Zuurgoed is een combinatie van ingemaakte groenten. Antilliaans / Surinaams tafelzuur (zo wordt het soms ook genoemd) is een heerlijke manier om aan je dagelijkste portie vitamientjes te komen.
Doordat de groenten langere tijd in de marinade staan, krijgen ze niet alleen enorm veel smaak, maar ook een prachtige kleur mee.
Liever een video?
Bekijk je liever een video? Dat kan! In onderstaande video laat Linda je in ongeveer 3 minuten zien hoe je het zuurgoed maakt:
Verschil tussen Antilliaans en Surinaams zuurgoed
We hebben het recept in de titel zowel ‘Antilliaans’ als ‘Surinaams’ genoemd, omdat het zuurgoed daar allebei gemaakt en gegeten wordt.
Toch is er soms een klein verschil tussen de twee versies: de Antillianen maken het tafelzuur namelijk altijd met gewone suiker, terwijl de Surinamers er soms voor kiezen om “Chinese suiker” te gebruiken. Overigens is deze Chinese suiker geen échte suiker.
Het is namelijk de zoetstof met E-nummer 394. In het Nederlands zouden we dit sacharine noemen. Het is een zoetstof die ook wordt gebruikt voor zoetjes die in de koffie gaan. Je kunt ervoor kiezen om dit recept met deze zoetstof te maken. Gebruik in dat geval slechts een theelepel.
De Chinese suiker kun je in de toko kopen in poeder- of korrelvorm. In dit recept gaan wij uit van ‘gewone’ kristalsuiker.
Van dit recept maak je een grote pot vol zuurgoed, zéker genoeg voor 6 porties.
Ingrediënten:
- 1 komkommer
- 2 rode uien
- 2 wortels
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1/2 madame Jeanette peper
- 10 kruidnagels
- 10 pimentbessen
- 1 el zout
- 1 el kristalsuiker
- 100 ml natuurazijn
- 200 ml water
Bereiding Antilliaans / Surinaams zuurgoed
Neem een pannetje en zet die op het vuur. Breng vervolgens het water aan de kook en los er de suiker en het zout in op. Voeg hier daarna de azijn, de pimentbessen en de kruidnagels aan toe en zet dit apart.
Snijd nu alle groenten in reepjes van ongeveer dezelfde grootte. Snijd daarna de madame Jeanette peper heel fijn. Meng de groenten en de peper vervolgens goed door elkaar.
Vul daarna grote, glazen potten met de groenten. Vul de potten tenslotte af met het azijnmengsel en plaats ze in de koelkast.
Laat het zuurgoed nu minstens een dag in de koelkast staan, zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Je houdt het tafelzuur zeker een week goed, maar let erop dat de groenten altijd ónder het azijnmengsel blijven staan!
De complete Antilliaanse keuken
Het recept voor de Antilliaanse karni stobá is natuurlijk ook te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?
Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:
Probeer ook eens…
Ben je gek op rauwe groenten? Probeer dan ook eens onze salade van ananas en komkommer!
Social media
Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Volg ons dan via FACEBOOK, INSTAGRAM, PINTEREST óf abonneer je op ons YOUTUBE kanaal! Daar plaatsen we als eerste links naar nieuwe recepten én natuurlijk informatie over onze workshops, cursussen en andere events.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




