Batido Antilliaanse batido recept banaan sinaasappel smoothie recipe

Milkshake van banaan en sinaasappel (batido)

door Linda Terrizzi

Op de Antillen drinken we bij warm weer (en laten we wel zijn: het is daar áltijd warm weer!) graag een ‘batido’. Dat is onze milkshake. Of eigenlijk is het ’n kruising tussen een milkshake en een smoothie.

De basis van een goede batido is namelijk vers, bevroren fruit. Lekkere stukjes banaan en sinaasappel, in dit geval.Smoothie of milkshake?

En een verkoper zal je na het kiezen van je favoriete fruitsoort altijd de vraag stellen: “melk en suiker erbij?” Zo nee: dan heb je een lekkere, gezonde fruitsmoothie waar alleen bevroren fruit en ijsblokjes in gaan.

Zo ja: dan gaat er een mengsel in van gecondenseerde melk en suiker en krijg je ’n overheerlijke milkshake. Net wat jij het lekkerste vindt dus!

De gecondenseerde melk die in de batido’s gebruikt wordt is trouwens niet hetzelfde als de gezoete, gecondenseerde melk die we vaak gebruiken in desserts en taarten. Het is meer ’n iets ingedikte ‘koffiemelk’ die in blikjes van 400 ml wordt verkocht.

We gebruiken deze gecondenseerde melk in plaats van verse melk. De reden daarvoor is natuurlijk simpel: op de Antillen wordt (bijna) geen verse melk geproduceerd en dus is het daar érg duur. Ook is het vanwege de buitentemperatuur niet handig; wanneer je thuiskomt met je pak melk, issie al zuur. Vandaar dat we deze makkelijke (maar iets minder smakelijke) melk uit blik vaker gebruiken.In Nederland is melk natuurlijk overal verkrijgbaar en dus geven we in dit recept de voorkeur aan verse, volle melk.

Tip voor de vegans: Ook met plantaardige melk (sojamelk, rijstmelk of havermelk) smaakt de batido natuurlijk heerlijk!

Ook op Antilliaans-eten.nl plaats ik af en toe een recept voor zo’n batido. Gewoon, omdat batido’s heerlijk zijn.. omdat ze gezond zijn.. en omdat ze zo makkelijk te maken zijn! Deze shake is een échte klassieker, de batido van sinaasappel en banaan:

Dit recept is voor 4 glazenINGREDIËNTEN:

  • 2 bananen, bevroren en in stukjes
  • het sap van 2 sinaasappels
  • 400 ml volle melk
  • 1 eetlepel suiker
  • een paar druppels vanille-essence

BEREIDING VAN DE BATIDO:

Neem een blender of gebruik een staafmixer met bijbehorende beker.

Pers de sinaasappels in de beker uit.

Voeg de stukjes bevroren banaan toe

Voeg nu de melk, suiker en essence toe en laat het geheel ongeveer 1 minuut goed mengen.

Drink smakelijk!


Tip: Houd altijd een bakje in de vriezer met verschillende stukjes fruit. Als je fruit hebt dat te rijp begint te worden, snijd je het in stukjes en doe je het erin. Zo heb je altijd wat achter de hand voor een lekkere batido, en hoef je geen ijs te gebruiken om hem te koelen. (Van ijs kan de batido namelijk waterig worden!)

Dit recept is trouwens ook terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Banaan en sinaasappel batido / Milkshake recept
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1323 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)