Home Blog Begin klein: small is the new big!
begin klein: small is the new big bedrijf opstarten

Begin klein: small is the new big!

door Linda Terrizzi

Kun je goed koken en wil je je geld gaan verdienen met het maken van de lekkerste gerechten? Denk je dat de mensen in de rij zullen staan voor jouw stobá of taarten? Een restaurant, catering of ander eigen bedrijf is misschien je ultieme droom. Maar als je direct groot wilt beginnen, zal het ook altijd een droom blijven. Je hebt immers niet zomaar het geld (én het lef!) om een pand te huren en een team van werknemers aan te nemen.

Snap ik. Is ook gewoon niet slim. Want wat als alles toch niet loopt zoals je hoopte? Dan loop je kans om jezelf flink in de schulden te steken. En dát is het nu ook weer niet waard…

Voorspoed prediken

Jaren geleden (ik heb ‘t nu echt over 2005-2008) had ik een druk bezochte website over minimalisme. Ik schreef over mijn manier om met weinig geld en bezit gelukkig te zijn.  Dat kwam deels door mijn schamele inkomen; ik verdiende voor meer dan 10 jaar niet meer dan het minimumloon. Een andere reden was dat ik toen al een enorme afkeer had van “voorspoedprediking”. In (vooral Amerikaanse) kerken kwam je ze geregeld tegen: predikers die meenden dat je als Christen een enorm huis, een dure auto en bakken met geld moet hebben. “Dat hoort erbij, want God wil je graag zegenen“, zeiden ze dan.

Vreselijk vond ik dat. Vanaf dat ik heel jong was, kon ik al niet tegen deze kromme manier van denken. God zou rijke, Amerikaanse Christenen zegenen met duur spul en volgelingen in ontwikkelingslanden laten sterven van de honger? Dat kán gewoon niet kloppen.

begin klein: small is the new big bedrijf opstarten
Helaas is deze manier van oplichting (sorry, maar dat is het gewoon) de laatste jaren alleen maar toegenomen. Je komt het niet alleen meer tegen in kerken, maar zo’n beetje overal waar er mensen zijn die willen luisteren. De ene webinar na de andere belooft je gouden bergen. En het ene coachingspakket na het andere gaat voor grif geld over de digitale toonbank.

Goeroe’s roepen trots dat ze €100.000,- per maand binnenharken met hun blog, of beter nog: met een passief inkomen waar ze niet eens hun bed voor uit hoeven komen. Ze schrijven ‘n e-book, maken een nieuwsbrief en hoppa! Daar stromen de euro’s hun bankrekening binnen terwijl ze zelf lekker aan ‘t strand liggen en cocktails drinken… Geloof je het zelf!?

Het minimalistische bedrijf

Zo heel af en toe kom je tussen al die roeptoeters een “voice of reason” tegen. Iemand die je laat zien dat het allemaal gebakken lucht is wat er verkocht wordt. En dat er niet ‘zomaar’ duizenden euro’s op je bankrekening terechtkomen wanneer je start met ondernemen. Want eerlijk is eerlijk: ondernemen is gewoon keihard werken.

Om jezelf zoveel mogelijk stress en ellende te besparen kun je daarom het beste werken volgens het principe van het minimalistische bedrijf. Dat is ook de manier waarop Linda en ik keer op keer met succes iets zijn begonnen zonder daarvoor eerst jaren gespaard te hebben (of een lening te moeten afsluiten, brr!)

Het principe is simpel uitgelegd, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen het moeilijk vinden om ernaar te leven: Houd je kosten zo laag mogelijk.

That’s it. Elke euro die je niet uitgeeft, hoef je ook niet terug te verdienen. Als je geen enorme huur-, personeels- of rentekosten hebt, is elke euro die binnenkomt al winst. Klinkt simpel, toch?

De oude manier van denken

De ouderwetse manier van ondernemen is dit: je begint met een flink startkapitaal. Dit kun je verkrijgen door héél hard te sparen, of door het te lenen bij een bank. In het laatste geval schrijf je een ondernemingsplan van enkele tientallen pagina’s en ga je langs bij geldverstrekkers om een lening aan te vragen. Het geld wat je krijgt, betaal je in de eerste vijf tot tien jaar terug. Dat betekent dus extra stress op jou en je bedrijf in een periode dat je zelf nog maar nét begint.

Dikke kans dat je dus enkele jaren ‘voor niks’ moet werken. Gewoon om je naam op te bouwen en je kosten te dekken. En dát is gewoon geen fijn vooruitzicht.

Gelukkig is die ‘oude manier van denken’ tegenwoordig achterhaald. Met de komst van het internet, heb je niet persé een duur pand nodig om zaken te doen. Met een laptop en een internetaansluiting kom je al een heel eind. Een website kan daarnaast je virtuele kantoor of winkel zijn. En ook daarvoor betaal je bijna niets.

begin klein: small is the new big bedrijf opstarten


Ons startkapitaal

Nu wil ik toch -net als alle internethelden met hun dure auto’s- even opscheppen. Niet over hoeveel geld ik verdien of uitgeef, maar juist hoe wéinig geld we in onze bedrijven hebben gestoken. Zit je er klaar voor? Hier komt’ie:

€100,-

Nee, dat is geen typfout. Ik bedoelde niet duizend of tienduizend, maar écht honderd euro. Honderd euro is het meeste dat Linda en ik ooit hebben uitgegeven om één van onze ideeën uit te werken. En voor de meeste ideeën was dat zelfs nog minder!

Ik hoor je denken: “Wat kun je nou in hemelsnaam doen met honderd euro?” Nou… honderd euro is ruim voldoende om een website (met domeinnaam, want dat is toch wel écht een vereiste!) voor een jaar in bezit te hebben. Bij veel hostingbedrijven heb je al ‘n site voor zo’n drie tientjes per jaar. Wanneer je dan gebruik maakt van gratis software (WordPress is onze favoriet!) zijn dat ook echt de enige kosten die je maakt.

Daarnaast steek je natuurlijk wat geld in het aanleggen van een voorraad of het inkopen van ingrediënten/materialen voor producten die je maakt. Werk je virtueel of op bestelling? Lekker makkelijk! Dan maak je die kosten pas wanneer de klant al heeft betaald. Zo niet, dan kun je het budget gebruiken voor die kosten en bijvoorbeeld voor verpakkings- en verzendmateriaal.

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel zou ik nog even uitstellen totdat je je eerste centjes hebt verdiend… en daarna onderhoud je je bedrijfje met het geld dat binnenkomt. En kom je dus nóóit meer aan je spaargeld.

Natuurlijk kun je ‘t starten zo gek maken als je zelf wilt. Daarom kun je voor jezelf ook een budget apart zetten van €500,- of €1000,- euro. Als je het kunt missen. Het is namelijk altijd beter om op een creatieve manier wat extra’s te verdienen dan jezelf in de schulden te steken.

begin klein: small is the new big bedrijf opstarten
Mijn 3 gouden regels

Het mag dus duidelijk zijn dat ik een groot fan ben van een bedrijf zo klein mogelijk houden. Ook wanneer je al langer ondernemer bent, is het fijn om je te bedenken met hoe wéinig je kunt draaien. Het spaart je namelijk heel erg veel kopzorgen!

Om deze strategie verder duidelijk te maken, heb ik 3 gouden regels opgesteld die het nog nét iets beter kunnen zeggen dan ik. Deze regels gelden dus niet alleen voor starters, maar ook wanneer je al langer bezig bent met je bedrijf!

Een minimalistisch bedrijf…

  1. heeft zo weinig mogelijk vaste kosten. “Contract” is een vies woord. Betaal pas wanneer je gaat verdienen!
  2. heeft zo weinig mogelijk werknemers. Het ideale aantal is 1.
  3. maakt goed gebruik van automatisering. Een app is namelijk altijd goedkoper dan een persoon.

Het zijn regels die ik nog af en toe voor mezelf herhaal wanneer ik even mijn focus kwijt ben. Het is zó makkelijk om dingen toe te zeggen waarvan je later denkt: “Eigenlijk had ik zo’n grote toezegging niet moeten doen”. Dus om slapenloze nachten te voorkomen, zijn deze regels écht goud waard.

 

blank

GRATIS tips en hulpmiddelen ontvangen?

Wil je exclusieve tips & hulpmiddelen ontvangen waarmee jij binnenkort aan de slag kunt gaan in de foodbranche? Schrijf je dan GRATIS in!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je dan gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend