Jambo is een heerlijke soep van okra’s en gemengd vlees. Antillianen zijn óf helemaal gek op de soep, óf ze hebben er een hekel aan (een tussenweg bestaat niet!)
Dit komt door de aparte textuur die veroorzaakt wordt door de okra’s. Deze maken het water van de Jambo namelijk een beetje slijmerig. Wanneer je een lepel van de soep uit je kom tilt, trekt die draden en dáár moet je misschien even aan wennen. Toch is de smaak van de jambo heerlijk. Het is daarom niet voor niets een echte Antilliaanse klassieker.
Ingrediënten
Naast okra’s als hoofdingrediënt bevat Jambo verschillende soorten vis en vlees. Zo gaat er bijvoorbeeld visfilet in, maar ook schelpdieren. De soep is pas écht af met een stukje varkensstaart en wat zoutvlees (rundvlees)
Bereiding van jambo
Bij de bereiding van de soep is het belangrijk dat je enkele ingrediënten ruim de tijd geeft. Zo moeten zowel de varkensstaart als het zoutvlees een nacht in water weken om het vlees te ontzouten. Als je echt geen zin of tijd hebt om hierop te wachten kun je ze ook enkele malen in ruim water koken.
De soep wordt daarna (in delen) gekookt en als laatste wordt er per persoon een flink stuk funchi aan toegevoegd. De soep wordt eigenlijk altijd samen met de funchi gegeten.
Recept voor Antilliaanse jambo / guiambo
Dit recept te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?
Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:
Oorsprong van Jambo
De ‘Jambo’ komt oorspronkelijk uit West-Afrika, waar het nog steeds een geliefd gerecht is. Op mijn reis door Gambia kwam ik erachter hoeveel onze keuken nog lijkt op die traditionele, Afrikaanse keuken. Lijkt het je leuk om mijn bevindingen daarover te lezen, klik dan hier.
Het is de moeite waard om het recept eens zelf te proberen – de soep is heel gemakkelijk te maken. Houd er alleen rekening mee dat het zoutvlees wat in de soep gaat een aantal uur nodig heeft om te ontzouten. Dat is alles!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.
Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.




