Home business school 25 manieren om je bedrijf te promoten
25 manieren om je bedrijf te promoten reclame marketing

25 manieren om je bedrijf te promoten

door Linda Terrizzi

Of je je bedrijf nog moet opstarten, of er al langer mee bezig bent… reclame is vaak een lastig onderdeel. Je wilt immers doen waar je het beste in bent. Lekker eten maken, nieuwe producten ontwikkelen of fijne service bieden. ‘Marketing’ is dan een onderdeel dat je het liefst zou uitbesteden. Als er geld voor was natuurlijk.

Maar ik weet niks over reclame?

Ik snap heus dat ‘t een vervelend en lastig onderdeel is: het is een vakgebied dat constant aan het veranderen is. Daarom kan ‘t lastig zijn om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, zeker wanneer je liever iets heel anders doet. Angst om te falen (of om vervelend over te komen!) weerhoudt veel mensen er dan ook van om reclame te maken voor hun bedrijf. Maar als jij het niet doet… hoe komen je klanten dan te weten wat je allemaal voor hen kunt betekenen?Laat me je daarom ‘n klein beetje op weg helpen met deze lijst. Je vindt er 25 manieren in om je bedrijf te promoten. Sommige manieren ken je waarschijnlijk al, maar er zitten ook een paar creatieve manieren tussen. Welke past het beste bij jouw bedrijf?

25 creatieve manieren om reclame te maken:

1.  Maak een Facebook pagina waar je mensen iets leuks biedt. Misschien kun je wat recepten geven, kortingsacties aanbieden of klanten een kijkje ‘achter de schermen’ laten zien door middel van foto’s en video’s.

2. Begin een e-mail lijst. In de tijd van social media is e-mail vaak iets waar overheen gekeken wordt. Maar het is nog steeds de beste manier om mensen direct te bereiken. Natuurlijk is het belangrijk dat je e-mails leuk zijn om te lezen en er mooi uitzien. Later meer hierover!

3.  Stuur een persoonlijke brief of mail naar je vrienden, familie en kennissen om ze te laten weten dat jij denkt dat één van je producten of diensten goed bij hen zal passen. Of misschien kun je ze vragen of zíj iemand kennen die interesse zou hebben in wat je aanbiedt. Door deze mond-tot-mond reclame kan je bedrijf snel groeien.4. Laat op je persoonlijke Facebook- en LinkedIn profiel zien dat je werkt bij jouw bedrijf. Zorg ervoor dat deze informatie zichtbaar is voor iedereen, dus niet alleen voor vrienden.

5. Geef je klanten een speciaal gevoel door nét wat verder te gaan met je service. Stuur een handgeschreven briefje mee in een pakket of geef ze ‘n extra cadeautje wanneer ze het niet verwachten. Dikke kans dat ze het aan hun vrienden vertellen!

6. Laat unieke visitekaartjes maken. Met een beetje creativiteit geef je potentiële klanten een kaartje dat ze NIET zullen weggooien.

7. Ga naar netwerkbijeenkomsten in je regio. Via de Kamer van Koophandel kun je bijna altijd naar events gaan die ook nog eens gratis zijn. Misschien ontmoet je nét die ondernemer waarmee je kunt samenwerken, of die bij jou zakelijke producten gaat afnemen.
Creatieve reclame hoeft niet veel te kosten

8. Werk samen met andere ondernemers. Verzin een leuke actie waarbij zijn/haar publiek jouw producten kan uitproberen en andersom.

9. Verspreid flyers op plaatsen waar je klanten zich bevinden. Offline marketing is namelijk nog lang niet dood.

10. Geef (een deel van) je product gratis weg. Laat mensen proeven. Want wat de boer niet kent, dat eet ‘ie niet…

11. Interviews kunnen wonderen doen voor je promotie. Wees daarom beschikbaar wanneer iemand er naar vraagt.

12. Doe onderzoek naar SEO (search engine optimization) Je kunt nog zo’n mooie site hebben gemaakt, maar zonder de juiste manier van opmaken en schrijven laat Google ‘m niet direct aan mensen zien.

13. Bezoek markten en braderiën. Laat mensen proeven, verkoop laagdrempelige producten en vergeet vooral je visitekaartjes niet mee te nemen!14. Schrijf je in (en reageer regelmatig!) bij relevante Facebook groepen. Let op: spammen en reclame maken is meestal niet gewenst. Oprechte vragen stellen mag altijd.


Geen vervelende verkooppraatjes, maar unieke marketing!

15. Start zélf een Facebook groep. Nodig je klanten uit. Zorg ervoor dat het gezellig is en dat er waardevolle informatie voorbij komt.

16. Wordt vrienden met de lokale media. Een artikel in een plaatselijke krant is nog steeds een geweldige manier van reclame. En meestal nog gratis ook.

17.  Update je e-mail handtekening met je naam, de naam van je bedrijf en natuurlijk je functie. Vergeet ook niet om een goede slogan neer te schrijven.

18. Geef bestaande klanten waardebonnen of speciale kortingen, om ervoor te zorgen dat ze terugkomen. Ze zeggen dat wanneer iemand 3x iets van je gekocht heeft,  het een ‘vaste klant’ is geworden.

19. Zoek bloggers of influencers die een recensie over jouw producten kunnen schrijven. Vaak kun je een product gratis aanbieden in ruil voor een artikel of video met een beoordeling.

20. Laat een blogger of influencer een winactie doen met één van jouw producten. Geef ze zelf een product en één (of meer) om aan een gelukkige winnaar weg te geven. Deze acties hebben vaak veel impact!

21. Voeg deel-knoppen voor social media toe aan je website. Heeft iemand iets gezien dat leuk of lekker is? Dan kan hij het snel en gemakkelijk met al zijn vrienden delen.


Welke manier past bij jou?

22. Voeg mensen toe aan je LinkedIn contacten. Blijf in gesprek met ze, zonder dat je ze op ‘n vervelende manier producten probeert te verkopen. Wie weet wat er uit deze nieuwe vriendschap komt…

23. Werk samen met niet-concurrerende bedrijven en creëer samen een nieuw product. Of voeg bestaande producten toe aan een speciale ‘set’.

24. Geef klanten een gratis product in ruil voor een Tweet, Foto of Facebook bericht. Laat ze bijvoorbeeld een foto delen in jouw winkel (of met je product) waarbij ze een bepaalde hashtag gebruiken.

25. Heb je iets unieks of spannends op de planning? Stuur dan een persbericht naar lokale media. Hoe gekker, hoe beter. Misschien is er wel ‘n journalist geïnteresseerd in jouw evenement!


blank

GRATIS tips en hulpmiddelen ontvangen?

Wil je exclusieve tips & hulpmiddelen ontvangen waarmee jij binnenkort aan de slag kunt gaan in de foodbranche? Schrijf je dan GRATIS in!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM.

Voor de nieuwste video’s kun je je dan gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend