karkó stobá antilliaans recept sòpi karko conch caribbean

Stobá di karkó / conch

door Linda Terrizzi

De stobá di karkó is zo’n typisch Antilliaans gerecht, die je in Europa moeilijk na kunt maken. De reden daarvoor is dat de karkó (kroonslak in het Nederlands) nauwelijks verkrijgbaar is buiten het Caribisch gebied.

Tegenwoordig zie je de kroonslak soms in Surinaamse of Chinese toko’s en héél af en toe zelfs op de markt.Het vlees van de karkó heeft wat aandacht nodig. Om het lekker mals te maken, wordt het eerst met een vleeshamer wat zachter geslagen. Daarna wordt het gekruid en gestoofd. De kroonslak is één van de weinige zeevruchten die een lange bereidingstijd nodig heeft om gaar en zacht te worden.

Je kunt dit gerecht ook prima maken met andere zeevruchten, mosselen bijvoorbeeld. Maar je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen… in dat geval is de bereidingstijd véél korter! Maak je de stoofschotel met andere zeevruchten dan de karkó? Stoof in dat geval eerst de groenten beetgaar en voeg daarna pas de zeevruchten toe.

Je stooft het gerecht dan nog enkele minuten door. Zo voorkom je dat het vlees taai wordt en niet meer lekker is.

karkó stobá antilliaans recept sòpi karko conch caribbean

Ingrediënten

Naast -natuurlijk- het vlees van de kroonslak, gaan er in dit gerecht onder andere nog paprika, tomaat en roomboter. Door de groenten en saus krijgt de karkó zijn heerlijke smaak.Onze stoofschotels worden traditioneel met funchi gegeten. Dit is een soort platte koek van maïsmeel die van zichzelf weinig smaak heeft. Juist om deze reden is het perfect om te eten bij een gerecht met een lekkere saus, zoals deze stobá di karkó dus!

Natuurlijk kun je de stobá ook prima met rijst of zelfs met aardappelen eten. Met een frisse salade en eventueel wat gebakken schijfjes bakbanaan maak je de hele (Antilliaanse) maaltijd compleet!

Recept voor de stobá di karkó

Je vindt het recept voor deze heerlijke Antilliaanse stoofschotel in ons nieuwe kookboek ‘de complete Antilliaanse keuken’.

In het boek vind je echt álle recepten uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao. We hebben er zeven jaar over gedaan om deze 300(!) recepten te verzamelen. Het boek is dan ook een complete weergave geworden van onze keuken. Natuurlijk compleet met mooie kleurenfoto’s en een frisse lay-out. 

Wil je meer informatie over het boek? Klik dan op de afbeelding hieronder.

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Probeer ook eens…

Ben je gek op onze Antilliaanse stoofschotels? Probeer dan ook eens deze lekkere stobá van kip!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Heb je één van onze recepten gemaakt? Stuur ons dan een foto via Facebook of tag je Instagram-foto’s met #antilliaanseten – vinden we hartstikke leuk!

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

 


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Stobá di karkó / Antilliaanse stoofschotel van kroonslak / conch - RECEPT
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 2086 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)