steak and grits valle del sole recept

Steak & grits

door Linda Terrizzi

Eindelijk schijnt het zonnetje en kan de barbecue weer aan! Het perfecte moment om deze lekkere ‘steak and grits’ eens te proberen. Romige, zachte polenta met daarop perfect gegrilde steak… en natuurlijk een lekkere spicy saus met een Cajun vibe. Een lekker glaasje limonade of ’n cocktail erbij en genieten maar, van die lange zomeravonden…

Uit de Soul Food keuken

‘Grits’ is een gerecht uit de Amerikaanse Soul Food keuken. Het wordt meestal in combinatie met garnalen of vis gegeten (denk aan de bekende ‘shrimp and grits’) maar ’t kan dus ook prima met steak.

Zeker in combinatie met de pittige saus, waarin we lekker veel Cajunkruiden doen, is het een fijne toevoeging voor je barbecue menu.

Maïsmeel van Valle del Sole

Officieel worden voor de steak and grits bewerkte maïsgrutten gebruikt, het zogenaamde ‘hominy corn’. Hierbij worden de maïskorrels geweekt in een kalkoplossing. Zo komen ze aan hun kenmerkende witte kleur.

Omdat deze speciale maïsgrutten alleen in toko’s en speciaalzaken verkrijgbaar is, maken wij het gerecht met gewone maïsgrutten. Deze kun je zelfs in de supermarkt vinden.

Beide producten koop je ’t beste van het merk Valle del Sole. Zij verkopen hoogwaardige producten met een lekkere, volle smaak. Het maïsmeel en de grutten worden niet voorgekookt, dus ze moeten wel ’n half uurtje zachtjes pruttelen. Maar geloof me: dat komt de smaak alleen maar ten goede!

Naast producten met maïs heeft Valle del Sole ook heerlijke peulvruchten in het assortiment. Wij gebruiken hun rode kidneybonen bijvoorbeeld altjid voor het maken van de Antilliaanse rode bonensoep. Ook hierbij geldt weer dat je werkt met pure, ongekookte producten. Dat kost wat meer tijd, maar oh, wat is het eindresultaat lekker!

Dit recept is voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de grits

  • 1 Liter water
  • zout en peper naar smaak
  • 300 gr maïsgrutten
  • 50 gr roomboter
  • 100 gr geraspte kaas (belegen)

Voor de steak

  • 2 steaks van circa 400 gr
    (ik gebruik ’t liefst T-bone, Rib Eye of gesneden Picanha)
  • ½ tl paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Voor de saus

  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uipoeder
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 tl kristalsuiker
  • ½ tl tijm (gedroogd)
  • 50 gr roomboter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • ½ tl cayennepeper (naar smaak)

Bereiding steak and grits

Breng het water aan de kook en voeg er het zout en de peper aan toe. Voeg nu ook de maïsgrutten toe en roer goed met een garde. Zet het vuur laag en laat de maïsgrutten in ongeveer 30 minuten gaar worden. Haal tenslotte de pan van het vuur en roer de roomboter en kaas door de maïsgrutten.

Bak ondertussen de steaks. Laat deze eerst op kamertemperatuur komen en wrijf ze daarna (droog) in met het paprikapoeder, zout en peper. Verhit de barbecue of grill tot middelhoge temperatuur en leg de steaks op het rooster. Schroei de steaks aan beide kanten dicht en bak ze enkele minuten. Keer de steaks halverwege eenmaal om. Tip: Voor een steak van zo’n 3 centimeter dikte houd ik 3 minuten per kant aan, ze zijn dan na het bakken nog mooi rosé van binnen.

Maak als laatste de saus. Hiervoor meng je het paprikapoeder met knoflookpoeder, uipoeder, zout, suiker, zwarte peper en tijm in een kommetje. Houd je van pittig? Voeg dan ook de cayennepeper toe.

Smelt de boter in een pan op matig vuur. Fruit de stukjes ui hier enkele minuten in, totdat ze glazig zien. Voeg dan ook de knoflook toe en bak die nog even mee. Nu mogen alle specerijen bij de boter in de pan. Roer goed, terwijl je ze nog ’n minuut mee laat bakken. Haal daarna de pan van het vuur en serveer de steak and grits heet.

Hiervoor schep je op elk bord wat van de grits. Snijd de steaks in dunne plakken en verdeel die over de borden. Schep er tenslotte wat van de saus over. Eet smakelijk!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)