zuurzak ijs ananas kokos zelf roomijs maken recept Princess at home

Zuurzak-ijs met ananas en kokos

door Linda Terrizzi

Zuurzak (in het Engels ‘Soursop’) is een echte Caribische vrucht. Hij is op de Antillen zeer geliefd. Wanneer de zuurzak rijp is, is hij — anders dan zijn naam doet vermoeden — heerlijk zoet en zacht van smaak. Vooruit, met nog ’n tikkeltje zuur dan… een beetje zoals bij een rijpe kiwi!

In Nederland is het moeilijk om verse zuurzak te vinden. Heel soms heb je geluk bij de grote Chinese supermarkten. Maar eerlijk is eerlijk: als je hem niet zó op wilt eten, is het helemaal niet nodig om de zuurzak vers te kopen. Voor dit ijsrecept gaan we de zuurzak namelijk door de blender doen. En dan kun je prima overweg met de pakken bevroren zuurzak-pulp die je in de toko vindt!

Bij Surinaamse en Chinese toko’s kun je de zuurzakpulp in de vriezer vinden. Daar hebben ze platte, vierkante blokken met het bevroren pulp. De pulp is al ontdaan van pitten en dus meteen klaar voor gebruik. Ik kocht ’n verpakking van 500 gram en gebruikte die helemaal in dit ijsrecept.

Ruzie over roomijs

Voordat ik dit ijs ging maken had ik er thuis ’n meningsverschil over. Linda weet dat goed roomijs gemaakt wordt met een basis van custard. Dus: gekookte melk, suiker en eigeel. Ik dacht er in dit geval anders over. Omdat de zuurzak al zó stevig van structuur is en zoveel (zachte) vezels bevat, vond ik dat we het hele custardgebeuren best konden overslaan en het ijs op ‘de makkelijke manier’ maken… in de blender dus.

En ik kan met grote trots zeggen dat ik het ’n keer bij het rechte eind had! Meestal heeft zij gelijk, maar deze keer niet – het ijs (wat technisch gezien geen roomijs is, maar ergens tussen sorbet en ijs zweeft) werd prima van structuur en kreeg geen grote kristallen na het maken. De zuurzak i.c.m. met de kokosmelk en gecondenseerde melk hebben dus hun werk goed gedaan!

En dus is dit ijsrecept lekker simpel. In het super-superkort: gooi alles in de blender en laat het daarna bevriezen. Het liefst in een ijsmachine. Klaar.

zuurzak ijs ananas kokos zelf roomijs maken recept Princess at home

Een ijsmachine voor zuurzak ijs

Voor dit recept kun je het beste een ijsmachine gebruiken, zodat het ijs gelijkmatig opvriest. Het is niet strikt noodzakelijk. Je kunt het mengsel ook in een bak in de vriezer leggen en dan elk half uur met een vork doorroeren. Op die manier ga je ook de vorming van grote ijskristallen tegen.

Ik gebruik zelf de Princess Ice Cream Maker Deluxe om dit zuurzak-ijs (en ander roomijs) te maken. Dat is een flinke ijsmachine die zelf koelt. Hij levert perfect werk, maar daar is de prijs ook naar. Princess heeft ook nog ’n kleinere ijsmachine in het assortiment. Deze is prima voor wanneer je slechts ‘af en toe’ een ijsje wilt maken. De Princess Ice Cream Maker is geschikt voor elk budget. Het enige nadeel is dat je de bak van deze machine zelf een dag van tevoren in de vriezer moet leggen. Het is dus even plannen wanneer je ijs wilt gaan maken!

Wil je een uitgebreide review lezen over beide machines? Dat kan hier. Dan kun je precies zien op welke punten ze van elkaar verschillen en welke je (volgens ons) het beste kunt kopen als je besluit voor ’n ijsmachine te gaan.

Van dit recept maak je ongeveer 1,5 liter ijs. Dat is een héle flinke bak, geschikt voor zeker 10 personen. Wil je minder maken? Halveren kan ook prima!

Ingrediënten:

  • 500 gr zuurzakpulp (uit de vriezer van de Toko)
  • 1 blik / 400 ml kokosmelk
  • 5 schijven ananas uit blik
  • het sap van 1/2 citroen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 blik / 400 ml gezoete, gecondenseerde melk
  • om te versieren: in stukjes gesneden ananas uit blik & kokosnoot
zuurzak ijs ananas kokos zelf roomijs maken recept Princess at home

Bereiding zuurzak-ijs met ananas en kokos

Het klinkt tegenstrijdig, maar laat als eerste de zuurzakpulp ontdooien. Doe het daarna met de kokosmelk, 5 schijven ananas, het citroensap, de vanillesuiker en de gecondenseerde melk in de blender.

Maal het geheel héél goed, zeker enkele minuten. Zuurzak heeft van zichzelf veel vezels, maar deze zijn wel zacht. Een blender kan ze dus prima fijnmalen. We gaan bij dit recept voor een écht gladde ‘smoothie’ (die overigens ook heel lekker is om zo te drinken!)

Zet het mengsel in de koelkast, zodat het goed koud kan worden. Daarna kun je het óf in de ijsmachine doen, óf je kunt het zuurzak-ijs in een grote, platte bak in de vriezer zetten.

Onze ijsmachine deed er 55 minuten over om stevig ijs te maken van dit mengsel. Ga jij voor de vriezer-methode? Roer het mengsel dan elk half uur met een vork door, zodat het niet de kans krijgt om grote kristallen te vormen.

Wanneer het zuurzak-ijs stevig genoeg is om bolletjes van te scheppen kun je het serveren. Wij versierden het met stukjes ananas (uit blik) en in reepjes gesneden kokosnoot – Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op zelfgemaakt ijs? Probeer dan ook eens ons speciale ‘Bolo di Cashupete roomijs‘.

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Zelf ijs maken: zuurzak-ijs met ananas en kokos | Antilliaans-eten.nl
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1260 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)