Home Recepten*gratis recepten Crespelle met boerenkaas en pompoen
crespelle boerenkaas pompoen recept de firma kaas

Crespelle met boerenkaas en pompoen

door Linda Terrizzi

Crespelle is het Italiaanse woord voor pannenkoeken. In tegenstelling tot ons (Nederlanders óf Antillianen) eten ze in Italië geen zoet beleg op hun pannenkoek. Ze maken er daar liever ’n soort ovenschotel van.

Deze pannenkoeken worden gevuld met een lekker romige bechamel-kaassaus en een puree van pompoen. Het zijn dus ook ’n beetje pompoenpannenkoeken, maar zeker niet zoals je gewend bent uit de Antilliaanse keuken. Zin in eens wat anders? Deze vegetarische ovenschotel met boerenkaas en pompoen is écht de moeite waard om eens te proberen als je houdt van gerechten zoals bijvoorbeeld lasagna.

We maken de kaassaus voor de crespelle met lekkere boerenkaas van De Firma Kaas. Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe melk en dát proef je goed. De extra smaak van de boerenkaas geeft dit gerecht diepgang… en via De Firma Kaas komt de kaas gewoon elke week thuis, zo – op je deurmat!

Kaas op de deurmat

In eerste instantie denk je misschien: “Dat is vreemd!”, maar het abonnement van De Firma Kaas is toch wel het ultieme gemak. Elke week ’n nieuw stuk (vacuüm verpakte) boerenkaas, zo door de brievenbus! Deze boerenkaas wordt gemaakt door verschillende boeren –hun verhaal is te lezen via de website– en wordt zonder tussenhandelaren verkocht. Zo weet je zeker dat de boeren ook een mooie prijs krijgen voor hun werk. Met het abonnement weet je dus niet alleen waar de kaas vandaan komt, je steunt er de lokale boeren ook nog eens mee.

De stukken kaas zijn speciaal gemaakt om door ’n standaard brievenbus te passen. Ze zijn daarnaast verpakt in ’n stevige doos en voorzien van een stuk kaaspapier, waarmee je de kaas de hele week vers houdt in de koeling. Het beste? De verzending is gratis!

blank

Abonnementen van De Firma Kaas

Via de website van De Firma Kaas kun je kiezen voor een abonnement dat bij je past. Houd jij meer van jonge kaas, ga je voor belegen of wordt ’t toch oud? Daarnaast kun je kiezen van welke (lokale) boer je kaas wilt ontvangen.

En wil je je niet ‘committen’ aan één soort kaas? Dan kun je ook een variabel abonnement kiezen, waarbij je elke week ’n boerenkaas van een andere boer krijgt.

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de kaas elke twee weken te laten bezorgen, voor als je bijvoorbeeld alleen bent of gewoon niet zo’n grootverbruiker. Wel zo handig!

Voor dit recept gebruikten we 200 gram van de belegen boerenkaas van boerderij Van Schaik uit Stellendam. Je maakt er zo’n 12-15 crespelle van, of genoeg voor 6 personen.

Ingrediënten:

Voor de crespelle

  • 350 gr tarwebloem
  • 700 ml melk
  • 3 eieren
  • een snufje zout
  • zonnebloemolie, om te bakken

Voor de bechamel-kaassaus

  • 50 gr roomboter
  • 50 gr tarwebloem
  • 500 ml melk
  • 200 gr boerenkaas (belegen)
  • ½ tl zwarte peper
  • Een snufje nootmuskaat
  • Een snufje zout

Voor de pompoenpuree

  • 1 ronde pompoen of flespompoen
  • Enkele blaadjes salie
  • Zout en peper naar smaak

En verder

  • Boter, om in te vetten
  • Wat extra geraspte boerenkaas
blank

Bereiding crespelle met boerenkaas en pompoen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de pompoen en schep er de zaadjes uit. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Zet de stukken pompoen met de bolle kant boven op ’n bakplaat en bak ze zo’n 20-25 minuten in de oven, totdat je het vruchtvlees makkelijk uit de schil kunt scheppen en kunt pureren.

Versnipper de salieblaadjes en voeg zout en peper naar smaak toe aan de puree. Zet de puree vervolgens apart.

Crespelle bakken

Ga nu verder met het maken van de crespelle. Dit gaat precies zoals bij Nederlandse pannenkoeken. Meng de bloem met de eieren en de helft van de melk. Voeg ook het zout toe. Wanneer je een dik (maar glad) beslag hebt gekregen, kun je ook de andere helft van de melk toevoegen.

Verhit vervolgens een koekenpan op hoog vuur. Schep hier telkens (dus voor elke pannenkoek) één theelepel olie in. Om een pannenkoek te maken, schep je ’n soeplepel vol beslag in de pan en laat je de pan rondgaan totdat de bodem is bedekt. Draai de pannenkoek om, zodra de bovenkant droog is.

Na enkele minuten bakken aan beide kanten is de pannenkoek klaar. Ga door totdat het beslag op is. Als het goed is, heb je nu zo’n 12-15 pannenkoeken.

Bechamel-kaassaus maken

Nu kun je verdergaan met de bechamel-kaassaus. Hiervoor verhit je een pannetje op laag vuur. Smelt de boter in de pan en voeg daarna de bloem toe. Roer het geheel goed door elkaar totdat alle klontjes weg zijn. Voeg vervolgens de melk in één keer toe en meng de saus met een garde, totdat deze glad is. Breng de saus aan de kook. De bechamelsaus zal nu gaan indikken.

Voeg vervolgens de peper, de nootmuskaat en het zout toe. Rasp daarna de boerenkaas en voeg dit ook toe aan de saus. Roer de saus goed door, totdat hij glad en dik is.

blank

Het gerecht samenstellen

Om de crespelle te bakken, verwarm je de oven opnieuw voor op 180 graden. Vet een ovenschaal (of twee!) in met boter, strijk wat bechamelsaus over de bodem en zet deze apart.

Beleg nu elke pannenkoek met ’n laagje bechamelsaus en in het midden ’n flinke eetlepel pompoenpuree. Vouw de zijkanten van de pannenkoek iets terug (zo’n 2 cm per kant) en rol hem op. Een beetje zoals bij een loempia.

Leg de opgerolde pannenkoeken strak tegen elkaar aan in de ovenschaal. Strijk er tenslotte wat extra bechamelsaus over en bestrooi ze met wat kaas. Bak de crespelle zo in ongeveer 30 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin kleurt.

Eet de crespelle met ’n lekkere salade en je maaltijd is compleet – Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Gek op recepten met kaas? Probeer dan ook eens onze traditionele, Antilliaanse kaasballetjes!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

Informatie:
recipe image
Recept
Crespelle met boerenkaas en pompoen
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 874 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend