Laat de cake vervolgens afkoelen: eerst 10 minuten in de bakvorm en vervolgens op een rooster, totdat hij op kamertemperatuur is.
Snijd de cake in 3 lagen en vul hem met de opgeklopte slagroom (of botercrème). Smeer de taart daarna rondom en bovenop af met botercrème en plaats hem in de koelkast. Het koelen is belangrijk – zo zorg je ervoor dat de chocoladeganache straks meteen stolt wanneer je het erover giet, en daardoor krijg je die mooie, kenmerkende ‘drip’.
De botercrème

Ook voor de botercrème maakten we deze keer gebruik van de mix van Brand New Cake. Dit heeft ten opzichte van ‘gewone botercrème’ het voordeel dat de crème lichter en minder vet wordt.
Ik ben zelf niet zo gek op botercrème, en dat komt dus eigenlijk doordat het normaal best vet is (en ook proeft). Door deze mix toe te voegen aan de ingrediënten is dat niet meer het geval. Wat mij betreft dus een pluspunt!
Ingrediënten
- 200 gr Brand New Cake botercrème mix
- 300 gr ongezouten roomboter
- 250 ml water
- Optioneel: wat Brand New Cake gel kleurstof
Bereiding
Meng de botercrème mix met het water en klop dit met een garde goed door. Laat het mengsel zo’n 30 minuten rusten.
Zorg ervoor dat ook de boter in de tussentijd op kamertemperatuur is. Klop deze in enkele minuten zalvig.
Voeg nu het mengsel beetje bij beetje toe aan de geklopte boter, totdat het geheel een gladde en luchtige crème vormt. Voeg er als laatste eventueel wat kleurstof aan toe in de kleur van jouw keuze.
De chocolade ganache

Voor deze dripcake maakten we ganache van pure chocolade. Niet alleen is dit enorm lekker (want: het hoogste percentage cacao, en dus het meeste smaak!) maar pure chocolade is ook nog eens veel makkelijker te verwerken dan melk- of witte chocolade. Bijna foolproof dus!
Je kunt natuurlijk gebruik maken van ‘gewone’ pure chocolade uit de supermarkt, maar wil je het écht goed doen, dan kies je voor chocolade callets van een goed merk. Je proeft het verschil in smaak zeker, en omdat de chocolade al in druppels is gevormd, verwerk je het ook sneller en makkelijker dan een reep die je eerst nog in stukjes moet hakken.
Ingrediënten
- 250 gr Callebaut pure chocolade callets
- 250 ml slagroom
- 35 gr roomboter
Bereiding
Smelt de boter in een pannetje en meng er de slagroom door. Voeg de chocolade callets hier in gedeeltes aan toe en roer goed, terwijl je de pan op laag vuur blijft verwarmen.
Wanneer alle chocolade is gesmolten en je een dikke, glanzende ‘saus’ overhoudt, zet je het vuur uit. Laat de ganache zo even afkoelen, tot ongeveer lichaamstemperatuur. Doe de ganache vervolgens in een spuitzak zonder spuitmondje, waar nog geen hoekje vanaf is geknipt.
Wanneer je de ganache over de taart gaat gieten, knip je een klein hoekje van de spuitzak af, zodat de ganache er doorheen kan.
Giet de ganache pas over de taart, wanneer de taart goed gekoeld is. Zo weet je zeker dat de ‘drip’ halverwege de taart stopt en niet doorloopt tot aan beneden. Nu je alle componenten van de dripcake hebt gemaakt, begint het samenstellen.
Samenstellen van een dripcake
Als het goed is, heb je de cake inmiddels in 3 lagen gesneden en gevuld met opgeklopte slagroom óf botercrème. Wanneer je de laatste laag cake bovenop hebt geplaatst, is het tijd om de taart netjes af te smeren met botercrème.
Bij een dripcake is het belangrijk dat de bovenste hoek strak wordt afgesmeerd. Dit doe je, door eerst de bovenkant van de taart te besmeren en vervolgens de zijkanten. Als het goed is, houd je aan de zijkanten een beetje botercrème over.
Deze vouw je met een nat paletmes heel voorzichtig terug over de bovenkant van de taart. Zo wordt de hoek mooi strak en valt de ganache er straks mooi overheen. Koel de taart nu goed. Ook dit is weer bevorderlijk voor een mooie ‘drip’.
Zorg ervoor dat de ganache ongeveer op lichaamstemperatuur is. Is hij inmiddels te ver afgekoeld? Verwarm hem dan opnieuw: enkele seconden in de magnetron of in een pannetje.
Het ‘drippen’
Knip een klein hoekje van de spuitzak waar de ganache in zit af en giet de ganache in een dunne lijn op de uiterste rand van de taart. Je kunt hier steeds wat meer aan toevoegen, totdat het uiteindelijk ‘teveel’ is en de ganache een beetje over de rand van de taart zal gaan lopen.
Wanneer je een mooie ‘drip’ hebt gemaakt, kun je de rest van de ganache in het midden op de taart gieten, zodat het een egaal laagje wordt. Sommige mensen houden ervan om dit achterwege te laten en laten de ‘drip’ alleen aan de rand zitten. Ook leuk!
Als laatste kun je de taart verder versieren met toefjes slagroom of botercrème, snoepjes, koekjes, donuts, bladgoud of sprinkles… je kunt het zo gek niet bedenken! Zet de taart daarna in de koelkast. Hier blijft hij ongeveer 2 dagen goed. De taart kan ook worden ingevroren.
Voor het serveren kun je de taart het beste (bijna) op kamertemperatuur laten komen, zodat de botercrème lekker zacht is.
Eet smakelijk!

- Dit recept is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




